RO EN
Košík je prázdný

ARACO: Actiunile DNA din aceasta perioada au blocat derularea licitatiilor publice

Daca in 2008 sectorul local al constructiilor realiza 15,7 miliarde euro cu aproximativ 414.000 de angajati, in ultimii ani cifra de afaceri din domeniu s-a stabilizat fluctuant la circa 9,5 miliarde euro, in timp ce numarul de salariati din sector s-a apropiat de 300.000, potrivit datelor Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Situatia dificila in care se afla industria constructiilor din tara noastra s-a agravat si in 2014, in contextul in care piata s-a contractat cu 15% in primele noua luni ale anului in curs fata de aceeasi perioada din 2013, iar perspectivele indica o mentinere a acestei dinamici pana la sfarsitul lui 2014. Potrivit unor studii existente pe piata, anul trecut din primii 100 de antreprenori de constructii din Romania (responsabili pentru 90% din volumul valoric al sectorului) 35 sunt antreprenori straini, care realizeaza circa 40% din cifra de afaceri a domeniului si aproximativ 60% din profit, avand insa o capitalizare de numai 17%.
Interviu cu Laurentiu Plosceanu (46 de ani), presedintele ARACO. Laurentiu Plosceanu are o experienta profesionala de 27 de ani in domeniul constructiilor.
 
- Cum a evoluat piata de constructii in primele noua luni ale anului?
- Dinamica pietei constructiilor din acest an este net inferioara celor din anii precedenti, confirmand inca o data esecul politic si economic al utilizarii potentialului acestei industrii. Cu datele disponibile statistic, sectorul a inregistrat, in primele noua luni ale anului in curs, un declin de 15%, care complica si mai mult situatia si perspectivele competitorilor din acest sector economic. Incapacitatea decidentilor politici de a genera strategii investitionale sustinute, coerente, de interes regional si national nu fac decat sa amplifice si sa exacerbeze efectele acestei perioade de declin economic si social, marcate de insolvente, concurenta salbatica si implicare politica directa in prea multe din alocarile de contracte de achizitii publice. Este inacceptabila sacrificarea competentelor si capacitatilor acestei industrii din perspectiva materializarii proiectelor care au finantari alocate in exercitiul financiar comunitar 2014-2020.
 
- In ce fel a influentat perioada electorala domeniul constructiilor?
- Nu am observat niciun fel de dinamizare a investitiilor publice in acest an cu doua dimensiuni electorale. Mai mult, pe fondul actiunilor desfasurate de DNA in diverse judete ale tarii sau la nivel central, constatam o «gripare» a derularii multor etape procedurale necesare finalizarii proiectelor in executie sau licitarii unor lucrari noi. Practic, nu am inregistrat progrese nici in planul recuperarii creantelor si nici in asigurarea operativa a decontarilor proiectelor aflate in executie. Aceasta perioada electorala a generat rectificari bugetare care au limitat si mai mult investitiile publice, a generat abandonul unei necesare prioritizari a proiectelor in conditiile in care resursele financiare sunt limitate, nu a determinat o imbunatatire a ratei de recuperare a creantelor, a amplificat problemele financiare ale societatilor din sector si a alterat suplimentar predictibilitatea necesara activitatilor din anii urmatori.
 
- Cand credeti ca piata de constructii ar putea reveni pe un trend crescator?
- Pana la revenirea pe un trend ascendent al sectorului local de constructii, trebuie intai sa asistam la stoparea declinului investitional. Anul viitor are o dimensiune pozitiva din sursele disponibile din perioada de finantare 2007-2013, dar este posibil si chiar previzibil un hiatus in dinamica licitatiilor publice, generat de intrarea pe noile programe operationale ale perioadei 2014-2020. Intarzierea adoptarii Master Planului General de Transport a complicat si mai mult lucrurile. Incercam sa fim realisti si ne dorim ca 2015 sa fie inceputul unei perioade de crestere, insa sunt multe obstacole in acest sens. Credem, insa, ca paradigma parteneriatului dintre guvern si mediul de afaceri, inclusiv cel al constructiilor, trebuie reabilitata si construita pe parametrii sustenabili ai unor responsabilitati asumate si confirmate.
 
- Ce efecte au asupra pietei regulile pentru atribuirea contractelor publice votate de Parlamentul European in ianuarie 2014?
- Noul pachet privind Directivele achizitiilor publice la nivelul CE a fost adoptat in ianuarie acest an si trebuie implementat in legislatia interna in maximum doi ani. Noi am solicitat public autoritatilor accelerarea acestui proces din cauza multitudinii de probleme generate de aplicarea actualei legislatii specifice. Va trebui sa implementam inteligent criteriul ofertei tehnico-economice celei mai avantajoase si sa renuntam la utilizarea extensiva a factorului pretului celui mai scazut, care nu are cum sa asigure premisele unor executii de calitate asumata. Complementar va trebui sa readucem in legislatia interna conditiile contractuale FIDIC, negocierile fiind incepute acum aproape doi ani cu Guvernul roman, insa fara niciun rezultat pana in prezent. Atat ARACO si ARIC, cat si FIEC, EIC si EFCA sustin acest demers absolut necesar pentru corecta echilibrare a responsabilitatilor reciproce ale partenerilor in proiectele de executie sau efectuarea de servicii complexe in industria constructiilor.
 
- Mai sunt companiile romanesti atrase de lucrari in afara tarii?
- Exista interes pentru activitati internationale din partea societatilor romanesti de constructii cum ar fi atat tari din UE, precum Germania sau Belgia, cat si state din zona Orientului Mijlociu si Africa de Nord. Din pacate, declansarea actiunilor ISIS a complicat foarte mult prezenta societatilor de constructii in zona iar perspectivele sunt incerte actualmente din cauza riscurilor politico-militare.
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare ale asociatiei?
- ARACO are programata la finalul lunii noiembrie 2014 o sedinta a Consiliului central care va actualiza directiile de actiune strategica convenite anul trecut. Printre cele mai importante obiective stabilite pentru perioada urmatoare se afla continuarea actiunilor de lobby regional, national si international pentru generarea de fluxuri financiare aferente proiectelor de constructii (finantari publice nationale si comunitare precum si finantari in PPP sau concesiune), precum si consolidarea dialogului cu autoritatile nationale centrale si locale, precum si cu FMI, CE si Banca Mondiala. De asemenea, vom milita pentru promovarea amendamentelor necesare sectorului de constructii atat la legislatia achizitiilor publice (inclusiv reintroducerea conditiilor contractuale FIDIC), cat si la cea fiscala (revenirea TVA la 19%, plata TVA la incasare si reducerea CAS) si ne vom preocupa, in continuare, de promovarea reglementarilor privind obligativitatea certificarii capabilitatii societatilor de constructii care activeaza in Romania si a unui Program National pentru Constructii incepand cu 2014, care sa fie asumat de Guvern (inclusiv programul de reabilitare termica, de modernizare a structurilor inalte critice, de consolidare la risc seismic etc.). Printre obiectivele ARACO se mai afla atragerea de noi societati membre din randul companiilor mici si mijlocii, dezvoltarea parteneriatelor cu antreprenorii straini din Romania, consolidarea pozitiei asociatiei in structura miscarii patronale din Romania, in CES, in CESE si FIEC, precum si promovarea dezvoltarii unei Aliante pentru Constructii, care sa reuneasca organizatiile patronale, profesionale, sindicale, de cercetare etc. din sectorul de constructii si cel al materialelor de constructii. In cursul acestui an am reusim sa reconfirmam legal reprezentativitatea sectoriala a asociatiei pentru urmatorii 4 ani. Aditional, cred ca este obligatoriu sa ne implicam in protejarea intereselor legitime ale actionarilor societatilor de constructii alaturi de recuperarea respectului pe care aceasta activitate profesionala il merita.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter