RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Pana la un miliard de euro, fonduri blocate in garantiile pentru lucrari

In contextul in care piata autohtona de constructii se confrunta cu scaderile repetate din ultimii patru ani (de la 15,3 milioane de euro la 9,33 milioane de euro in intervalul 2008-2012), iar numarul insolventelor si gradul de indatorare sunt in crestere, sume cuprinse intre 600 milioane de euro si un miliard de euro sunt blocate sub forma de garantii in conturile beneficiarilor lucrarilor executate de firmele de antrepriza. „Daca o companie de constructii incheie un contract in valoare de un milion de euro, cu termen de finalizare de un an, la semnarea acordului cu beneficiarul aceasta trebuie sa prezinte o garantie bancara cu un cuantum de 10% din suma totala a lucrarilor (100.000 de euro). Instrumentul respectiv, denumit scrisoare de garantie bancara (SGB) sau «garantie de buna executie», este valabil pe intreaga durata a derularii contractului, fiind returnat dupa receptia lucrarii contra «garantiei de buna functionare», ce reprezinta 5% din valoarea lucrarilor (50.000 de euro in cazul exemplificat). Aceasta din urma are o valabilitate de minimum un an, putand fi extinsa pana la mai multi ani, in functie de clauzele contractuale. Daca extindem exemplul anterior, rezultatele releva o crestere a valorii garantiilor cu 50.000 de euro in fiecare an, in termen de trei ani acestea ajungand la 200.000 de euro. In aceste conditii, o parte importanta din capitalul societatilor de constructii este blocata sub forma acestor garantii pentru emiterea scrisorilor de buna executie, in prezent, la nivelul economiei autohtone acestea insumand intre 600 milioane de euro si un miliard de euro”, potrivit directorului general al Octagon SA, Alexandros Ignatiadis.   
 
Inlocuirea garantiilor bancare cu polite de asigurare reprezinta solutia optima pentru toate partile implicate
Scrisorile de garantare nu sunt instrumente clasice de plata, acestea avand rolul de asigurare pentru cazurile in care lucrarile executate nu sunt conforme. Actualmente, sistemul de achizitii publice cuprinde o serie de prevederi pentru inlocuirea scrisorilor de garantie bancara cu polite de asigurare, insa procedura trebuie legiferata de catre autoritatile centrale pentru a veni in sprijinul companiilor de constructii. Pe de alta parte, in sectorul privat doar beneficiarii pot impune clauze contractuale, acestia fiind cei care decid daca accepta polite de asigurare in locul scrisorilor de garantie bancara. „Intorcandu-ne la exemplul anterior, constructorul poate cumpara o polita de asigurare de la o firma de profil, pe care sa o prezinte institutiei bancare de la care solicita eliberarea scrisorii de garantie, in valoare de 100.000 de euro. In acest fel, suma respectiva nu mai ramane blocata, putand fi utilizata pentru finantarea capitalui de lucru a firmei de antrepriza. In acelasi timp, beneficiarul inca primeste garantie bancara, iar toate celelelate parti implicate (bancile, firmele de asigurare si statul) au de castigat din acest demers”, a mentionat Alexandros Ignatiadis. Informatii suplimentare, la www.octagon.com.ro
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter