RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Majorare de 31% a valorii tranzactiilor imobiliare

Interesul investitorilor ce realizeaza tranzactii pe piata imobiliara din Romania se mentine la cote ridicate, fapt demonstrat si prin majorarea de 31% a valorii acestor operatiuni in 2016. De asemenea, spre deosebire de momentul integrarii tarii noastre in UE, in urma cu un deceniu, actualmente, structura investitorilor este mult mai diversa, confirmand atractivitatea pietei nationale de profil, din acest punct de vedere. Pentru operatorii din sectorul constructiilor, aceasta reprezinta o veste buna, intrucat un apetit mai mare fata de tranzactiile imobiliare inseamna implicit si ca vor fi edificate tot mai multe obiective importante din categoriile imobilelor de birouri, spatiilor de retail ori industriale si/sau centrelor comerciale etc.
Aceste aspecte au fost reiterat in cea mai recenta analiza a DTZ Echinox, intitulata „Property Times Romania Investment 2016”, in care, printre altele, se precizeaza ca, anul trecut, „valoarea tranzactiilor imobiliare de pe piata locala s-a ridicat la 850 de milioane de euro, in crestere cu 31% fata de precedentele 12 luni”. „Pentru piata imobiliara din Romania, anul 2016 a fost incurajator prin prisma unei lichiditati in crestere. Spectrul investitorilor care au cumparat active de dimensiuni semnificative in Romania s-a diversificat, tendinta care ne asteptam sa se mentina si in 2017. Randamentul investitiilor este constant, ceea ce contribuie la crearea unui mediu stabil si predictibil pentru potentialii cumparatori”, a precizat Tim Wilkinson, partener al Capital Markets, din cadrul DTZ Echinox.
Segmentul de birouri ramane cel mai atractiv
Ca structura a pietei analizate, specialistii companiei sustin ca, in 2016, segmentul de birouri a fost cel mai atractiv, cu o pondere de 44% din valoarea tranzactiilor, fiind urmat de cel de retail (31%) si de cel industrial (25%). „Din totalul volumului de investitii, evaluat la 850 de milioane de euro, municipiul Bucuresti a atras 77%, cele mai tranzactionate proprietati fiind cladirile de birouri. In orasele mari din celelalte regiuni ale tarii, interesul investitorilor a fost atras de segmentul spatiilor de retail, fiind tranzactionate cu centre comerciale localizate in Sibiu, Craiova, Piatra Neamt si Arad”, subliniaza autorii cercetarii.
Referindu-se la noile profiluri ale investitorilor interesati sa efectueze tranzactii imobiliare in Romania, expertii DTZ Echinox au aratat ca aceste caracteristici se afla in plin proces de diversificare, in asa fel incat aproape 70% din valoarea tranzactiilor realizate in 2016 au fost realizate de investitori din afara Europei, din tari precum Singapore, Africa de Sud sau Statele Unite ale Americii. „In urma cu zece ani, in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, cei mai activi investitori proveneau din Austria, alte surse importante de capital pentru piata imobiliara fiind stabilite, in acel moment, in tari precum Germania, Franta sau Marea Britanie. Intr-un deceniu, situatia a ajuns sa fie diametral opusa, deoarece, anul trecut, in topul celor mai mari investitori de pe piata locala s-au situat grupurile Growthpoint si NEPI din Africa de Sud, GIC din Singapore sau americanii de la Lone Star, proprietarii companiei GTC, alaturi de companii europene, cum ar fi Catinvest (din Franta) sau PPF Real Estate (din Cehia). Aceste companii - si nu numai sunt interesate sa efectueze tranzactii si pentru ca randamentele pentru proprietatile de tip «prime» din Bucuresti se situeaza la nivelul de 7% pe segmentul de retail, respectiv la 7,25% in cazul celui de birouri. Fata de randamentele din alte capitale din regiune (Varsovia, Praga, Bratislava si Budapesta), randamentele din Bucuresti sunt mai ridicate, in medie, cu 140 de puncte procentuale pe segmentul de birouri, respectiv cu 180 de puncte procentuale pe cel de retail”, se mai arata in cercetarea DTZ Echinox.
Printre tranzactiile importante din 2016, evidentiate de autorii studiului, au fost nominalizate: achizitia unei cote de 26,88% aferente Globalworth, de catre Growthpoint, contra sumei de 194,4 milioane de euro (pe segmentul de birouri); cumpararea cu o valoare estimata la 180 milioane de euro, de catre TPG - Ivanhoe Cambridge, a P3 Bucharest Park de la GIC (in domeniul industrial); vanzarea Shopping City Sibiu de catre Argo Real Estate, contra sumei de 100 de milioane de euro, companiei sud-africane NEPI etc. Informatii suplimentare, la www.dtz.ro, iar pentru vizualizarea cercetarii, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter