RO EN
Košík je prázdný

ACVATOT isi consolideaza pozitia pe piata si continua investitiile, la 30 de ani

Acvatot, companie cu o experienta de 30 de ani pe piata constructiilor din Romania si parte a grupului Veolia, a incheiat anul 2020 cu o cifra de afaceri de 204 milioane de lei, dupa o crestere de circa 20% fata de nivelul din 2019. Societatea a traversat o perioada deosebit de favorabila in ultimii doi ani incheiati, dupa ce in 2019 si-a dublat business-ul comparativ cu anul anterior. Totusi, in contextul efectelor pandemiei si al majorarii preturilor materialelor de constructii, conducerea companiei estimeaza o crestere moderata a afacerilor, in 2021.
"In conditiile complicate pe care le-am parcurs in ultimul an, precum si in contextul cresterii exponentiale a preturilor materialelor de constructii din cauza pandemiei, cifra de afaceri a companiei noastre a inregistrat o usoara scadere in primele sase luni din 2021, fata de aceeasi perioada a anului 2020. Previziunile noastre arata ca, pana la finalul anului, nu va fi o crestere spectaculoasa a cifrei de afaceri globale fata de anul trecut", spune Calin Bichir, administratorul Acvatot si manager cu o experienta de peste 25 de ani pe piata constructiilor din Romania.
In 2021, Acvatot a continuat implementarea si executia lucrarilor contractate anul trecut, in conditiile in care a incheiat si alte contracte. Compania participa, in continuare, la licitatii, insa intr-o maniera precauta, provocata in principal de majorarile de preturi inregistrate la materialele de constructii, multe dintre proiecte dovedindu-se a fi subevaluate tocmai din acest motiv. Totusi, managerul companiei este optimism in ceea ce priveste dezvoltarea viitoare a pietei de constructii din Romania. "Pentru perioada urmatoare, suntem optimisti in ceea ce priveste implementarea proiectelor aprobate in cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta si investitiile pe care acesta ar trebui sa le finanteze. Estimam in acest sens o crestere a investitiilor, atat publice, cat si private", a precizat Calin Bichir.
 
 
In continuare, compania urmareste dezvoltarea activitatii prin achizitionarea de echipamente de ultima generatie, in conditiile in care a cumparat, recent, inca o instalatie de foraj in valoare de peste 500.000 de euro. Printre planurile pe termen scurt si mediu se afla, de asemenea, continuarea procesului de digitalizare in profunzime a organizatiei, in multe dintre segmentele sale de activitate.
In prezent, Acvatot are in implementare si un proiect de extindere a bazei de productie pe care o detine in Bragadiru, unde produce mixturi asfaltice.
"Obiectivul nostru in perioada urmatoare este consolidarea pozitiei pe piata, in domeniile noastre de activitate", a declarat administratorul Acvatot.
 
Portofoliu de contracte de 200 de milioane de lei
Acvatot are in executie cateva contracte interesante si de amploare, care se desfasoara pe 2-3 ani, in special pe fonduri europene, in cadrul Programului Operational de Infrastructura Mare, cum sunt cele de "Reabilitare conducte aductiune Constanta", contract semnat in 2019 avand ca beneficiar RAJA Constanta; "Extindere retele de apa si canalizare in comuna Breasta, extindere retele de canalizare in comuna Bucovat", proiect contractat in 2020 de la Compania de Apa Oltenia, sau "Reabilitare si extindere retele de alimentare cu apa, retele de canalizare, statii de pompare apa uzata in Pantelimon Branesti", contract semnat in 2021 avand ca beneficiar societatea Apa Canal Ilfov si pe care il executa in asociere cu parteneri traditionali.
Recent, Acvatot a adjudecat si contractul ce are ca obiect "Extindere la 4 benzi a drumului de circulatie existent intre poarta 10 bis si poarta 10", lucrare al carei beneficiar este Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta. Proiectul beneficiaza de finantare din fonduri europene.
 
 
Totodata, compania anunta ca a finalizat si proiectul "Amenajare acces in autostrada A2 intre km 21+380 - 24+050, stanga dreapta si a drumurilor de legatura cu acesta", al carei beneficiar este Primaria Branesti, finantat din fonduri bugetare.
"Anul acesta am incheiat numeroase contracte, dintre care amintim «Inchidere depozit neconform de deseuri in comuna Tuzla, judetul Constanta», din domeniul mediului si alte doua contracte in domeniul energiei: «Lucrari de construire de conducte de alimentare cu gaz in orasul Eforie, judetul Constanta», beneficiar Orasul Eforie si «Lucrari de terasamente generate de interventii de urgenta pentru remedierea defectelor si anomaliilor la elementele sistemelor de distributie a gazelor naturale in jud. Prahova», avand ca beneficiar distribuitorul de energie ENGIE. De asemenea, avem numeroase lucrari in baza unui acord cadru incheiat cu Apa Nova", a declarat Calin Bichir.
In acest moment, Acvatot are un portofoliu de lucrari de peste 200 de milioane de lei si participa, in continuare, la licitatii de lucrari.
 
 
Cresterile de preturi genereaza noi provocari
Cea mai complexa si neasteptata provocare in momentul de fata este reprezentata, fara indoiala, de cresterea preturilor materialelor de constructii, spune administratorul Acvatot. "Dinamica domeniului in care activam se schimba de la un moment la altul, in conditiile in care contractele incheiate stipuleaza termeni clari. Majorarile de preturi din constructii au ca efect incertitudinea ritmului de lucru si, de multe ori, provoaca blocaje din cauza incapacitatii constructorilor de a mai putea sustine lucrarile si proiectele. Este necesar ca oficialii guvernamentali sa intervina si sa elaboreze de urgenta un cadru legislativ care sa permita autoritatilor contractante actualizarea preturilor in mod real, pe baza informatiilor din piata, nu cu indici statistici care nu sunt calculati in mod transparent", mai spune Calin Bichir.
O alta provocare enuntata de manager este reprezentata, in continuare, de criza sanitara. "Compania noastra urmareste indeaproape situatia incerta a evolutiei pandemice, siguranta sanitara si financiara a angajatilor nostri situandu-se pe primul loc", spune reprezentantul Acvatot. 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter