RO EN
Košík je prázdný

PwC: Amortizarea mijloacelor fixe la inchiderea sau suspendarea activitatii

In contextul reducerii, inchiderii sau suspendarii activitatii economice pe parcursul starii de urgenta si de alerta, contribuabilii s-au confruntat cu numeroase situatii in care legislatia fiscala s-a dovedit lacunara in ceea ce priveste tratarea situatiilor atipice generate de conditiile actuale de functionare. O astfel de situatie vizeaza regimul contabil si fiscal aferent amortizarii mijloacelor fixe ca urmare a neutilizarii sau utilizarii reduse a acestora pe perioada pandemiei.
Pornind de la prevederile Codului Fiscal, amortizarea mijloacelor fixe se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil este pus in functiune. Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
- are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
- are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
Asadar, ce se intampla cu amortizarea fiscala in momentul in care un mijloc fix nu mai este utilizat, temporar, ”in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii”? Ar trebui sa se mai calculeze amortizarea contabila si fiscala pentru acestea? Cum este afectata deducerea amortizarii fiscale de trecerea in conservare a mijloacelor fixe?
Pentru a raspunde acestor intrebari si eventualelor neclaritati legislative, Ministerul Finantelor Publice a publicat in data de 24 august 2020 un comunicat care trece in revista prevederile legislative existente si aduce clarificari cu privire la regimul contabil si fiscal aferent amortizarii in perioada de inchidere/suspendare a activitatii ca urmare a instituirii starii de urgenta/ alerta, pe care le vom expune in continuare.
Regim amortizare din perspectiva contabila
Conform reglementarilor contabile in vigoare (OMFP nr. 1802/2014) pe perioada neutilizarii unui mijloc fix neamortizat complet, amortizarea nu este nici intrerupta, nici diminuata in functie de utilizarea redusa a acestuia. O exceptie de la aceasta regula apare in cazul utilizarii metodei de amortizare calculata pe unitate de produs sau serviciu, in care cheltuielile de amortizare pot fi zero atunci cand nu exista productie, amortizarea bazandu-se in acest caz pe utilizarea activului (de ex. situatia echipamentelor si utilajelor din fabricile inchise pe perioada starii de urgenta).
Cu toate acestea, reglementarile contabile in vigoare prevad si situatia mijloacelor fixe trecute in conservare, in cazul carora, in functie de politica contabila adoptata, entitatea inregistreaza in contabilitate o cheltuiala cu amortizarea sau o cheltuiala aferenta ajustarii pentru deprecierea constatata. Totodata, potrivit legii, trecerea in conservare a mijloacelor fixe poate justifica revizuirea duratei de amortizare daca utilizarea acestora e intrerupta pe o perioada indelungata.
Asadar, dupa cum puncteaza si comunicatul MFP, amortizarea contabila nu inceteaza atunci cand activul nu este utilizat din cauza reducerii partiale sau totale a activitatii in cadrul careia era utilizat, exceptand:
- situatia mijloacelor fixe aflate in conservare, in cazul carora, in functie de politica contabila adoptata, se pot inregistra cheltuieli cu ajustarile pentru depreciere.
- situatia mijloacelor fixe pentru care se utilizeaza metoda amortizarii pe unitate de produs sau serviciu, in lipsa derularii activitatii de productie.
Regim amortizare din perspectiva fiscala
Din punct de vedere fiscal, valoarea fiscala ramasa neamortizata, aferenta mijloacelor fixe trecute in conservare, la momentul trecerii in conservare, se recupereaza pe durata normala de utilizare ramasa, incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare a acestora, prin recalcularea cotei de amortizare fiscala.
Asadar, potrivit prevederilor de mai sus si confirmarii oferite de MFP prin comunicatul emis, amortizarea fiscala nu se poate deduce pe perioada trecerii mijloacelor fixe amortizabile in regim de conservare, amortizarea fiscala urmand a se deduce incepand cu luna urmatoare iesirii din conservare, cu recalcularea cotei de amortizare fiscala aplicabila valorii fiscale ramase neamortizata la momentul trecerii in conservare.
Nu in ultimul rand, comunicatul confirma ca sunt deductibile fiscal cheltuielile cu amortizarea mijloacelor fixe neutilizate ca urmare a reducerii sau inchiderii activitatii in situatia in care acestea nu sunt trecute in regim de conservare, intrebare care s-a aflat pe agenda multor contribuabili.
Totusi, o astfel de abordare este contrara practicii de pana acum a organelor de control, care, in baza acelorasi prevederi legislative, refuzau deductibilitatea amortizarii fiscale aferente mijloacelor fixe neutilizate, pe motiv ca acestea nu sunt folosite in scopul desfasurarii activitatii economice. Astfel, in lipsa unor prevederi aditionale introduse in legislatie, aceasta zona ar putea lasa loc de interpretare in continuare.
In concluzie, prin comunicatul emis, MFP incearca sa aduca lumina in ceea ce priveste posibilitatea contribuabililor de a deduce amortizarea fiscala aferenta mijloacelor fixe neutilizate sau a caror utilizare s-a redus semnificativ in contextul reducerii activitatii sau inchiderii / suspendarii acesteia pe parcursul starii de urgenta / alerta. Aceasta este o veste buna pentru contribuabilii deja greu incercati de efectele pandemiei COVID-19. Pe de alta parte insa, in lipsa unor prevederi mai clare introduse si in legislatia fiscala, deductibilitatea amortizarii fiscale pentru aceste mijloace fixe ar putea ramane in continuare la aprecierea organelor de control intr-o viitoare inspectie fiscala.
 
Un material de Ruxandra Tarlescu, Partner PwC Romania, Iulian-Tiberiu Panfiloiu (foto), Senior Tax Manager PwC Romania si Ana Nechifor, Senior Tax Consultant PwC

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter