RO EN
Košík je prázdný

PRESEDINTIE: Codul Insolventei a fost promulgat

Un comunicat emis de Administratia Prezidentiala informeaza ca seful statului a semnat marti, 24 iunie 2014, decretul de promulgare a Legii privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, act normativ mai cunoscut sub numele de Codul Insolventei. Potrivit Simonei Milos, presedintele Institutului National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI), aflat sub egida Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), proiectul legislativ a fost trimis in Parlament fara ca vreuna din recomandarile facute de Fondul Monetar International (FMI) si de Banca Mondiala (BM) sa fi fost cuprinse in textul legii. "Proiectul intors in Parlament este acelasi cu cel promovat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului, emisa in toamna anului trecut, cu exceptia faptului ca au fost eliminate doua articole declarate ulterior neconstitutionale. Recomandarile facute de FMI si BM se regasesc in amendamentele Ministerului de Justitie, care a coordonat proiectul, fiind transmise Parlamentului sub aceasta forma. Ar fi fost bine ca acestea sa fi fost cuprinse in textul de lege. Nu ne ramane decat sa speram ca Parlamentul va opera in proiect atat recomandarile facute de organismele internationale, cat si cele pe care le va primi de la specialistii din domeniu, respectiv de la oamenii de afaceri", a precizat Simona Milos.
Administratorii pot fi obligati sa achite creantele din fonduri proprii
Potrivit noii legi, valoarea-prag sau creanta minima ce permite deschiderea procedurii de insolventa a fost stabilita la 40.000 de lei atat pentru creditor, cat si in cazul debitorului. Legea reglementeaza si diversele metode ce pot fi aplicate in vederea evitarii insolventei, cum ar fi mandatul ad-hoc, concordatul preventiv etc. Noul Cod al Insolventei se refera, printre multe altele, inclusiv la insolventa transfrontaliera, la faliment, precum si la situatiile specifice unor anumite categorii de companii, cum ar fi societatile de asigurare/reasigurare. Mai mult, in cadrul sectiunii a 8-a din lege, este prevazuta in mod explicit atragerea raspunderii administratorilor pentru intrarea in insolventa, in asa fel incat „persoana impotriva careia s-a pronuntat o hotarare definitiva de atragere a raspunderii nu mai poate fi desemnata administrator sau, daca este administrator in alte societati, va fi decazuta din acest drept timp de 10 ani de la data ramanerii definitive a hotararii”. Mai mult, membrii organelor de conducere si/sau de supraveghere raspunzatori de insolventa unei firme vor achita din fonduri personale, prin decizie a judecatorului sindic, o parte sau intregul pasiv neplatit al debitorului – persoana juridica pe care in administreaza. De asemenea, in cazul planurilor de reorganizare, acestea vor putea fi aprobate doar pentru o perioada de maximum un an, calculat de la data confirmarii acestora. Prin derogare, executarea planului de reorganizare va putea fi prelungita pentru o perioada suplimentara ce nu va depasi doi ani. Pentru a consulta varianta integrala a legii promulgate, click aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter