RO EN
Košík je prázdný

Pregatire derulare finantare PNRR de 1,25 miliarde euro pentru sustinere IMM-uri

Instrumentele financiare pentru mediul de afaceri, la care vor avea acces companiile prin Planul Național de Redresare și Reziliență însumează 1,25 miliarde de euro și vor fi acordate prin intermediul băncilor și fondurilor de investiții/fondurilor cu capital de risc.
Secretarii de stat Csilla Hegedüs și Cristian Roman, alături de directorul general pentru PNRR, Ramona Moldovan, au discutat astăzi cu reprezentanții Ministerului de Finanțe despre documentele necesare pentru acordurile cu instituțiile financiare internaționale care vor fi implicate în gestionarea acestor instrumente - BEI, FEI și BERD.
Pașii următori includ finalizarea documentelor și aprobarea acordurilor cu aceste instituții, la nivelul Guvernului, până la finalul anului 2021. În continuare, va fi lansată selecția pentru intermediarii financiari și lansarea liniilor de finanțare.
Instrumentele financiare vor fi implementate prin Banca Europeană de Investiții (BEI), Fondul European de Investiții (FEI) și Banca Europeană pentru reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Garanția de portofoliu pentru reziliență (partener: FEI) - 300 milioane euro.
Instrumentul va urmări îmbunătăţirea accesului la finanţare şi revitalizarea canalelor de împrumut blocate în timpul şi după criza COVID-19, prin sprijinirea investiţiilor pe termen lung şi a nevoilor de capital de lucru ale întreprinderilor. Investiția va lua forma unei garanții de portofoliu, care urmează să fie implementată ca o contribuție la InvestEU din partea Fondului European de Investiții („FEI”) Garanția de portofoliu pentru acțiune climatică (partener: FEI) - 200 milioane euro.
Obiectiv: de a furniza finanțare și investiții IMM-urilor (care au un număr de maximum 249 de angajați), întreprinderilor cu până la 500 de angajați și persoanelor fizice prin intermediul capitalului circulant, al liniilor de credit, al împrumuturilor pentru investiții sau al leasingului, destinate investițiilor și finanțării pentru îmbunătățirea eficienței energetice în întreprinderi și în sectorul rezidențial și al clădirilor.
Pentru IMM-uri și întreprinderile cu capitalizare medie (mid-caps): Fondul de fonduri de capital de risc pentru redresare (partener: FEI) - 400 milioane euro
Obiectiv: sprijin sub formă de capitaluri proprii IMM-urilor, întreprinderilor cu capitalizare medie, inclusiv întreprinderilor nou-înființate, întreprinderilor aflate în stadii incipiente și avansate de dezvoltare, precum și proiectelor de infrastructură axate pe energia din surse regenerabile și eficiența energetică. Sprijinul va fi furnizat prin intermediul fondurilor cu capital de risc și al fondurilor de infrastructură, ca parte a unui fond de capital de risc, gestionat de FEI.
Companii mari: Fond de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes (partener BEI) - 300 milioane euro
Obiectiv: sprijin întreprinderilor mari (cu peste 500 de angajați și/sau o cifră de afaceri anuală de peste 50 milioane euro și un bilanț anual total de peste 43 milioane euro), entităților publice și vehiculelor cu scop special, prin investiții care contribuie la economia cu emisii scăzute de dioxid de carbon, precum și investiții în digitalizare și în active fixe prin intermediul unui fond de fonduri.
Instrumentul financiar pentru investiții în eficiență energetică în sectorul rezidențial și al clădirilor (partener BERD) - 50 milioane euro
Instrumentul financiar va lua forma unei garanții de portofoliu, implementate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Obiectivul acestei investiții este de a furniza finanțare și investiții pentru eficiența energetică și energia din surse regenerabile în sectorul rezidențial și al clădirilor. Investiția va lua forma unei garanții de portofoliu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter