RO EN
Košík je prázdný

EY: Reformele fiscale si presiunea pe lanturile de aprovizionare aduc incertitudine

Reformele fiscale internationale si necesitatea reconfigurarii lanturilor de aprovizionare, accelerate de pandemia provocata de COVID-19, alaturi de digitalizare si schimbarile de abordare a inspectiilor fiscale ale autoritatilor fiscale de pretutindeni, vor pune o presiune fara precedent asupra departamentelor de preturi de transfer din cadrul companiilor, potrivit unui nou raport EY. Astfel, respondentii considera ca inspectiile mai frecvente si mai riguroase vor deveni o regula: 65% dintre acestia prevad o crestere a numarului controalelor pe tema preturilor de transfer in general, 53% anticipeaza o verificare mai atenta a documentelor referitoare la preturile de transfer, iar 48% preconizeaza controale mai riguroase care sa vizeze aspecte multiple sau intregi lanturi creatoare de valoare.
Editia 2021 a studiului EY International Tax and Transfer Pricing sondeaza opiniile a 979 de profesionisti din domeniul preturilor de transfer, din 53 de tari si 25 de sectoare de activitate, si evidentiaza ca gestionarea riscului fiscal va fi principalul factor ce va determina schimbarea modelului de preturi de transfer, vorbind chiar despre ”o era a schimbarilor in strategia si operatiunile de preturi de transfer ”.
Printre temele mentionate de respondenti cu cea mai mare probabilitate de a face obiectul controalelor se numara cele legate de proprietatea intelectuala, cum ar fi localizarea activelor si dreptul de proprietate asupra acestora si controlul riscurilor (mentionate de 38% dintre respondenti), sediile permanente (37%) si serviciile de consultanta si management (36%).
In ceea ce priveste companiile locale, mai ingrijoratoare decat cresterea numarului de inspectii fiscale in zona preturilor de transfer sunt schimbarile in modalitatile de abordare si in volumul informatiilor solicitate de catre autoritati.
“Companiile trebuie sa isi intocmeasca temeinic dosarele de preturi de transfer si, mai ales, sa fie pregatite pentru a raspunde nu doar repede, ci si intr-un mod cat mai cuprinzator la intrebarile detaliate din zona preturilor de transfer ce le vor fi adresate de catre autoritatile fiscale in inspectii. Mai mult, anul 2020 nu a fost un an normal din punct de vedere economic, ceea ce in mod cert a provocat variatii in zona preturilor de transfer. De aceea, este extrem de important ca impactul suferit sa fie analizat si documentat de companiile asociate. Cum cooperarea si schimbul de informatii intre autoritatile fiscale, cerintele de raportare si transparenta fiscala vor pune si ele inevitabil o presiune pe domeniul preturilor de transfer, anticipam ca vom vedea si o continua crestere a controverselor fiscale in aceasta materie.” Adrian Rus, EY Romania International Tax Services - Transfer Pricing Leader
Potrivit studiului, schimbarile fundamentale in dinamica activitatilor comerciale din intreaga lume, in special restructurarea lanturilor de aprovizionare si modificarea modelelor de lucru, vor avea un impact real asupra activitatii din domeniul preturilor de transfer. 61% dintre directorii executivi sondati au declarat ca e posibil sa ia o serie de masuri in urmatorii doi ani prin care sa modifice abordarea organizatiei lor in legatura cu preturile de transfer, precum si cu operatiunile, activitatile de conformitate si documentatia.
Respondentii au mentionat diferiti vectori ai acestor schimbari, printre care modificarile aduse modelului lor de afaceri (52%), lantul de aprovizionare (43%), telemunca (46%) sau presiunea exercitata de aspectele de mediu, sociale si de guvernanta (36%).
In contextul in care organizatiile isi desfasoara tot mai mult activitatile prin telemunca, studiul arata ca multi respondenti anticipeaza consecinte generate de faptul ca lucratorii lor sunt blocati in afara jurisdictiei in care sunt angajati. 47% dintre respondenti deja se confrunta cu aceste probleme, iar 49% anticipeaza astfel de probleme in urmatorii doi ani.
Studiul releva si presiunea resimtita de directorii executivi ai companiilor, generata de evolutiile recente in domeniul fiscalitatii internationale. Astfel, 76% dintre respondenti se confrunta cu dificultatile cresterii volumului si complexitatii reformelor fiscale de la nivel global, 71% considera ca aceste reforme vor avea drept consecinta cresterea costurilor organizatiilor lor asociate cu preturile de transfer, iar 30% anticipeaza ca aceste costuri se vor majora cu cel putin 10% in urmatorii trei ani.
Reglementarile noi sau in evolutie sunt considerate de 58% dintre respondenti drept unul dintre principalii trei factori de risc asupra preturilor de transfer, iar 25% le mentioneaza drept principalul factor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter