RO EN
Košík je prázdný

ONV LAW: Romania nu are inca un plan de actiune pentru achizitiile publice verzi

Doar 21% dintre autoritati au respectat in ultimii 2 ani legislatia privind obligativitatea de a face achizitii publice verzi in ceea ce priveste hartia (respectiv hartie ecologica) - in conditiile in care hartia este una dintre categoriile de mari consumabile la nivel de administratie publica, care genereaza atat impact major de mediu cat si cheltuieli semnificative.
Ritmul achizitiilor publice verzi la nivelul Romaniei este extrem de lent fata de urgenta cu care trebuie implementate masuri privind tintele de neutralitate climatica, care astfel nu pot fi atinse de Romania pana in 2050 (conform obiectivului UE) - acestea sunt concluziile Etapei I a primului Studiu National privind Achizitiile Publice Verzi in Romania, derulat de ARDLD - Asociatia Romana pentru Dezvoltare Locala Durabila si ONV LAW.
Uniunea Europeana solicita statelor membre ca cel putin 50% din totalul achizitiilor publice sa fie verzi, iar in legislatia romaneasca exista un Ordin din anul 2018 care obliga autoritatile publice sa respecte o serie de cerinte minime de protejare a mediului pentru 6 categorii de produse si servicii. Pana in prezent nu a existat nici un instrument oficial de masurare a respectarii acestei obligatii de catre autoritati.
„In medie, dintr-un numar total de 202 licitatii pentru hartie de copiat si hartie grafica publicate in sistemul electronic de achizitii publice SEAP in perioada 13 noiembrie 2018 - 15 mai 2021, 79% dintre autoritati nu au respectat legislatia, respectiv nu au introdus in caietele de sarcini criteriile ecologice pentru achizitia de hartie. 7% din totalul procedurilor au respectat partial, iar doar 14% au respectat complet Ghidul de achizitii publice verzi,” declara Alina Bilan, Presedinte ARDLD si Partener in cadrul ONV LAW.
Ordinul nr. 1068/1652/2018 din 4 octombrie 2018 pentru aprobarea Ghidului de achizitii publice verzi cuprinde prevede ca autoritatile publice locale sunt obligate sa faca achizitii „verzi” pentru 6 categorii de produse si servicii pe care le cumpara in mod frecvent prin licitatie sau achizitie directa: hartie de copiat, mobilier, alimente si servicii de catering, autovehicule pentru transport, produse si servicii de curatenie, echipamente IT de birou. „Astfel, desi Ordinul privind achizitiile publice verzi este obligatoriu, cifrele arata ca, la peste 2 ani de la adoptarea acestuia, mai mult de 70% dintre autoritati nu il aplica,” completeaza Alina Bilan, coordonatorul Studiului.
Prin statutul de membru UE, Romania este obligata sa implementeze si sa promoveze principiile dezvoltarii durabile, iar Achizitiile Publice Verzi sunt parte dintr-un obiectiv strategic UE - Obiectivul de dezvoltare durabila nr. 12. Tarile membre trebuie sa adopte cate un Plan National de Actiune pentru Achizitiile Publice Verzi, iar majoritatea statelor membre sunt deja la a-4-a- sau chiar la a 7-a editie a acestor planuri (22 de state).
In prezent, Romania este printre ultimele 3 state din Europa (alaturi de Luxemburg si Ungaria) care nu are inca adoptat sau cel putin publicat un Plan National de Actiune pentru achizitii publice verzi, ceea ce explica gradul redus de aplicare de catre autoritati a obligatiilor privind achizitiile publice verzi. Pana in 2030, UE si-a sumat reducerea gazelor cu efect de sera cu cel putin 55% in raport cu 1990 si adoptarea Legii europene a climei pentru atingerea acestui obiectiv. Aceasta inseamna ca Romania va trebui, printre altele, sa schimbe radical modul de consum.
Etapele urmatoare ale Studiului vor face publice procentele de aplicare a criteriilor verzi din procedurile de achizitie publica pentru celelalte categorii de bunuri si servicii descrise in Ordin, respectiv autovehicule, mobilier, computere, produse de curatenie, samd.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter