Conform unei Ordonante de Urgenta a Guvernului, publicata de curand, au fost stabilite liniile directoare ale Planului national de relansare si rezilienta al Romaniei (PNRR) pentru utilizarea celor 79,9 miliarde euro alocate Romaniei in cadrul Mecanismului de redresare si rezilienta (MRR) al Uniunii Europene. PNRR va fi aprobat prin Hotarare de Guvern in scopul negocierii cu Comisia Europeana.
Din suma totala mai sus mentionata, 30,4 miliarde euro sunt alocati instrumentului de finantare "Mecanismul de redresare si rezilienta", 13,7 miliarde euro, sub forma de granturi si 16,6 miliarde euro sub forma de imprumuturi.
Contractele de achizitie publica sau cele sectoriale trebuie incheiate cel mai tarziu pana la finalul anului 2022, pentru minimum 70% din valoarea alocata sub forma de grant si pana la finalul anului 2023, pentru restul sumei.
Proiectele PNRR finantabile sunt: proiecte de infrastructura adaptare schimbari climatice, mobilitate urbana, in domeniul sanatatii, apa-canalizare, sistemului judiciar si de aparare etc.
La emiterea autorizatiilor de construire pentru proiectele cu finantare din fonduri europene, solicitantii au obligatia de a prezenta dovada exproprierii terenurilor si a constructiilor, dupa caz.
Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va organiza apel de proiecte pentru mobilitate urbana, regenerare urbana, turism, cultura, etc. in perioada 1 octombrie 2020 - 28 februarie 2021.
Proiectele eligibile trebuie sa aiba o valoare cuprinsa intre 10 milioane de euro si 75 milioane de euro. Proiectele de finantare se vor incheia cu beneficiarii finali conform principiului primul venit - primul servit. Beneficiarii finali sunt autoritatile publice locale de la nivelul municipiilor resedinta de judet, municipiilor si oraselor.
*** Articol realizat de dr. Daniel Moreanu, avocat si doctor in drept.