RO EN
Košík je prázdný

FIC: Scadere drastica a increderii investitorilor, intr-o perioada scurta de timp

Doar o treime  dintre investitorii care au raspuns celei mai recente editii a Business Sentiment Index (BSI) efectuat de Consiliul Investitorilor Straini considera piata din Romania atractiva in toamna anului 2023, ca urmare a impactului generat de pachetul de masuri fiscale. Comparativ cu editia precedenta, din primavara anului 2023, cand 47% considerau piata locala atractiva, deteriorarea perceptiei in doar jumatate de an este semnificativa. De altfel, mai mult de jumatate dintre membrii FIC considera ca mediul economic din Romania s-a inrautatit in ultima perioada, atingand un nivel minim al ultimilor 7 ani.
"Pachetul de masuri fiscale este o veste foarte proasta pentru investitori si vedem o scadere drastica a increderii intr-o perioada foarte scurta de doar cateva luni. Avand in vedere ca alte conditii de piata nu s-au schimbat dramatic si ca Romania continua sa inregistreze crestere economica fata de alte tari din regiunea noastra care deja au intrat in recesiune, putem spune ca era un moment foarte prielnic pentru a atrage si mai multe investitii. Anul trecut, fluxul de investitii straine in Romania a fost de 10 miliarde euro, cea mai mare suma de peste un deceniu, reflectand mai multa incredere din partea companiilor. Din pacate aceste miscari bruste de politica fiscala motivate doar de dorinta de a aduce mai multi bani la buget pe termen scurt vor afecta negativ nu doar perceptia, ci si investitiile ca atare intr-o perioada de incertitudine macroeconomica. Autoritatile ar trebui sa se gandeasca cum sa atraga noi investitii, nu doar cum sa le taxeze mai mult pe cele existente pentru ca exista riscul diminuarii acestora”, a declarat Daniel Anghel, presedintele FIC.
Semnalele cu privire la posibilitatea introducerii unor noi taxe, determina companiile sa fie mai precaute cu alocarea bugetelor pentru noi investitii, 20% dintre respondeti vor reduce planul de investitii pentru perioada urmatoare, iar numarul celor care se asteapta ca veniturile sa creasca in urmatoarele luni a scazut de la 70% in martie la 54% in octombrie. Perceptia asupra constrangerilor normative aproape a atins cel mai scazut nivel din ultimii 8 ani (doar 3,8% dintre respondenti considera ca tara noastra este competitiva din acest punct de vedere). In acelasi timp, povara fiscala s-a inrautatit comparativ cu ultimii 4 ani (53% dintre respondenti au marcat Romania ca fiind necompetitiva).
In ceea ce priveste perceptiile asupra asteptarilor de crestere a afacerilor, 17% dintre respondenti se asteapta la o contractie pe piata de export si 15% pe piata interna. In schimb, procentul companiilor care se asteapta ca afacerea sa creasca pe piata externa a crescut de la 30% in martie la 40% in octombrie, in timp ce pentru piata interna sentimentul a scazut cu 6%.
Cu toate ca numarul celor care au in vedere reducerea fortei de munca a crescut de la ultima editie (19% in octombrie fata de 11% in martie anul curent), o parte importanta dintre respondenti (41%) au in plan angajari noi. Numarul celor care considera ca forta de munca disponibila pe piata din Romania este competitiva a ramas relativ constant in ultimii doi ani (40%).
Romania continua sa obtina un scor foarte slab la infrastructura (58%), birocratie (88%) si transparenta si consecventa aplicarii politicilor (79%) ramanand necompetitiva in perceptia investitorilor. In ceea ce priveste provocarile cele mai mari intampinate in afaceri, dat fiind contextul macro actual, majoritatea respondentilor au mentionat probleme de impozitare, neclaritati si incertitudini legislative, inflatia ridicata /rata dobanzii si lipsa fortei de munca. In acelasi timp, oportunitatile cheie mentionate de companii pentru afacerile sau relatiile comerciale sunt fondurile UE si reformele structurale asumate in PNRR.
Intr-un context geopolitic volatil marcat de diferite crize economice si militare, este imperios ca Romania sa ia masuri care sa asigure rezilienta mediului de afaceri ca motor al economiei si principal contribuitor la bugetul de stat. Cadrul dialogului constant agreat de Guvernul Romaniei impreuna cu Consiliul Investitorilor Straini este fundamental pentru setarea directitiilor strategice de crestere economica pe termen lung si implicit asigurarea adaptabilitatii mediului de afaceri si bugetului de stat la provocarile de la nivel mondial.
Rezultatele integrale ale indicatorului FIC Business Sentiment Index, editia de toamna a acestui an, pot fi consultate aici

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter