RO EN
Košík je prázdný

FIC: Jumatate din companii vor investi in 2022 la acelasi nivel ca anul trecut

Consiliul Investitorilor Straini a publicat rezultatele celei mai recente editii a Business Sentiment Index (BSI) desfasurat in primavara anului 2022. Sondajul arata ca se pastreaza un optimism moderat in randul investitorilor, impactat totusi de incertitudine si de provocarile actuale precum: criza din piata energiei, conflictul militar din Ucraina, presiunile inflationiste care afecteaza lanturile de aprovizionare si cererea clientilor sau erodarea veniturilor consumatorilor finali, ale caror posibile efecte au fost surprinse in editia din mai a Raportului asupra inflatiei publicat de BNR.
Exista dorinta pentru a investi in Romania, jumatate dintre respondenti estimeaza ca pentru acest an investitiile planificate sunt la niveluri similare cu cele anului trecut, iar 40% din respondenti spun ca planuiesc sa investeasca sume mai mari comparativ cu perioada precedenta. Amintim faptul ca BNR a raportat investitii directe ale nerezidentilor in valoare de 7 miliarde euro pentru anul 2021 – fiind cel mai bun an pentru investitiile straine.
Peste 50% dintre respondenti au planuri de extindere a fortei de munca si 37% pastreaza aceste planuri pentru urmatoarele 12 luni la niveluri similare cu cele de anul trecut. Sentimentul ramane accentuat in ceea ce priveste nevoia de forta de munca, dar din pacate perceptia privind disponibilitatea personalului adecvat ramane rezervata, doar 45% dintre respondenti considera ca forta de munca este competitiva. De asemenea, rezultatele surprind tendintele in ceea ce priveste modul de lucru hibrid, 45% dintre companii estimeaza ca mai mult de un sfert dintre angajati vor continua sa lucreze de acasa.
Trendul ramane constant cu editiile precedente cu rezultate slabe atunci cand vine vorba despre infrastructura, transparenta si coerenta aplicarii politicilor publice, reducerea birocratiei si a poverii reglementarilor. 65% din respondentii editiei din primavara 2022 considera ca aceste domenii raman necompetitive si ca sunt necesare reforme pentru recuperarea decalajelor fata de tarile europene. PNRR si programele operationale reprezinta oportunitati pentru sustinerea si implementarea reformelor necesare prin alocarea si absorbtia de fonduri europene.
Ultima editie a BSI evidentiaza in acelasi timp si alte masuri care ar putea spori increderea investitorilor, cum ar fi dialogul calitativ cu investitori si consultarea cu mediul de afaceri dupa modelul Forumului pentru investitii organizat de FIC in parteneriat cu Guvernul Romaniei. Crearea unor strategii clare privind investitiile prioritare si proactivitatea cu potentialii investitori prin intermediul unei agentii pentru promovarea investitiilor ar putea, de asemenea, sa faciliteze atragere de investitii private.
Pentru a consulta raportul integral, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter