RO EN
Košík je prázdný

EY: Tendinta de crestere a randamentelor asteptate de investitori, la inceput de an

Costul capitalului a continuat o tendinta crescatoare in primul trimestru al anului curent, conturata inca din a doua parte a anului 2021, conform analizei sectoriale EY Romania.
Inceputul anului 2022 a fost caracterizat de perspective ingrijoratoare la nivel global, determinate de contextul geopolitic si dezechilibrele provocate de pandemie, inca resimtite pe piata. Aceste aspecte s-au tradus in cresteri semnificative de preturi ale bunurilor de consum, revizuirea si temperarea previziunilor de crestere economica, precum si in conturarea unei baze de crestere a ratelor dobanzilor de politica monetara.
Conflictul dintre Rusia si Ucraina a incetinit progresele inregistrate anterior privind normalizarea lantului de aprovizionare. Contextul actual este caracterizat de incertitudine, evolutia conflictului dintre cele doua tari fiind un factor de influenta semnificativ, atat prin impactul sanctiunilor actuale, precum si al anticiparii unor posibile masuri suplimentare.
 
Sanctiunile impuse Rusiei afecteaza comertul international si intermedierea financiara. Impactul este si va fi resimtit prin trei canale principale. In primul rand, dinamica accelerata a preturilor privind marfurile precum alimentele si energia vor impinge si mai mult inflatia, erodand, la randul sau, valoarea veniturilor. In al doilea rand, economiile vecine, in special, se vor confrunta cu perturbarea activitatii comerciale, a lanturilor de aprovizionare, precum si cu o crestere istorica a fluxurilor de refugiati. In cele din urma, increderea redusa a investitorilor va afecta preturile activelor, va determina inasprirea conditiilor financiare si va stimula potentiale iesiri de capital de pe pietele emergente.
 
Investitiile sunt in continuare sustinute prin pachete de instrumente de finantare nerambursabila promovate atat de Uniunea Europeana, cat si prin scheme de ajutor de stat la nivel national. De exemplu, finantarea oferita prin Mecanismul de redresare si rezilienta va sprijini implementarea unor reforme si investitii cruciale in domenii cheie (cum ar fi energie verde, infrastructura, sanatate, administratie publica), propuse pentru a combate efectele pe termen lung ale pandemiei de COVID-19. Suplimentar, pentru a atenua impactul economic generat de conflictul Rusia-Ucraina, Comisia Europeana a adoptat un cadru temporar de criza, pentru a permite statelor membre sa foloseasca flexibilitatea prevazuta de normele de ajutoare de stat pentru a sprijini economia, indeosebi companiile si sectoarele puternic afectate. Ajutorul poate fi acordat sub forma de subventii directe, avantaje fiscale si de plata sau alte forme de sprijin, cum ar fi avansuri rambursabile, garantii sau imprumuturi.
 
“Contextul geopolitic si macroeconomic a determinat continuarea tendintei de crestere a randamentelor asteptate de investitori, conturata inca din a doua parte a anului 2021. Prima parte a anului 2022 a fost marcata de o accelerare a presiunilor inflationiste si functionarea cu sincope a lanturilor de productie si aprovizionare, in contextul conflictului dintre Rusia si Ucraina. Deloc surprinzator, cea mai ridicata volatilitate a costului capitalului pe parcursul primului trimestru al anului se remarca in sectorul materiilor prime, fiind urmata de sectorul serviciilor financiare ”, declara Ileana Gutu, Partener Asociat si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.
 
La finalul primului trimestru al anului 2022, sectoarele ale caror randamente au inregistrat cele mai scazute valori sunt telecomunicatiile si tehnologia informatiei, in timp ce sectorul serviciilor financiare si al materiilor prime se afla la limita superioara.
Analiza se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitului primului trimestru (T1) al anului 2022, publicate de companiile listate din principalele 10 sectoare din Romania: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.
 
Multiplicatorii financiari au variat diferit in functie de industrie, insa poate fi observata o tendinta de scadere la nivelul acestora, conturata inca de la finalul anului precedent
Sectoarele ale caror multiplicatori financiari au inregistrat cresteri in prima parte a anului 2022 sunt serviciile financiare, precum si sectorul bunurilor de larg consum, care inregistreaza valori maxime de 22,1x pentru multiplicatorul profitului net si respectiv 11,3x pentru multiplicatorul EBITDA. Cel mai redus nivel este inregistrat de companiile din sectorul de tehnologie a informatiei, cu un nivel minim al multiplicatorului EBITDA de 4x.
In Romania, in anul 2021, Produsul Intern Brut a inregistrat un avans de 5,6%. Ultimul trimestru al anului trecut a fost primul marcat de incetinirea activitatii economice cu 0,5% fata de perioada similara a anului anterior, in contextul cresterii preturilor la energie si carburanti, care au pus presiune pe capacitatea de productie a companiilor. Estimarile privind evolutia economiei in primul trimestru al anului curent sunt de crestere, efectele contextului geopolitic si macroeconomic urmand a fi observate din cel de-al doilea trimestru.
 
“Lipsa predictibilitatii care domina piata si mediul investitional, precum si imposibilitatea fundamentarii unor date de piata pot determina companiile sa isi redefineasca planurile de investitii. Nu doar companiile cu operatiuni (sau active) in Rusia sau Ucraina, sau cele care tranzactioneaza cu aceste tari au fost afectate semnificativ. Companiile europene au resimtit impactul de asemenea – de ex. sectorul auto, productia de alimente, agricultura si transporturi. Asistam la o fluctuatie a multiplicatorilor in acele sectoare dependente de resursele si fluxurile economiilor implicate direct sau indirect in conflictul geopolitic”, declara Ileana Gutu.
Instrumentul de analiza sectoriala este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiza economica si modelare financiara (Valuation, Modelling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie si Tranzactii al EY Romania, iar analiza sectoriala poate fi accesata in sectiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizata trimestrial.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter