In perspectiva incurajarii capitalizarii societatilor, in urma cu un an au fost introduse o serie de reduceri la plata impozitelor pentru societatile care isi majoreaza si/sau isi imbunatatesc capitalurile proprii. Facilitatea presupune diminuarea impozitului pe profit, pe venit, in cazul microintreprinderilor, ori a impozitului specific, pentru companiile din industria ospitalitatii, si se acorda societatilor care isi mentin capitalurile proprii pozitive, dar si in functie de cresterea acestora fata de anul precedent.
Reducerile, prevazute in Ordonanta de Urgenta nr. 153/2020, se acorda incepand din 2022, pe baza situatiei capitalurilor proprii de la 31 decembrie 2021. Prin urmare, nu mai este mult timp pentru a implementa acele operatiuni menite sa creasca gradul de capitalizare a societatii, mai ales ca unele operatiuni au si termene date de Registrul Comertului.
De ce reduceri pot beneficia companiile?
Concret, societatile care isi vor mentine capitalul propriu pozitiv si la un nivel de cel putin jumatate din capitalul social vor putea primi o reducere a impozitului de 2% anual. In plus, companiile vor putea beneficia de o bonificatie mai mare din impozitul datorat daca isi majoreaza capitalul propriu fata de anul precedent. Reducerea poate ajunge la maximum 15% daca toate conditiile sunt indeplinite.
Pentru a beneficia eficient de facilitate pe intreaga perioada de aplicare (2021-2025), companiile trebuie sa tina cont de o serie de aspecte, precum implicatiile fiscale si juridice ale operatiunilor de capitalizare, raportul cost-beneficiu sau potentialele consecinte ce pot aparea in viitor daca decid sa diminueze capitalurile majorate anterior.
In plus, contribuabilii trebuie sa ia in calcul faptul ca legislatia prevede un mod specific de calcul al capitalurilor proprii, diferit de cel din definitia contabila. Spre exemplu, rezervele din reevaluare aferente activelor imobilizate nu intra in calculul capitalului propriu ajustat folosit in aplicarea bonificatiilor fiscale, ceea ce inseamna ca o simpla reevaluare a activelor nu creeaza conditia necesara aplicarii facilitatii.
Sunt excluse de la acordarea bonificatiilor institutiile din domeniul financiar-bancar, al pietei de capital, asigurari si reasigurari, intrucat acestea au cerinte specifice legate de capital, stabilite in mod distinct potrivit reglementarilor nationale si europene.
Termene noi de raportare si plata
Pentru platitorii de impozit de profit, reducerea se va stabili in baza declaratiei care se va depune la 25 iunie 2022 (fata de 25 martie, cum este in prezent). De termene noi de raportare si plata vor beneficia si microintreprinderile, respectiv pentru impozitul datorat pe ultimul trimestru al anului.
Decalarea termenelor de depunere a declaratiilor are in vedere faptul ca gradul de capitalizare se calculeaza in baza situatiilor financiare anuale, acestea avand, in general, termen de intocmire si depunere la finalul lunii mai a anului urmator celui pentru care sunt intocmite.
In concluzie, mai sunt cateva saptamani pentru a implementa operatiuni de capitalizare a societatilor, care sa aiba efect la 31 decembrie 2021, pentru a beneficia de reduceri la impozitele datorate. Societatile trebuie sa aiba in vedere operatiunile optime in functie de specificul activitatii, precum si consecintele contabile si juridice ale acestora.
Material de opinie de Elena Geageac, Senior Manager, si Gabriel Patru, Senior Consultant, Impozitare Directa, Deloitte Romania