RO EN
Košík je prázdný

COFACE: Conflictul din Ucraina va afecta revenirea economica globala din 2022

La doi ani de la debutul pandemiei, economia globala continua sa se redreseze, dar se confrunta in continuare cu provocari semnificative. Dupa pauza din trimestrul 3 din 2021, Omicron a evidentiat impredictibilitatea pandemiei si a exacerbat unul dintre principalii factori care afecteaza redresarea: intreruperile in lanturile de aprovizionare. Celalalt risc major este cresterea inflatiei.
In acest mediu extrem de incert, Coface a facut putine modificari in evaluarile sale de risc in urma valurilor de imbunatatiri din trimestrele precedente. In total, patru evaluari ale riscului de tara au fost imbunatatite, inclusiv Danemarca, iar doua tari au fost retrogradate. In ceea ce priveste riscurile sectoriale, Coface a imbunatatit douasprezece evaluari, in special in industria hartiei si a lemnului, unde preturile raman ridicate, si a efectuat cinci retrogradari, in principal in sectorul energetic din Europa.
Specialistii de la Coface precizeaza, insa, ca razboiul din Ucraina va face ca multe din estimarile din acest moment sa para optimiste, in numai cateva saptamani, conflictul urmand a incetini procesul de redresare si a accentua dificultatile legate de inflatie si lanturile de aprovizionare.
 
Val dupa val: economia continua sa incetineasca, dar intr-o masura mai mica
Situatia sanitara a impus inca o data implementarea restrictiilor in multe tari. Cu toate acestea, desi unele tari europene au implementat masuri de izolare partiala, acestea au fost in general mult mai putin drastice decat inainte, mai spun specialistii Coface. Efectele economice directe au fost, prin urmare, mai putin semnificative, chiar daca consecintele raman negative pentru sectoare precum transportul aerian, turismul, hotelurile si restaurantele.
 
Intreruperile in lanturile de aprovizionare vor continua
Dupa ce au afectat initial industria auto, dificultatile in lanturile de aprovizionare s-au extins in majoritatea sectoarelor, de la productie la constructii. In timp ce momentul revenirii la normalitate ramane greu de anticipat, consensul privind o relaxare treptata din prima jumatate a anului 2022 pare excesiv de optimist, iar perturbarile si lipsa materialelor vor continua. Acest lucru a determinat Coface sa isi reduca previziunile de crestere a PIB-ului pentru 2022 pentru mai multe tari europene, precum si pentru SUA si China.
In plus, desi redresarea continua, numarul insolventelor, care este inca foarte scazut pentru moment in majoritatea tarilor, inclusiv in Statele Unite, Franta si Germania, ar trebui sa creasca treptat in 2022, asa cum este deja cazul in Regatul Unit.
 
Inflatia, o preocupare cheie pentru toate economiile in 2022
Potrivit Coface, celalalt risc major, inflatia, devine din ce in ce mai important, mai ales pe masura ce preturilor marfurilor continua sa creasca, alimentata de inertia pe termen scurt a ofertei si de tensiunile geopolitice. Aceasta inflatie este acum determinata si de preturile bunurilor in multe economii, deoarece companiile transfera cresterile costurilor de productie asupra preturilor de consum.
Marile companii profitabile beneficiaza de aceste preturi ridicate ale marfurilor. Se asteapta ca regiunea Golfului sa inregistreze o crestere economica puternica in 2022. Norvegia a inregistrat cel mai mare excedent comercial datorita exporturilor de petrol si gaze. In cele din urma, multe tari africane, chiar si cele afectate de conflicte armate sau de revolte politice, au beneficiat de pe urma preturilor ridicate la energie, minerale, lemn si produse agricole.
In Statele Unite, problemele legate de inflatie si de oferta au atenuat dinamica redresarii. Desi se preconizeaza ca evolutia PIB-ului va ramane solida in 2022 (+3,7%), acesti factori vor continua sa influenteze activitatea economica. In trimestrul 4 din 2021, rata anuala a inflatiei a atins 7,0%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani. Ca raspuns la aceasta crestere a preturilor, Rezerva Federala a SUA a devenit mai agresiva si a sugerat o crestere iminenta a ratei, declansand o inasprire monetara in unele tari emergente.
In Europa, intreruperile lanturilor de aprovizionare, combinate cu cererea puternica, au dus la cresterea preturilor la producator si la energie. Germania a cunoscut cea mai mare inflatie din ultimii 30 de ani. Situatia este oarecum diversificata in restul zonei euro: inflatia ramane relativ moderata in Franta, in timp ce preturile au crescut in Spania. In Regatul Unit, inflatia a crescut la 5,4% si a determinat Banca Angliei sa devina prima banca centrala majora care isi ridica rata dobanzii in decembrie 2021, inainte de a face acest lucru pentru a doua oara la inceputul lunii februarie.
Scenariul principal Coface ramane unul al inflatiei aproape de varf, care se va atenua pe masura ce preturile energiei si blocajele lanturilor de aprovizionare se vor atenua in a doua jumatate a anului.
 
Inflatia va exacerba presiunile sociale
Aceasta crestere brusca a riscurilor inflationiste exacerbeaza presiunile sociale in tarile emergente si in curs de dezvoltare, care fusesera deja intarite de cresterea inegalitatii asociata cu pandemia. In Africa, preturile ridicate la energie si alimente, care afecteaza foarte mult gospodariile, au limitat consumul astfel incat insecuritatea alimentara si saracia au crescut. Sprijinul fiscal, deja foarte limitat pe continent din cauza nivelului datoriei publice, a fost retras, iar somajul este ridicat in majoritatea tarilor. Africa de Sud, Algeria, Angola, Mozambic, Nigeria, RDC, Zimbabwe, Etiopia, Guineea si Tunisia sunt exemple de tari care se confrunta cu presiuni sociale tot mai mari ca urmare a crizei.
 
China merge impotriva curentului
Incetinirea economica a Chinei s-a adancit in T4 2021, cu o rata anuala de crestere de 4%, cel mai lent ritm de la varful pandemiei din 2020. Redresarea economica a Chinei a fost afectata de scaderea pietei imobiliare, de continuarea „zero-COVID”, care a afectat cheltuielile gospodariilor, cresterea slaba a investitiilor si deficitul de energie. In 2021, PIB-ul Chinei a crescut cu 8,1%.
Afectate puternic de varianta Delta in T3 2021, economiile din Asia-Pacific si-au revenit la sfarsitul anului. Economiile din Pacific si-au revenit la sfarsitul anului, odata cu relaxarea restrictiilor. Cele mai multe dintre economiile regiunii au revenit la nivelurile lor de PIB de dinaintea crizei pana la sfarsitul anului 2021, cu exceptiile notabile din Japonia si Thailanda. Cu toate acestea, redresarea continua s-ar putea adauga la presiunile inflationiste, mai ales daca conditiile de pe pieta muncii se vor inaspri, mai arata analistii Coface.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter