RO EN
Košík je prázdný

CITR: Peste 1 miliard euro, valoarea activelor firmelor aflate in concordat preventiv

Conform unei analize CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania, companiile romanesti aleg tot mai mult sa acceseze mecanisme de preventie, precum concordatul preventiv si OG 6/2019. Piata de restructurare din Romania face pasi spre maturizare: in 2020, valoarea activelor imobilizate ale companiilor care au accesat concordatul preventiv a crescut la peste 1 mld. euro, de la 15 mil. euro in 2019, si reprezinta peste 71% din valoarea totala a activelor companiilor intrate in insolventa si restructurare anul trecut. Totodata, cifra de afaceri cumulata a companiilor cu impact in economie care au accesat concordatul preventiv, printre care se numara si CFR Marfa si Blue Air, se situeaza la 693 mil. euro, si atinge aproape doua treimi din valoarea companiilor care au accesat insolventa si restructurarea.
Sectoarele de activitate in care activeaza companiile care au accesat concordatul preventiv in 2020 sunt: transporturi, industrie, HORECA, servicii si imobiliare, de altfel unele dintre industriile cele mai afectate de criza sanitara.
Potrivit CITR, aceste date ne arata ca marii jucatori din piata romaneasca au inteles cat de importanta este luarea unei decizii la timp pentru salvarea businessului si au decis sa se indrepte mai degraba spre metode de restructurare in afara insolventei, care se aplica inca de la primele semne de dificultate. Astfel, prin decizia de a actiona la timp, aceste companii au ales sa previna intrarea in starea de insolventa si sa se redreseze inainte ca problemele financiare sa se agraveze, iar activitatea operationala a companiei sa se blocheze.
Aceasta este si situatia unor mari companii de stat, care au facut anul trecut pasi importanti pentru reorganizarea afacerilor.
Vasile Godinca-Herlea, Managing Partner CITR si Head of Business Development Impetum Group, despre decizia managerilor si antreprenorilor de a accesa proceduri de restructurare: „Vedem o schimbare de mentalitate la nivelul marilor companii romanesti, care incep sa gandeasca in termeni de preventie in business. Faptul ca tot mai multe companii indispensabile pentru economie aleg sa se restructureze, ne arata ca au incredere in eficacitatea masurilor pe care le avem la dispozitie si asta e un semn bun pentru piata. Ne asteptam ca odata cu transpunerea Directivei Europene in domeniul restructurarii, in iulie anul acesta, trendul de crestere in piata de restructurare sa se accentueze, iar numarul companiilor care aleg mecanismele de preventie creasca. Transpunerea directivei va crea un cadru pentru a renunta la tipare vechi de amanare a insolventei si restructurarii si ne va ajuta sa ne concentram pe salvarea cat mai multor companii din piata.”
Concordatul preventiv este o metoda de restructurare din ce in ce mai populara, cunoscuta pentru rapiditate si eficienta, si la indemana oricarei companii care trece prin momente dificile. Aceasta procedura ofera posibilitatea companiei de a purta negocieri amiabile cu creditorii sai care detin cel putin 75% din valoarea creantelor acceptate, elimina riscul executarilor silite si ofera totodata companiei libertatea sa aplice un plan de redresare care sa salveze la timp afacerea, inainte de a ramane fara resurse.
OG 6/2019 este o oportunitate prin care o companie se poate redresa printr-un plan de reorganizare a datoriilor bugetare. OG 6 face posibila stergerea dobanzilor si penalitatilor si esalonarea datoriilor principale catre ANAF. In anumite conditii, se poate reduce pana la 50% din datoria de baza.
Aceste masuri acorda o sansa in plus pentru redresarea eficienta a companiilor, previn ajungerea in insolventa si confera mai multa libertate si timp de decizie managementului.
Starea mediului de afaceri si impactul amanarii
Conform unui studiu CITR, lansat la finele anului trecut, 57% din companiile de impact aflate in insolventa amana, in medie, 3 ani accesarea unor optiuni de restructurare, ceea ce genereaza in medie o scadere a cifrei de afaceri cu 50% si cresterea datoriilor cu 30%. De cele mai multe ori, accesarea cu intarziere a mecanismelor de restructurare scade eficacitatea acestor proceduri inspre salvarea companiei. Un alt procent de 23% din aceste companii au amanat in medie un an decizia de restructurare, cu alte efecte daunatoare asupra companiei, locurilor de munca si mediului de afaceri.
„Experienta de peste 20 de ani in zona companiilor cu dificultati financiare ne-a demonstrat ca orice amanare a restructurarii duce la tot mai multe termene nerespectate, datorii care se acumuleaza, blocaje din partea furnizorilor si in unele cazuri executari silite. Multe dintre aceste situatii ar putea fi evitate. O analiza facuta la nivelul CITR arata ca accesarea la timp a mecanismelor de restructurare ar putea salva in trei ani 400.000 de locuri de munca din 12.000 de companii de impact aflate in dificultate”, a declarat Aurel Podariu (foto), Senior Partner CITR si Business Development Manager Impetum Group.
Odata cu implementarea noii Directive Europene in domeniul restructurarii si preventiei insolventei la nivelul legislatiei romanesti si europene, proiect in care CITR are un rol important de consultant la nivel national, este asteptat ca eficienta mecanismelor de restructurare sa fie semnificativ imbunatatita, iar numarul procedurilor de preventie in business accesate de catre companii sa creasca considerabil. Totodata, noua legislatie va contribui la crearea unei culturi a preventiei in business.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter