RO EN
Košík je prázdný

Ucraina mizeaza intr-o prima faza pe 40 miliarde USD pentru un Plan Marshall Verde

Ucraina si-a propus sa obtina 40 de miliarde de dolari pentru prima faza a unui "Plan Marshall Verde" destinat reconstruirii economiei sale, inclusiv pentru dezvoltarea unei industrii siderurgice fara carbune, a declarat luni un inalt oficial ucrainean in avanpremiera unui summit international, transmite Reuters.
Politicienii si finantistii vor discuta aspectele legate de nevoile de finantare pe termen scurt precum si eforturile de reconstructie pe termen lung cu prilejul unei reuniuni de doua zile, care va incepe miercuri la Londra. La aceasta reuniune este asteptata sa fie lansata o schema de asigurare impotriva riscului de razboi, in ideea de a acoperi companiile care incep sa investeasca din nou in Ucraina. Tot la aceasta reuniune, oficialii guvernamentali ar urma sa discute in culise despre modul cum ar trebui utilizate activele rusesti inghetate pentru a finanta o parte din eforturile de reconstructie.
Banca Mondiala estimeaza ca reconstructia Ucrainei va costa peste 400 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decat PIB-ul Ucrainei. De la debutul invaziei rusesti, in luna februarie 2022, sustinatorii externi au alocat 59 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina.
Avand in vedere cifra de 40 de miliarde de dolari pentru faza initiala a reconstructie, adjunctul sefului biroului presedintelui Zelenski, Rostyslav Shurma, a spus pentru Reuters ca accentul initial ar trebui sa fie pus pe industria fierului si otelului. Acest sector a fost responsabil pentru aproximativ 10% din PIB-ul Ucrainei in 2021, o treime din veniturile din export, si angaja aproximativ 600.000 de oameni. De asemenea, sectorul este responsabil pentru 15% din emisiile de carbon al Ucrainei si Shurma sustine ca acum este o oportunitate pentru a pune la punct o industrie care sa fie alimentata cu energie regenerabila.
"Daca trebuie sa reconstruiesti, este logic sa reconstruiesti verde in linie cu noile tehnologii...Viziunea noastra este sa pune la punct in Ucraina o industrie siderurgica care sa produca 50 de milioane de tone de otel verde", a spus Rostyslav Shurma.
Daca ar reusi sa faca acest lucru, Ucraina ar deveni cel mai ieftin furnizor mondial de otel verde, adica produs fara a utiliza combustibili fosili, si un sprijin important pentru eforturile Europei de decarbonizare, stimulate de investitii in noi capacitati eoliene, fotovoltaice, nucleare si hidro.
Pentru a ajuta la strangerea unei finantari initiale de 20 pana la 40 de miliarde de dolari, Ucraina intentioneaza sa puna la punct o coalitie de actori din sectorul industrial, public si privat pentru a dezvolta planul, inclusiv eforturile initiale cu privire la proiecte.
Lucrarile pregatitoare ar urma sa dureze intre 12 si 18 luni chiar daca "pentru a fi realisti, lucrarile de constructie pe teren vor demara dupa ce razboiul se va termina", a spus Shurma.
Oficiali din peste 60 de tari sunt asteptati sa participe la conferinta de la Londra, precum si institutii multilaterale globale precum Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care la randul lor sunt rugate sa isi majoreze finantarea. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter