RO EN
Košík je prázdný

Romania ar putea sa indeplineasca in 5-7 ani conditionalitatile aderarii la OCDE

Romania ar putea sa indeplineasca, in 5 - 7 ani, toate conditionalitatile privind aderarea la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si sa aiba adoptate toate reglementarile corespunzatoare acquis-ului OCDE, a declarat, vineri, secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Tutuianu, la Forumul ARIR 2023.
El a fost intrebat daca exista un termen limita in ceea ce priveste aderarea Romaniei la OCDE si cand s-ar putea face acest lucru. "Anul viitor sigur nu. Nu vom putea parcurge toate etapele si nu vom putea sa transpunem recomandarile pe care le vom avea. Dar eu sper ca pe un termen mediu, 5 - 7 ani, Romania ar putea sa indeplineasca toate aceste conditionalitati - si sa avem adoptate toate reglementarile corespunzatoare acquis-ului OCDE", a mentionat Adrian Tutuianu, la evenimentul ajuns la cea de-a V-a editie.
Pe de alta parte, reprezentantul Guvernului a subliniat ca aderarea la OCDE "depinde de harnicia noastra".
"Am parcurs etapa I, autoevaluarea, etapa II este in curs, evaluarea facuta extern. Etapa a III-a va fi dupa evaluarea externa a recomandarilor", a precizat el.
Tutuianu si-a exprimat speranta ca aderarea Romaniei la aceasta organizatie "sa se intample intr-un termen cat mai scurt".
"Depinde si de capacitatea statului, dar iata ca sunt si alti actori. Discutam aici de ASF, discutam de Bursa de Valori, discutam si de alti actori care sunt importanti si care au un rol bine definit in acest proces de aderare", a sustinut acesta.
In urma cu 2 zile, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o intrevedere cu secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, Mathias Cormann, context in care seful diplomatiei romane a reiterat caracterul strategic al obiectivului de aderare a Romaniei la OCDE.
Potrivit unui comunicat al MAE, intalnirea a avut loc cu prilejul participarii sefului diplomatiei romane la reuniunea Conferintei Ministeriale a OCDE (MCM OCDE), desfasurata la sediul Organizatiei din Paris, in perioada 7-8 iunie 2023. Aceasta a fost a doua reuniune la nivel ministerial a Consiliului OCDE la care Romania participa in calitate de stat candidat, dupa decizia de acordare a acestui statut, luata de acest for la 25 ianuarie 2022.
"In cadrul intrevederii, seful diplomatiei romane a reiterat caracterul strategic al obiectivului de aderare a Romaniei la OCDE, beneficiind de larga sustinere din partea fortelor politice si a societatii romanesti, precum si profilul solid al candidaturii Romaniei, alaturi de implicarea tarii noastre, ca partener cu aceleasi viziuni (like-minded), in activitati si proiecte de interes comun cu OCDE. A aratat ca Romania este pregatita sa puna in aplicare recomandarile OCDE si sa foloseasca procesul de aderare drept un stimulent pentru continuarea reformelor si modernizarii", se arata in comunicat.
La randul sau, secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a reiterat sprijinul Secretariatului OCDE in procesul de aderare a Romaniei la Organizatie, evidentiind si exprimand apreciere pentru progresul obtinut de tara noastra pana in prezent, precum si perspectivele pozitive ale cooperarii pe viitor.
"Cei doi inalti oficiali au discutat despre stadiul actual al procesului de aderare, fiind evidentiat faptul ca Romania a primit deja chestionarele din partea a 23 din cele 26 de comitete sectoriale ale Organizatiei, fiind deja transmise raspunsuri la 12 dintre acestea, precum si faptul ca deja sunt in curs misiuni de evaluare, fiind apreciat nivelul de interactiune cu Organizatia. Totodata, a fost subliniata importanta aderarii rapide la Conventia anti-mita a OCDE, proiectul legii de aderare, adoptat deja de Guvern, fiind in procedura parlamentara de adoptare", se mai spune in comunicat. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter