RO EN
Košík je prázdný

RE/MAX: Posibila crestere de peste 10% a preturilor apartamentelor noi, in acest an

Faptul ca preturile locuintelor au reusit sa-si mentina o traiectorie ascendenta pentru mai bine de 12 luni, in ciuda contextului dificil creat de epidemia de Covid-19, demonstreaza ca piata este sustinuta de o cerere solida. Jucatorii din piata se asteapta ca tendinta de crestere sa se mentina si pe parcursul anului 2022, avand in vedere scumpirile materialelor de constructii, corelate cu dificultatile intampinate in dezvoltarea unor noi proiecte imobiliare. Acesti factori specifici domeniului imobiliar trebuie corelati, totodata, cu aspecte social-economice, cum ar fi scumpirile alimentelor si cele din domeniul energiei, care au potentialul de a limita puterea de cumparare a populatiei, potrivit raportului Piata imobiliara rezidentiala (Trimestrul IV 2021), realizat de agentia Re/Max si portalul imobiliare.ro.
In ceea ce priveste diferenta anuala de pret, un alt indicator important pentru evolutia preturilor proprietatilor rezidentiale, acesta ajuns, in al patrulea trimestru din 2021, la o valoare de +12%, ceea ce marcheaza un avans de 1,7% puncte procentuale fata de cele trei luni anterioare, cand aceasta se situa la +10,3%. In primele trei luni ale anului trecut fusese atinsa cea mai mica valoare a acestui indicator din ultimii sase ani, respectiv +3%. Nivelul actual este cel mai mare consemnat de acest indicator din a doua jumatate a lui 2017 incoace, se mai subliniaza in raport.
"Desi greu de anticipat, prin informatiile colectate de cei 800 de membrii RE/MAX activi la nivelul intregii piete imobiliare, vedem pentru 2022 o crestere semnificativa a preturilor apartamentelor noi, de peste 10% in medie, urmand ca si restul pietei imobiliare sa urmeze acest trend. Un alt element care contribuie si el la cresterea preturilor in marile orase vine dintr-o birocratizare excesiva pe care dezvoltatorii o reclama la adresa administratiilor locale - primariile si consiliile judetene - si care ingreuneaza sever eliberarea autorizatiilor de construire, franand astfel ritmul de livrare de noi unitati locative, care sub presiunea cererii contribuie la cresterea preturilor", precizeaza Razvan Cuc, presedintele RE/MAX.
 
Dezvoltatorii amana vanzarile pentru etapele finale de constructie
Inceputul de an a adus o precautie suplimentara in comportamentul unor dezvoltatori care, din cauza cresterii galopante a costurilor de construire, au oprit vanzarile din fazele de santier, construiesc acum “pe stoc” si amana vanzarile pana in faza finala de executie, cand au o perspectiva clara a costului final si pot controla marjele prin pretul de vanzare “la gata”, mai precizeaza Razvan Cuc.
"Intr-un scenariu mai pesimist de evolutie al preturilor, tinand cont de cresterile de peste 100% din ultimul an la o mare parte din componentele cheie ale materialelor de constructii - ca de exemplu fierul, lemnul, sticla, caramida si altele - putem vedea aprecieri si de peste 20% in unele orase si pe unele segmente ale pietei imobiliare", mai noteaza specialistul.
El precizeaza, insa, ca imobiliarele vor ramane, in continuare, poate cel mai popular vehicul de transport a valorii si conservare a capitalurilor in timp, fapt ce va continua sa atraga investitii de toate tipurile - de la cele personale si familiale, pana la investitori institutionali globali - ceea ce va crea o presiune suplimentara in piata.
 
Cluj-Napoca ramane cea mai scumpa piata de locuinte
Conform datelor prezentate in raportul RE/MAX si imobiliare.ro, in ultimul trimestru al anului 2021 preturile locuintelor au crescut cu pana in 5%, cea mai mare crestere fiind inregistrata in Cluj-Napoca (+5%). In ultimele trei luni ale anului trecut, preturile medii ale locuintelor s-au majorat cu 3,7% in Brasov, cu 2,9% in Iasi, cu 2,8% in Braila, cu 1,6% in Ploiesti si cu 1,5% in Timisoara. Evolutii mai putin dinamice ale preturilor au fost inregistrate in Craiova (+1,2%), Galati (+0,8%), Bucuresti (0,7%) si Oradea (0,5%).
Cluj-Napoca ramane si in topul oraselor cu cele mai scumpe proprietati, pretul mediu de vanzare a unei locuinte in T4 2021 fiind de 2.060 euro/ mp util, la o distanta detasata de Bucuresti (1.640 euro/ mp), cele doua orase fiind urmate de Brasov (1.430 euro/ mp) si Constanta (1.380 euro/ mp). Pe locul al cincilea in top se situeaza Timisoara (1.340 euro/ mp), aceasta fiind urmata de Craiova (1.300 euro/ mp), dar si de Iasi (1.170 euro/mp), care a depasit Oradea (1.160 euro/ mp).
Speicalistii in imobiliare mai remarca faptul ca Galati se mentine in clasamentul oraselor cu peste 200.000 de locuitori si apartamente de minimum 1.000 de euro/ mp util, cu o valoare medie de listare de 1.030 euro/ mp in T4 2021. Acest prag psihologic de pret a fost atins, insa, si de Ploiesti (1.020 euro/ mp), astfel ca doar Braila se mai situeaza, in momentul de fata, sub acest nivel (cu 920 euro/ mp), dintre toate cele 11 orase mari (cu peste 200.000 de locuitori) monitorizate imobiliare.ro.
Pentru a consulta raportul Piata imobiliara rezidentiala (Trimestrul IV 2021), click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter