RO EN
Košík je prázdný

OCDE recomanda utilizarea fondurilor europene pentru a creste productivitatea

Economia Romaniei ar putea inregistra o crestere de 3,1% anul acesta si de 3,3% anul viitor, a declarat, marti, la Palatul Victoria, secretarul general al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Mathias Cormann, citat de Agerpres.
"Recent, economia Romaniei a fost pusa in dificultate de niveluri semnificative de inflatie, de criza energetica. Razboiul pornit de Rusia in Ucraina a contribuit la tulburarea lanturilor de aprovizionare, la dificultati in ceea ce priveste politicile fiscale. Inflatia in 2022 a ajuns la un varf de 16,8%. Inflatia inca este foarte mare, inclusiv in domeniul serviciilor, si vedem si cresteri ale costului fortei de munca. Monitorizarea politicilor va trebui sa ramana restrictiva pentru ca inflatia sa revina la tintele dorite. In urma politicilor impuse de Banca Nationala a Romaniei, inflatia a fost tinuta la un nivel acceptabil pentru a evita o povara prea mare pe activitatile economice. Ne asteptam la o crestere a PIB de 3,1% anul acesta si de 3,3% in 2025. Ne asteptam la imbunatatiri ale pietei exporturilor, aceste imbunatatiri avand, de asemenea, rezultate bune si asupra Romaniei", a explicat Cormann, la evenimentul de lansare al celui de-al doilea Studiu Economic consecutiv pentru Romania, realizat de OCDE.
El a mentionat ca institutia estimeaza reducerea a inflatiei, pentru a continua procesul de convergenta al Romaniei, cu o crestere continua a standardelor de trai si a veniturilor, insa in acest scop va fi nevoie de reforme sustinute.
"Va trebui sa ne asiguram ca politica fiscala sprijina politicile economice. Va fi nevoie de imbunatatirea rezilientei fata de orice viitor soc extern. Romania are nevoie de un plan pe termen mediu clar pentru consolidare fiscala. De la un punct de pornire relativ mare, vedem o imbunatatire fata de 2007, de exemplu, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana. Deficitul bugetar al Romaniei a scazut in ultimul an. Anul trecut a fost la 6% sau se apropie probabil de 6% si anul acesta, deci deficitul bugetar este prea mare in continuare iar Guvernul trebuie sa se concentreze atat pe partea de venituri, cat si de cheltuieli. De asemenea, avem venituri nepredictibile in ceea ce priveste masurile fiscale implementate. De asemenea, trebuie sa investim in reducerea datoriei publice, ca o fundatie pentru cresterea durabila. In acelasi timp, avem presiuni de cheltuieli din ce in ce mai mari, precum imbatranirea demografica, avem presiuni fiscale, avand in vedere ca tot mai multi oameni depind de pensii si este necesar sa gasim si modalitati pentru asigurarea corecta a protectiei sociale in considerarea cheltuielilor suplimentare si in ceea ce priveste domeniul apararii. Observam masuri pozitive", a afirmat Mathias Cormann.
Potrivit secretarului general al OCDE, mentinerea populatiei active pentru o durata mai lunga in activitate ar avea efecte pozitive asupra economiei.
"Trebuie sa crestem veniturile fiscale. Dupa cum vedem, Romania este pe grafic redat cu rosu, sub media OCDE. Avem venituri doar de 27% (din PIB, n.r.), fata de 44% - media OCDE si sub nivelul necesar pentru a putea finanta nevoile de cheltuieli din buget. Deci trebuie sa avem cheltuieli cat mai eficiente. De asemenea, este necesar sa avem un grad de conformare fiscala mai mare, astfel incat sa avem o administrare financiara digitalizata care sa poata sa puna in aplicare conformarea fiscala. De asemenea, trebuie avute in vedere si scutirile fiscale, avem in vedere reduceri privind deduceri ale taxelor pe venituri si asa mai departe. Apoi, trebuie sa ne uitam la zona de productivitate, o zona in care Romania a avut o performanta foarte buna in trecut, mai ales fata de celelalte state din zona. In 2010, productivitatea a crescut cu peste 6%, dar acum este la 3%. Este o cadere foarte mare insa este totusi o oportunitate pentru a revigora cresterea productivitatii. Si trebuie avut in vedere acest lucru inclusiv in elaborarea politicilor, inclusiv prin consultari cu partile interesate din domeniul privat, mai ales in ceea ce priveste reformele in zona fiscalizarii societatilor, pentru a asigura si stabilitate", a mentionat sursa citata.
Potrivit acestuia, este importanta utilizarea completa a fondurilor europene pentru a creste productivitatea. Romania primeste 28,5 miliarde de euro fonduri pentru recuperare, un procent enorm din PIB si trebuie investit in zona de infrastructura si de transport.
"De asemenea, trebuie continuat progresul facut pentru reducerea coruptiei si pentru imbunatatirea guvernantei. Controlul coruptiei este relativ mai redus pentru regiune, trebuie introduse reguli de lobby mult mai stricte si masuri anticoruptie mult mai semnificative, care sa sustina reducerea coruptiei si aplicarea statului de drept. De asemenea, trebuie redusa utilizarea ordonantelor de urgenta iar astfel de masuri sunt intr-adevar utile pentru a sustine capacitatea institutiilor publice in Romania", a sustinut Mathias Cormann.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter