Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei pune la dispozitia autoritatilor locale, platforma digitala, special creata pentru depunerea cererilor de finantare pentru proiectele de constructie si modernizare a drumurilor, a retelelor de apa si canalizare, finantate prin Programul National de Investitii ”Anghel Saligny”.
”Primariile pot depune proiectele incepand de azi; recomand tuturor sa elaboreze proiecte bine gandite, argumentate profesional, care raspund nevoilor comunitatilor locale”, a precizat ministrul Cseke Attila.
Pentru asigurarea coeziunii teritoriale si in vederea dezvoltarii echitabile a localitatilor din Romania, sunt prevazute sume prealocate pentru fiecare localitate. Astfel, prin Programul National de Investitii ”Anghel Saligny”, vor fi alocate cel putin 140 de milioane de lei pentru fiecare judet, minimum 4 milioane pentru fiecare comuna si cel putin 7 milioane de lei pentru fiecare oras. De asemenea, pentru fiecare municipiu vor fi alocate minimum 10 milioane de lei si cel putin 43 de milioane de lei pentru resedintele de judet. Fiecare sector al municipiului Bucuresti poate accesa fonduri in valoare de cel putin 35 de milioane de lei pentru proiecte prin Programul National de Investitii ”Anghel Saligny”.
Fondurile alocate vor fi destinate constructiei a 12.000 km de retele de alimentare cu apa si canalizare construite/extinse, 700.000 de bransamente individuale la sistem de alimentare cu apa/racorduri individuale la sistem de canalizare, constructia sau modernizarea a 2.000 km de drumuri judetene si variante ocolitoare si 3.000 km de drumuri comunale.
Cererile de finantare se pot depune in 45 de zile, respectiv pana la data de 08.11.2021, atat electronic, pe platforma pusa la dispozitie de MDLPA, cat si fizic, insa doar cu programare prealabila in aceeasi platforma digitala mentionata mai sus.
Normele metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului National de Investitii "Anghel Saligny", pentru categoriile de investitii prevazute la art. 4 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 95/2021 au fost publicate in Monitorul Oficial.
Conform metodologiei de aplicare, vor fi luate in considerare datele demografice, bugetele primariilor, numarul de obiective aflate in derulare pe fiecare judet din totalul investitiilor aflate in derulare la nivel national, sau necesarul de fonduri pentru finalizarea obiectivelor de investitii incepute si nefinalizate, sau indicatorii statistici. ”Toate aceste date ne vor determina sa alocam bani in mod transparent si echilibrat pentru proiecte in toata tara”, a adaugat ministrul.