RO EN
Košík je prázdný

KeysFin: Inmatricularile de firme au scazut cu 37% in primele 6 luni din acest an

Numarul insolventelor, cel al radierilor si dizolvarilor companiilor din Romania continua sa fie mult sub nivelul din 2019, ceea ce arata rezilienta mediului de afaceri local in conditii de pandemie. Cu toate acestea, fara o continuare/majorare a sprijinului autoritatilor in contextul unei posibile accentuari/prelungiri a crizei sanitare tendinta se va inversa, iar la inceputul lui 2021 peisajul de business ar putea arata complet diferit. Rata somajului este in crestere, ar putea ajunge la 6,5% in acest an potrivit estimarilor KeysFin, insa Romania ramane sub media europeana de 7,1% sau cea din Statele Unite de 11% in iunie 2020.
Numarul companiilor care au intrat in insolventa a scazut cu mai mult de un sfert, respectiv cu 26% in primele 6 luni din 2020, fata de aceeasi perioada din 2019, ajungand la 2.360 de companii, cea mai mica valoare din ultimii 10 ani. Numarul companiilor suspendate a avut o scadere si mai accentuata, de aproape o treime, respectiv 32% in primele 6 luni din 2020 fata de aceeasi perioada din 2019, totalizand 5.136 de companii, minimul ultimilor 10 ani.
In ceea ce priveste radierile si dizolvarile de firme locale, numarul acestora a scazut si mai dramatic, cu 58% in primele luni din 2020 fata de aceeasi perioada din 2019, la 35 de mii, iar numarul entitatilor active (PFA si persoane juridice) a crescut in acest an cu 4% la 1.391.147 in 30 iunie 2020.
„In ciuda primelor semnale de revenire a business-ului european (companiile din zona euro raporteaza un inceput incurajator al celui de-al treilea trimestru, cu cel mai rapid ritm de crestere din ultimii 2 ani) pe plan local lucrurile stau diferit. Chiar daca momentan, potrivit ultimelor informatii, companiile locale par ca rezista, ba chiar numarul entitatilor active a crescut, analistii nostri considera ca inrautatirea situatiei interne in ceea ce priveste numarul de cazuri confirmate de Coronavirus, coroborata cu o noua perioada de lockdown ar putea afecta mult mai puternic mediul de afaceri local care nu a beneficiat de o capitalizare suficienta inainte de criza si nici de un pachet de sprijin al autoritatilor pe modelul european.” a declarat Roxana Popescu, Managing Director KeysFin, unul dintre cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Piata fortei de munca
Potrivit datelor INS, numarul de someri (15-74 ani) a crescut in mai la 463.000, rata somajului majorandu-se cu 0,4 puncte procentuale fata de aprilie, la 5,2% (cel mai ridicat nivel din ultimii 3 ani).
Pe 3 iulie 2020 erau aproape 103 mii de contracte de munca suspendate (in somaj tehnic) cu 24,5 mii (24%) in hoteluri si restaurante, 20,6 mii in industria prelucratoare (20%) si aproape 9 mii in comert (9%).
Indicatorul a scazut cu 90% fata de varful din 13 aprilie si a ramas cu 80% sub nivelul din 30 martie, data la care Ministerul Muncii a inceput publicarea datelor.
Somajul tehnic a ajutat temporar companiile puternic afectate de pandemie, care aveau nevoie de aceasta facilitate pentru a-si pastra angajatii, pe termen scurt (aproximativ 1,1 milioane de angajati la solicitarea a 129 de mii de angajatori).
Ministerul Muncii nu a mai publicat din 28 mai date cu privire la numarul contractelor de munca incetate. Cu un nivel de 430 de mii de contracte de munca incetate pe 28 mai indicatorul inregistra o crestere de 286% fata de 30 martie, evolutie care se va transmite insa doar partial si in cresterea ratei somajului.
Pe sectoare, distributia difera de cea a contractelor suspendate: comertul si industria prelucratoare reprezinta aproximativ 18% din total, fiecare, urmate de constructii cu 15%.
Avand insa in vedere ca, chiar si inainte de inceperea pandemiei, in 2018, 292 mii de companii locale nu aveau niciun angajat, impactul din momentul de fata asupra piatei muncii locala este si mai mare.
Sectoare afectate
Cele mai multe insolvente au aparut in sectoarele: comert (705 companii, respectiv 30% din total), constructii (387 de companii, respectiv 16,4% din total) si industria prelucratoare (307 companii, respectiv 13% din total).
Din punct de vedere geografic, cele mai multe companii intrate in insolventa au fost din Bucuresti (423 de companii, respectiv 18% din total), Bihor (211 de companii, respectiv 9% din total) si Constanta (140 de companii, respectiv 6% din total.
Mai mult, asa cum era de asteptat, pe fondul incertitudinilor generate de pandemia de SARS COV 2, inmatricularile de companii au scazut in primele 6 luni din acest an cu 37% fata de aceeasi perioada din 2019, la 49 de mii de companii nou-infiintate.
IMM Invest
Aproximativ 66 de mii de companii (9% dintre cele 733 de mii de IMM-uri care raportat rezultatele financiare la 2018), cu 811 mii de angajati (25% din forta de munca de aproape 3,2 milioane), au depus cereri de finantare prin programul IMM Invest. Dintre acestea, Fondul de Garantare a Creditelor a trimis spre banci 36 de mii de cereri (55%).
Cele 12,3 mii de credite aprobate (18,7% din totalul cererilor) sunt in valoare de 10,8 miliarde de lei iar, dintre acestea, 51% dintre fonduri sunt indreptate catre investitii, iar restul spre capitalul de lucru (49%).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter