RO EN
Košík je prázdný

KeysFin: Germania ramane principala tinta a exporturilor efectuate din Romania

Romanii spun „danke” la cumparaturi, pentru ca topul companiilor cu capital german majoritar din Romania este alcatuit preponderent din retaileri, se arata in cel mai recent raport analitic al KeysFin, dat publicitatii la 2 octombrie 2019.
Top 10 Companii cu capital majoritar german prezente in Romania include 4 lanturi de retail, astfel ca acest sector este cel mai bine reprezentat din punct de vedere numeric. Cu toate acestea, desi comertul este un sector de importanta majora pentru investitiile germane in Romania in 2018, acesta a fost detronat in topul general al industriilor de catre industria prelucratoare, potrivit unei analize realizate de expertii KeysFin cu ocazia sarbatoririi Zilei Unitatii Germane.
Cea mai mare companie cu actionariat direct, majoritar german dupa cifra de afaceri din 2018 prezenta pe plan local este KAUFLAND ROMANIA SCS (2,3 miliarde de euro). Aceasta este urmata in top de BRITISH AMERICAN TOBACCO (ROMANIA) TRADING SRL (2 miliarde de euro, controlata in totalitate de BRITISH AMERICAN TOBACCO (HAMBURG INTERNATIONAL) GMBH si LIDL DISCOUNT SRL (1,7 miliarde de euro). Urmatorii retaileri prezenti in top 10 sunt SELGROS CASH & CARRY SRL (799,4 milioane de euro) – locul 6 si REWE ROMANIA SRL (742,2 milioane de euro) – locul 7.
Insumat, top 10 companii controlate direct, majoritar de investitori din Germania au atins in 2018 o cifra de afaceri de peste 12 miliarde de euro. Diferenta, de aproximativ 13 miliarde de euro, pana la cifra totala de afaceri realizata de companiile cu pondere directa, majoritara germana, de 25 miliarde de euro, se imparte intre aproximativ 4.200 companii, care provin din sectoare diferite: pe langa comert si industria prelucratoare, se mai regasesc activitatile profesionale, IT&C-ul, transportul si depozitarea, intermedierile financiare, imobiliarele, constructiile si agricultura.
„Germania ramane un partener strategic comercial al Romaniei, insa topul companiilor germane ne arata si potentialul altor sectoare in relatiile economice dintre cele doua tari. Industria prelucratoare a cunoscut un avans deloc de neglijat, reusind astfel sa se claseze pe prima pozitie in acest top, cu cea mai mare cifra de afaceri cumulata, de peste 11,5 miliarde de lei in 2018. Acest lucru da un semnal pozitiv investitorilor straini, care sunt din ce in ce mai atrasi de posibilitatea de a obtine profituri in acest sector, insa dezvoltarea acestui sector va fi puternic influentata si de aspectul legat de resursele umane: gasirea de personal calificat pe plan local va determina evolutia viitoare a industriei prelucratoare in Romania. Pe de alta parte, in cazul comertului, rezultatele sunt previzibile tinand cont de modelul de crestere bazat pe consum”, a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Potrivit analizei realizate de expertii KeysFin, Germania isi mentine statutul de prim partener comercial, fiind totodata si principala tinta a exporturilor Romaniei, inregistrand, in ultimii cinci ani, un avans de peste 54%, ajungand la suma totala de 15,6 miliarde de euro in 2018. De asemenea, potrivit datelor Institutului National de Statistica, valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua tari a crescut in 2018 cu 52% fata de 2014 si cu 10% fata de 2017, ajungand la peste 32,5 miliarde de euro.
Mai mult, importurile din Germania au crescut cu 31% fata de 2014, ajungand la aproximativ 17 miliarde de euro in 2018. Pe de alta parte, Romania a inregistrat in raport cu Germania al VII-lea deficit comercial (1,4 miliarde de euro in 2018) dupa cele inregistrate cu economiile din China, Polonia, Ungaria, Rusia, Turcia si Olanda.
Germania, al doilea investitor strain direct in Romania
Potrivit metodologiei Bancii Nationale a Romaniei, investitiile straine directe in Romania au crescut cu 66% fata de acum 10 ani, atingand un nivel record de 81,1 miliarde de euro in 2018. In acest context, investitiile cu capital german s-au mentinut de asemenea pe un trend ascendent, crescand cu 37% si ajungand la un nivel maxim istoric de peste 10 miliarde de euro, in aceeasi perioada.
De altfel, in ultimii 10 ani, Germania s-a numarat constant printre cei mai mari 3 investitori straini, din 2016 ocupand pozitia a doua, dupa Austria.
Impactul investitiilor germane directe in economie
Dintre cele peste 18.000 de companii care au actionariat german, exista peste 4.200 de companii cu o pondere directa, majoritara (de peste 50%). Cifra de afaceri a companiilor controlate direct, majoritar de investitori din Germania (* a se vedea nota) a fost de aproximativ 25,4 miliarde de euro in 2018, conform datelor publicate de acestea la Ministerul Finantelor Publice.
Principalele sectoare in care se remarca investitiile germane dupa cifra de afaceri in 2018 sunt: industria prelucratoare (11,5 miliarde de euro; 45,4%), comert (11,4 miliarde de euro, 45% din total) si IT&C (555 milioane de euro; 2,2%).
In ceea ce priveste profitul net al companiilor cu actionariat direct, majoritar german, acesta a fost de aproape 1,4 miliarde de euro in 2018. In topul cele mai profitabile sectoare s-au situat industria prelucratoare, comertul si activitatile profesionale, care impreuna au generat, in 2018, profituri nete de 1,1 miliarde de euro (85% din total).
Pe de alta parte, companiile cu capital german au adus la bugetul de stat aproape 450 de milioane de euro in 2018, suma reprezentand valoarea impozitului pe profit, a cheltuielilor cu asigurarile si protectia sociala si celelalte impozite, taxe si varsaminte asimilate.
Companiile controlate de investitorii germani au avut peste 202 mii de angajati in 2018, cei mai importanti angajatori activand in industria prelucratoare (132 mii angajati) si comert (38 mii angajati). Potrivit datelor KeysFin, cheltuielile totale cu personalul s-au ridicat la 2,8 milioane de euro. Asadar, costul mediu per angajat a fost de 13,7 mii de euro, in timp ce productivitatea medie per angajat a fost de 125,6 mii de euro, rezultand astfel un un raport cost/productivitate de 11% in 2018.
La nivelul celor mai importante judete din tara, unde exista firme cu actionariat german, Capitala conduce detasat cu o cifra de afaceri de peste 8,5 miliarde de euro, suma care reprezinta peste 33% din total, urmata de judetele Brasov (3,3 miliarde de euro; 13,2% din total) si Timis (2 miliarde de euro, 8,2 % din total).
Reteta retailului german „prinde” la consumatorii romani
Companiile germane din domeniul comertului obtin rezultate remarcabile nu doar in topul companiilor cu aceeasi tara de origine, ci si in topul general al retailerilor care activeaza in Romania.
Astfel, luand in considerare cifra de afaceri realizata de lanturile de retail din Romania in 2018, companiile germane sunt si in acest caz pe primele pozitii. Mai mult, KAUFLAND Romania ocupa si de aceasta data locul 1.
Formatele de magazine care prind la romani sunt diferite: de la hypermarket-uri, la discounteri si pana la magazine de proximitate, clientii locali aleg insa intr-o masura din ce in ce mai mare lanturile cunoscute, in detrimentul magazinelor independente, care pierd teren de la an la an.
Nota: analiza KeysFin are la baza datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finantelor (la sfarsitul perioadei) care au in structura actionariatului o participatie germana directa, majoritara (peste 50%). Toate cifrele sunt exprimate in euro, la cursul mediu anual publicat de BNR, iar datele au fost extrase in septembrie 2019.
*In cazul entitatilor financiare (spre exemplu DEUTSCHE LEASING ROMANIA IFN SA, GOTHAER ASIGURARI REASIGURARI SA, MERCEDES-BENZ LEASING IFN SA, SIGNAL IDUNA ASIGURARE REASIGURARE SA, PROCREDIT BANK SA, WIRECARD ROMANIA SA, etc.), in cadrul analizei s-au folosit veniturile totale din 2018 in locul cifrei de afaceri.
***
KeysFin ofera servicii de business information si credit management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter