RO EN
Košík je prázdný

IRES: 14% dintre romani au locuit singuri in prima luna de izolare

Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES, cea mai mare companie de cercetare sociala cu capital romanesc, a realizat, in 17 aprilie 2020, al cincilea val al studiilor perceptiilor, atitudinilor si comportamentelor romanilor pe durata crizei provocate de pandemia de COVID - 19.
Prezentul studiu a fost dedicat evaluarii starii emotionale a romanilor in prima luna de izolare la domiciliu si distantare sociala impusa de decretarea starii de urgenta pe fondul pandemiei de COVID - 19.
Studiul a urmarit in mod special efectele asupra populatiei varstnice (65+) si arata ca in situatia de autoizolare din ultima luna acest segment de populatie este unul extrem de vulnerabil din punct de vedere emotional.
”Este uimitor sa vezi ca 55% dintre varstnici traiesc cu frica de infectare pe care o asociaza cu moartea sigura, oricum noi le amintim asta in fiecare zi. Inchipuiti-va ca mai mult de jumatate dintre batranii nostri au simtit un sentiment de singuratate in aceste zile. 47% dintre acestia traiesc cu spaima ca va fi o criza de alimente, iar un sfert dintre ei au simtit ca sunt afectati de o serie de boli pe care nu le aveau inainte.
Drama este si mai mare cand vedem cum au traversat batranii nostri cele 30 de zile de izolare, adica vedem ca un sfert dintre ei sunt singuri si 45% doar cu partenerul de viata, deci tot o persoana cu nevoi speciale si atinsa de fragilitatea varstei a treia. Asta inseamna deja 70%, adica majoritatea covarsitoare a batranilor nostri sunt singuri, se descurca cum pot si au traversat destul de greu aceasta perioada in care politia raporta cu mandrie cum ii amendeaza pentru ca nu si-au scris ora deplasarii pe o declaratie care nici macar nu cuprinde o rubrica de genul acesta” , declara sociologul Vasile Dancu, fondatorul IRES.
Lipsa celor dragi este cel mai acut sentiment resimtit de romani in prima luna de izolare. Mai mult de trei sferturi dintre participantii la studiul IRES au declarat ca in prima luna de izolare au simtit dorinta de a se vedea cu cineva drag.
In aceasta perioada romanii experimenteaza, in proportii destul de ridicate, sentimente si stari de anxietate generate de pierderea resurselor de trai, deciziile autoritatilor sau singuratate. Peste o treime dintre romani au resimtit frica de moarte generata de posibila infectare cu noul coronavirus, dar si frica de o posibila criza a alimentelor.
3 din 10 romani au avut, in aceasta perioada, stari de nervozitate neobisnuite. O treime dintre respondenti au simtit dorinta de a merge la restaurant.
Mult mai putini sunt cei care s-au confruntat, in aceasta perioada, cu probleme de sanatate mai mari decat de obicei (14%) sau care recunosc ca au experimentat stari de nervozitate si certuri cu cei din familie (13%) sau ca au avut sentimentul ca au fost parasiti de toata lumea (17%).
Tinerii experimenteaza intr-o proportie mai mare sentimentul ca sunt parasiti de toata lumea si se confrunta cu stari de nervozitate pe care nu le aveau in mod obisnuit in pondere mai ridicata. Pe langa lipsa celor dragi, tinerii resimt si nevoi legate de socializare, una dintre acestea fiind si dorinta de a merge la restaurant care se manifesta in randul lor in proportii mai ridicate decat in cazul respondentilor din alte categorii de varsta.
Persoanele intre 36 si 50 de ani sunt ingrijorate in proportii mai ridicate de ramanerea fara resurse de trai si au experimentat, in aceasta perioada, in proportie mai ridicata, sentimente de suparare fata de decizii ale autoritatilor.
Cei intre 51 si 65 de ani resimt mai acut sentimentul de singuratate, dar si diverse sentimente de frica: frica fata de moarte provocata de infectarea cu SARS-CoV2 sau frica generata de o criza de alimente.
Varstnicii sunt cei care se confrunta in aceasta perioada si cu probleme de sanatate mai mari decat cele de dinainte de pandemia de COVID - 19, experimentand, in proportii ridicate, si sentimente de singuratate si frica de moarte provocata de infectarea cu SARS-CoV2, dar si frica generata de o criza de alimente.
Femeile sunt mai ingrijorate cu privire la viitor, astfel ca, spre deosebire de barbati, lor le este teama in proportii mai ridicate sa nu ramana fara resurse de trai sau fara alimente si tot ele au temeri mai mari legate de moartea cauzata de infectarea cu noul coronavirus si s-au confruntat, mai mult decat barbatii, cu stari de nervozitate si certuri cu cei din familie.
14% dintre romani au fost singuri in prima luna de izolare, iar 1 din 5 romani au petrecut aceasta perioada doar impreuna cu partenerul de viata. 64% au stat in familie. Singuri au stat in proportii mai crescute cei cu varsta de peste 51 de ani si femeile. De altfel, 24% dintre varstnicii de peste 65 de ani au fost singuri in aceasta perioada.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter