RO EN
Košík je prázdný

INTRUM: Majoritatea companiilor asteapta recesiune in cel mult 18 luni

Majoritatea companiiilor romanesti sunt de parere ca o noua recesiune economica va avea loc in urmatorii 1-2 ani, potrivit unui raport realizat de Intrum, companie specializata in credit management si recuperarea de creante. Potrivit aceluiasi document, fata de anul trecut, companiile romanesti sunt mai preocupate de riscul reprezentat de catre debitori, iar cei mai multi manageri cred ca in urmatorii 10 ani nu se va mai folosi numerarul ca metoda de plata.
Analiza a fost realizata pe baza raspunsurilor a 400 de companii locale, selectionate de Intrum aleator din punct de vedere al dimensiunii si industriei.
Astfel, potrivit studiului, aproximativ jumatate din companiile intervievate, respectiv 49%, cred ca o recesiune este iminenta in urmatorii doi ani. Acest procent este aproape dublu comparativ cu restul companiilor europene - doar 22% dintre acestea impartasesc aceeasi parere. Printre companiile romanesti care cred ca recesiunea este foarte aproape, 59% dintre acestea au inceput deja sa taie costurile, 56% sunt mai precaute atunci cand vine vorba despre datorii, iar 55% securizeaza platile din partea clientilor.
Circa 25% dintre companiile romanesti intervievate sunt de parere ca riscul provenit din partea debitorilor va creste in urmatoarele 12 luni. Atunci cand vine vorba despre probleme la plata, 78% dintre companiile romanesti isi exprima ingrijorarea fata de clientii care platesc dupa data scadenta. Acelasi procent de companii gasesc platile intarziate ca fiind o reala problema in desfasurarea activitatii, pe cand doar 50% dintre companiile europene impartasesc aceeasi opinie.
"Foarte multe companii din Europa resimt presiunea de a accepta termene de plata mai lungi decat cele cu care se simt confortabil. Pentru a contracara platile intarziate, companiile trebuie sa isi asume responsabilitatea de a cere si de a oferi termene de plata corecte. Termenul mediu de plata al unei facturi B2B, la nivel european, este de 34 de zile. In Romania, acesta ajunge la de 32,5 zile in sectorul privat, pe cand in cel public este de 27,4 zile. Cele mai lungi termene de plata se intalnesc in Spania (52 de zile), Grecia (45 de zile) si Marea Britanie (44 de zile)", se arata in analiza Intrum.
 
Directiva europeana privind problema platilor intarziate
Directiva Europeana cu privire la platile intarziate este o initiativa a Comisiei Europene menita sa rezolve aceasta problema, sau macar sa o amelioreze. Directiva Platilor Intarziate recomanda un termen de plata de maxim 60 de zile pentru persoane juridice si de cel mult 30 de zile pentru autoritati. Din pacate insa, doar 29% dintre reprezentantii companiilor intervievate sunt la curent cu aceasta directiva, cele mai bine informate tari fiind Franta (65%), Spania (40%) si Irlanda (46%). Doar 17% dintre companiile romanesti stiu despre aceasta initiativa. In acest context, 72% dintre managerii si administratorii de afaceri si-ar dori o legislatie noua, care sa reglementeze la nivel national, problema platilor intarziate. Acest procent este in crestere, atat comparativ cu media anului trecut cat si cu media la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, companiile de pe teritoriul Romaniei si-ar dori ca, la nivel local, sa existe mai multe initiative din partea mediului de afaceri cu privire la problema platilor intarziate.
Referitor la utilizarea numerarului ca metoda de plata, 63% dintre companiile respondente sunt de parere ca peste 10 ani, in Romania, acest sistem nu se va mai folosi. La nivel european, 48% dintre companiile intervievate sunt, de asemenea, de acord. In plus, 41% dintre companiile romanesti care sunt de acord cu aceasta afirmatie, cred ca intr-o societate fara numerar, consumatorii vor avea tendinta sa cheltuie mai putin. Intr-o nota pozitiva, ponderea companiilor care sunt de parere ca, per total, atat costurile cat si riscurile pierderii clientilor vor scadea, sunt de 45% respectiv 36%.
***
Raportul European al Platilor, realizat de Intrum, este bazat pe un studiu ce a fost desfasurat simultan in 29 de tari din Europa, in perioada 31 ianuarie - 5 aprilie 2019. In acest raport, Intrum a adunat informatii de la 11.856 de companii din toata Europa pentru a obtine informatii relevante despre comportamentul de plata si sanatatea financiara aferenta afacerilor europene. Rezultatele sursa ale editiei dedicate Romaniei au fost bazate pe raspunsuri din partea a 398 de companii locale, selectionate aleator din punct de vedere al marimii si al industriei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter