RO EN
Košík je prázdný

INS: Taxele, impozitele si contributiile reprezinta 33% din cheltuielile gospodariilor

Impozitele asupra veniturilor, contributiile la bugetele de asigurari sociale, cotizatiile si alte impozite si taxe, au detinut o pondere de 33,2% din cheltuielile totale ale gospodariilor, in 2021, ridicandu-se in medie la suma de 1.620 lei lunar pe o gospodarie, informeaza Agerpres.
Din acestea, impozitul pe salariu a reprezentat 15% (14,8% in 2020), iar contributiile de asigurari sociale (pentru pensie, la fondul de somaj si pentru asigurarile de sanatate) peste jumatate, 84,3% (84,5% in 2020), din totalul impozitelor, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
Potrivit INS, impozitele, contributiile, cotizatiile, taxele detin o pondere mare in cheltuielile totale ale gospodariilor in ale caror venituri predomina veniturile salariale. Astfel, in anul 2021, ponderea acestora in cheltuielile totale a fost de 43% pentru gospodariile de salariati, comparativ cu 17,2% pentru cele de someri, 13,9% pentru gospodariile de pensionari, 11,1% pentru cele de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole si numai 7,9% in cazul gospodariilor de agricultori.
De altfel, subliniaza INS, in anul 2021, cuantumul mediu al transferurilor aflate in sarcina gospodariilor de salariati a fost de 12 ori mai mare decat al celor platite de gospodariile de agricultori, de 8,2 ori mai mare decat transferurile platite de gospodariile de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole, de 7,4 ori mai mare decat al celor de pensionari si de 6,4 ori mai mare decat al gospodariilor de someri.
In profil teritorial, se inregistreaza diferente relativ mari de nivel si pondere a transferurilor intre urban si rural si un grad mai scazut de diferentiere pe regiuni. Cuantumul impozitelor, contributiilor etc platite in medie de o gospodarie din mediul urban a fost de 1,9 ori mai mare decat al celor platite de gospodariile din mediul rural, iar ponderea lor in totalul cheltuielilor a fost de 36,7% si, respectiv, de 26,9%.
In profil regional, se remarca amplasarea a doua regiuni pe cele doua extreme (inferioara si superioara): Nord-Est, cu nivelul minim al acestui tip de cheltuieli de 1.091,3 lei lunar in medie pe o gospodarie (26,7% din cheltuielile totale) si Bucuresti-Ilfov, cu nivelul maxim de 2.841,8 lei (39,2%), restul inregistrand niveluri intre 1.267 - 1.829 lei si ponderi in cheltuielile totale intre 29,2% - 35,2%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter