RO EN
Košík je prázdný

ING: Dinamica scazuta a productivitatii face constructiile scumpe si ineficiente

Productivitatea muncii in constructii se afla cu mult in urma celei din productie, care s-a dublat in ultimii 25 de ani, adica un lucrator in sectorul manufacturier poate fabrica, astazi, de doua ori mai mult in acelasi numar de ore. Cresterea eficientei duce, adesea, la ieftinirea produselor. In schimb, in aceeasi perioada, productivitatea muncii in constructii a crescut cu numai 20%, ceea ce a facut ca sectorul constructiilor sa ajunga relativ mai scump decat cel de productie. Mai mult de 40% dintre companiile de constructii din Uniunea Europeana spun ca au crescut preturile in noiembrie 2022, potrivit unui sondaj realizat de Comisia Europeana. Majorarile s-au datorat, insa, preponderent cresterii preturilor materialelor.
"Cu toate acestea, firmele de constructii raporteaza acum ca inregistreaza cresteri de preturi mai dese decat sectorul de productie, ceea ce se reflecta in preturile de constructie. In ultimii ani, majorarile de preturi ale constructiilor din UE au fost, in medie, peste cele din productie. Din 2012 pana in 2020, cresterea medie a pretului productiei in constructiile europene (cota de valoare adaugata) a fost de 2,3% pe an, comparativ cu 1% in productie. In perioada precedenta (2002-2011), diferenta de pret a fost si mai mare. Desi dinamicile pot parea nesemnificative, preturile din sectorul constructiilor din UE aproape s-au dublat din 1995 pana in 2020, in timp ce cele din industria prelucratoare au crescut cu mai putin de 20%. Acest lucru a facut ca industria de constructii sa fie mult mai scumpa decat cea productiva", arata o analiza ING Research, semnata de Maurice van Sante.
 
 
Daca productivitatea din constructii ar fi cu 20% mai mare, nevoia de muncitori din UE ar fi cu 2,5 milioane de persoane mai mica
Dinamica redusa a productivitatii muncii din constructii nu afecteaza doar preturile, ci accentueaza si lipsa de personal in sectorul de constructii din multe tari. Pana in noiembrie 2022, mai mult de 30% dintre antreprenorii de constructii din UE nu si-au putut finaliza toate proiectele din cauza lipsei de personal. Acest lucru genereaza si alte probleme, precum subminarea sarcinii uriase de a face imobiliare mai sustenabile. Aproape 14 milioane de oameni lucreaza in constructii in UE. O crestere suplimentara a productivitatii de 20%, de exemplu, ar putea reduce cererea de muncitori suplimentari in constructii in UE cu peste 2,5 milioane, mai arata analiza ING Research.
Productivitatea in constructii variaza foarte mult in tarile UE. In Franta si Austria, aceasta a scazut cu peste 15% din 1995, iar in Spania cu mai mult de 25%. "Scaderea productiei de constructii in aceste tari este principalul motiv pentru aceasta tendinta. O reducere a volumului cifrei de afaceri in afaceri nu este, de obicei, favorabila pentru productivitate. Contractia creeaza adesea supracapacitate, ceea ce inseamna ca lucratorii pot fi repartizati mai putin productiv. De asemenea, contractia si supracapacitatea determina companiile sa investeasca mai putin in utilaje noi si mai eficiente. In plus, banii nu sunt adesea disponibili pentru investitii si, din cauza supracapacitatii, companiile nu au nevoie de investitii", subliniaza analistii de la ING Research.
 
 
Productivitatea muncii in constructii nu a scazut, insa, in toate tarile si chiar a crescut cu aproape 20% in Belgia si Olanda. Volumul lucrarilor de constructii a crescut constant, in ultimii ani, in aceste tari, in timp ce investitiile in industrializare si digitalizare au rezultate pozitive. 
 
Productivitatea capitalului din constructii este, de asemenea, scazuta
Un alt mod, mai putin obisnuit, de a privi tendintele de eficienta este prin analiza productivitatii capitalului. Aceasta arata masura in care un sector isi utilizeaza eficient capitalul: cat de mult produce fiecare unitate de capital (masini, roboti, spatii comerciale, echipamente etc.).
Investitiile de capital in constructii nu au fost profitabile pentru o lunga perioada de timp. Conform ING Research, din 1995 pana in 2015, productivitatea capitalului in constructii a scazut abrupt in multe tari."Desi firmele de constructii au investit in numeroase active de capital, acestea nu au putut fi utilizate eficient. Investitiile ICT (echipamente si software IT utilizate in productie pentru mai mult de un an), in special, au crescut semnificativ in constructii in multe tari in acea perioada. Dar firmele de constructii nu au reusit pana acum sa-si creasca eficienta in acest fel. Din 2015, productivitatea capitalului in constructii a crescut usor in Tarile de Jos si Austria, in timp ce a ramas relativ stabila in Germania in ultimii 25 de ani. In ciuda scaderii productiei germane de constructii, companiile de constructii au dezinvestit si ele, mentinand productia pe unitate de capital relativ stabila", explica analistii ING Research.
 
 
 
Nevoia de flexibilitate face inovarea dificila
Companiile de constructii nu se opun in mod intentionat inovatiei si cresterii productivitatii. Desi cultura sectorului, descrisa ca traditionalista si opusa ideilor noi, este adesea indicata ca o cauza in calea inovarii, structura pietei de constructii are un rol mult mai important, subliniaza ING Research. Acest lucru se reduce la urmatorii factori:
 
• Productia este legata de locatii specifice: o firma de constructii lucreaza intr-o locatie diferita, de fiecare data. Deoarece productia este legata de amplasamentul fiecarui santier, procesul de constructie este mai dificil de industrializat (decat intr-o fabrica, ce este fixa). Masinile grele sunt greu de mutat, conditiile difera in fiecare locatie si reglementarile variaza de la o tara la alta. Prin urmare, flexibilitatea este importanta, iar firmele de constructii si-o pastreaza efectuand multa munca manual. Aceasta inseamna, de asemenea, ca putine firme de constructii opereaza in alte tari, astfel incat inovatiile straine in constructii sunt, de asemenea, mai putin usor implementate in alte tari.
 
• Constructia dupa planuri realizate de ale companii: designul cladirii este adesea creat de arhitecti (desi aceasta practica este in scadere) si apoi externalizat cu specificatii si desene. Prin urmare, firmele de constructii trebuie sa construiasca de fiecare data altceva si trebuie sa respecte reglementari si cerinte care difera, adesea, de la o municipalitate la alta. De asemenea, acest lucru nu incurajeaza industrializarea procesului de constructie si are ca rezultat investitii reduse in utilaje specializate (care pot indeplini, adesea, doar un singur tip de sarcina).
 
• Piata de constructii volatila: Din cauza cererii volatile pentru constructii noi, companiile trebuie sa ramana flexibile. In plus, companiile de constructii nu pot produce pe stoc si atenua socurile temporare ale cererii, permitand stocului sa creasca sau sa scada.
 
 
Digitalizarea, industrializarea si constructiile din lemn pot creste productivitatea
In pofida obstacolelor mentionate mai sus, exista inca modalitati prin care firmele de constructii isi pot creste productivitatea, cel putin intr-o anumita masura. Acest lucru poate fi realizat prin industrializare, care implica in principal masini si/sau roboti. O constructie mai eficienta poate fi realizata si prin utilizarea lemnului. Lemnul nu este doar mult mai durabil, ci si un produs industrial bun pentru a lucra, deoarece este mult mai usor. Aceasta inseamna ca elementele mari, prefabricate din lemn sunt mai usor de transportat, pot fi prelucrate cu un grad mai mare de precizie si sunt mai usor de montat. Greutatea mai mica reduce, de asemenea, nevoia de utilaje grele.
O alta modalitate de a creste productivitatea este digitalizarea proceselor, cu instrumente digitale care simplifica procesul de constructie si il fac mai eficient. De exemplu, furnizarea de informatii tuturor departamentelor si partenerilor lantului poate fi imbunatatita considerabil prin digitalizare. Ca rezultat, este mai probabil ca greselile sa fie evitate. Gestionarea fluxurilor separate de informatii catre colegi si subcontractanti poate fi automatizata prin digitalizare, astfel incat toate partile implicate sa fie informate in mod constant si automat cu privire la cele mai recente ajustari.
 
Cresterea eficientei este esentiala pentru companii
Cresterea eficientei este esentiala pentru a face fata lipsei de personal si pentru mentinerea preturilor in marje rezonabile si asigurarea competitivitatii pe piata, iar digitalizarea este esentiala in acest sens. Barierele in calea digitalizarii, cum ar fi investitiile initiale mari si riscurile, sunt relativ limitate, potrivit analistilor ING Research. "Desi industrializarea trebuie luata in considerare cu siguranta, este intelept sa procedam cu prudenta din cauza investitiilor mari initiale (instalatii, masini si roboti). Firmele de constructii care nu se asigura ca devin mai eficiente se vor trezi pescuind intr-un iaz din ce in ce mai mic. De asemenea, ele nu vor reusi sa treaca la un model de afaceri mai durabil si mai neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon", subliniaza specialistii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter