RO EN
Košík je prázdný

IMPRUMUT BDCE de 177 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii judiciare

Guvernul Romaniei, prin Ministerul Finantelor Publice (MFP), a contractat un imprumut in valoare de 177 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) pentru construirea a doua penitenciare, care vor crea 1.900 de noi locuri pentru diverse categorii de detinuti, in conformitate cu standardele europene, precum si a unei facilitati de pregatire a personalului din penitenciare si a unui centru pentru recuperarea capacitatii de munca a ofiterilor, dupa cum se arata intr-un proiect de lege, supus dezbaterii publice la data de 4 decembrie 2019, in cadrul website-ului MFP.
„Realitatea unui sistem penitenciar romanesc invechit din punct de vedere al infrastructurii, sistem care nu isi poate realiza rolul de custodiere si reintegrare sociala in acord cu standardele privind drepturile omului, precum si hotararea-pilot in cauza Rezmives si altii impotriva Romaniei (...), pronuntata de CEDO la data de 25 aprilie 2017, hotarare care priveste conditiile de detentie din inchisorile si centrele de retinere si arest preventiv din Romania, au generat necesitatea luarii unor masuri la nivel national pentru remedierea acestei situatii. Potrivit deciziei CEDO, masurile asteptate din partea Romaniei vor fi structurate pe doua paliere, astfel: 1. masuri de natura administrativa, prin care sa se reduca supraaglomerarea si sa se imbunatateasca efectiv conditiile materiale de detentie, respectiv 2. masuri de natura legislativa care sa asigure un recurs eficient pentru vatamarea suferita, de natura recursului preventiv si a recursului compensatoriu specific. In executarea hotararii CEDO mentionate, Guvernul Romaniei a aprobat o serie de memorandumuri prin care se instituie masuri pentru imbunatatirea conditiilor de detentie si diminuarea fenomenului supraaglomerarii in penitenciare. Printre masurile mai sus mentionate se numara si obiectivele proiectului privind modernizarea infrastructurii judiciare in Romania, pentru a carui sprijinire s-a contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei – BDCE imprumutul in valoare de 177 de milioane de euro”, se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul de Lege pentru aprobarea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind Modernizarea infrastructurii judiciare in Romania), semnat la Bucuresti la 13 august 2019 si la Paris la 2 septembrie 2019.
Conform instrumentului de motivare (expunere de motive), proiectul are in vedere realizarea a patru unitati distincte din cadrul sistemului penitenciar din Romania, avand drept beneficiu generic principal crearea a 1.900 de noi locuri de detentie pentru variate categorii de detinuti, conforme cu standardele europene privind penitenciarele, precum si recuperarea capacitatii de munca prin servicii medicale si baze de tratament de specialitate, respectiv formarea profesionala initiala si continua a personalului din cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor - ANP.
Proiectul include urmatoarele patru subproiecte: construirea unui penitenciar avand 1.000 de locuri de detentie, in localitatea Berceni, judetul Prahova, construirea unui penitenciar avand 900 locuri de detentie in localitatea Unguriu, judetul Buzau, construirea unei facilitati de pregatire a personalului din penitenciare in localitatea Pantelimon, judetul Ilfov, si construirea unui centru pentru recuperarea capacitatii de munca a ofiterilor din penitenciare in localitatea Rodbav, judetul Brasov.
„Proiectul are un impact direct asupra imbunatatirii conditiilor de viata ale detinutilor prin reducerea supraaglomerarii si asigurarea respectarii celor mai bune practice internationale cu privire la infrastructura si regim. Proiectul va asigura de asemenea pregatire profesionala si facilitati de recuperare pentru personalul penitenciarelor care vor contribui la cresterea nivelului profesional al personalului, precum si la reducerea absenteismului cauzat de boli profesionale. Proiectul abordeaza deficientele privind conditiile de detentie din Romania si promoveaza conformarea cu regulile europene pentru penitenciare”, se mentioneaza in expunerea de motive.
Specialistii MFP mai arata ca, actualmente, costul total net al proiectului este de 221,5 milioane de euro, din care suma de 177 de milioane de euro (reprezentand circa 80% din costul total net) va fi acoperita prin imprumutul contractat de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, iar diferenta, respectiv echivalentul a 44,5 milioane de euro, reprezinta contributia partii romane.
„Contributia Romaniei se va majora cu valoarea taxelor si impozitelor aferente proiectului, datorate pe teritoriul Romaniei, conform legislatiei romane in vigoare”, se mai afirma in expunerea de motive.
Ministerul Justitiei va implementa proiectul prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, in calitate de agentie de implementare a proiectului, careia i se va delega intreaga autoritate si responsabilitate in utilizarea cu maxima eficienta a tuturor surselor proiectului si in realizarea obiectivelor acestuia. In acest sens Administratia Nationala a Penitenciarelor infiinteaza o unitate de implementare a proiectului, care trebuie sa functioneze corespunzator pe intreaga durata de implementare a acestuia.
Se estimeaza ca proiectul va fi implementat intr-o perioada de circa 6 ani, iar data-limita de tragere a sumelor imprumutului este 31 mai 2025, ceea ce va permite distribuirea corespunzatoare a costului proiectului pe perioada de implementare, prin incadrarea cheltuielilor aferente acestuia in creditele bugetare si de angajament aprobate in acest scop prin legea bugetului de stat pentru fiecare an de implementare in parte, in bugetul Ministerului Justitiei.
„Initierea actului normativ este rezultatul incheierii unei acord de imprumut, semnat cu o institutie financiara internationala, actul normativ aproband acordul de imprumut, potrivit prevederilor legislatiei romane in vigoare. Au fost respectate dispozitiile Legii nr. 52/2003, republicata, privind transparenta decizionala in administratia publica. Punerea in aplicare a masurilor prevazute de prezentul act normativ se asigura de Ministerul Finantelor Publice, in calitate de imprumutat, si de Ministerul Justitiei, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, in calitate de agentie de implementare a proiectului", se mai precizeaza in expunerea de motive.
Proiectul de lege este rezultatul faptului ca, in sedinta Guvernului condus pe atunci de Viorica Dancila, din data de 12 martie 2019, Executivul a aprobat un memorandum cu tema: „Nota mandat privind negocierea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind contractarea unui imprumut in valoare de 177 milioane de euro, in vederea sprijinirii proiectului privind modernizarea infrastructurii judiciare in Romania”. Ulterior, in septembrie 2019, a fost finalizata si procedura de semnare a acordului-cadru de imprumut dintre Guvernul Romaniei si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, semnatara din partea Romaniei fiind Ana Birchall, pe atunci, ministru de resort.
Pentru a descarca proiectul de Lege pentru aprobarea Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (Proiectul privind Modernizarea infrastructurii judiciare in Romania), semnat la Bucuresti la 13 august 2019 si la Paris la 2 septembrie 2019, coroborat cu expunerea de motive, ambele documente fiind publicate in data de 4 decembrie 2019, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter