Premierul Marcel Ciolacu a declarat ca Guvernul urmeaza sa aprobe o ordonanta de urgenta privind reduceri de cheltuieli in sistemul bugetar care cuprinde 50 de masuri.
Seful Executivului a avut, miercuri, o intalnire de lucru cu ministrul Finantelor, Marcel Bolos, la sediul ministerului.
"Am avut o discutie foarte asezata in principal pe ordonanta de urgenta pe care urmeaza sa o promovam in Guvernul Romaniei in ceea ce priveste partea de reduceri de cheltuieli din sistemul bugetar. Sunt peste 50 de masuri, domnul ministru le va detalia. Ele au fost discutate si in cadrul Coalitiei. De fapt si de drept, vorbim in primul si in primul rand, din punctul meu de vedere, de prima reforma reala in ceea ce priveste sistemul bugetar. Este pentru prima oara cand un Guvern al Romaniei isi asuma o astfel de abordare ", a declarat Marcel Ciolacu.
El a subliniat ca masurile propuse de ministrul Finantelor sunt "corecte".
"Cred cu tarie ca toate masurile propuse in acest moment de domnul ministru sunt corecte. Este timpul ca cei care muncesc sa primeasca salarizarea corespunzatoare, sa primeasca sporuri. Cei care merg la serviciu de zeci de ani sa se joace Solitaire, sa caute in alta parte acest mod de a munci. Sunt peste 50 de sporuri. Este incredibil unde a ajuns acest fenomen si ma bucur ca am un partener, actualul ministru al Finantelor Publice, sa ne asumam aceste lucruri curajos si sa le explicam romanilor foarte clar", a declarat Ciolacu.
El a precizat ca setul de masuri vizeaza crearea unui echilibru macroeconomic astfel incat perspectiva Romaniei de crestere economica sa ramana stabila.
"Am venit cu principiul de a face un echilibru intre masurile ce privesc cheltuielile si masurile ce privesc veniturile. Cunosc specialistii care spun ca trebuie taiate numai cheltuieli, cheltuielile duc, de fapt, la o scadere a consumului, normal ca trebuie si venituri. De aceea, prin tot acest pachet, atat de reduceri de cheltuieli, dar si de venituri, se va crea un echilibru macroeconomic astfel incat tot ce este acum functional si perspectiva in continuare a Romaniei de crestere economica sa ramana stabila, de asemenea si perspectiva de a nu se discuta cu statul roman o suspendare a fondurilor europene", a afirmat Ciolacu.
Seful Executivului si-a exprimat regretul ca aceste masuri nu s-au discutat cu cateva luni inainte, astfel incat ele sa fie luate treptat.
"Sunt masuri care au efecte imediate si efecte indirecte, cum sunt cele cu 200.000 de locuri vacante, unele bugetate, altele nebugetate. Automat au si efecte indirecte in ceea ce priveste cheltuielile. Sunt plafoane in ceea ce priveste sporurile. Nu putem avea sporuri mai multe decat salariul de baza. Nu putem avea pensii speciale mai mari decat ai avut veniturile, mai mult, sa te si pensionezi la 42-45 de ani. Sunt foarte increzator si imi asum aceasta reforma in sistemul bugetar. Ea trebuia facuta de mult timp. Sunt mult prea multe modificari legislative facute ori in Parlament, ori in Guvernul Romaniei. Trebuie sa existe o echitate sociala. Nu putem sa avem venituri mai mari decat presedintele Romaniei, dar sa solicitam sa mai primim si tichete de vacanta. Trebuie sa intelegem ca in continuare nu putem impozita la fel in ceea ce priveste impozitul pe munca, cu cea mai mare impozitare pe munca din Uniunea Europeana la cei cu venituri mici, media europeana e intre 15-20% impozitarea pe munca la cei cu venituri mici si mai mare la cei cu venituri mari. Este o diferenta majora intre impozitarea muncii si impozitarea capitalului", a afirmat Ciolacu.
Premierul a subliniat ca isi asuma in totalitate aceste reforme, chiar daca ele deranjeaza anumite persoane.
"Mai putin ma intereseaza si pe mine, si am vazut ca si pe domnul ministru, cine este de vina si unde s-a gresit pana acum. Repet, imi asum in totalitate aceste reforme, chiar daca ele deranjeaza anumite persoane. Nu poate sa deranjeze intreg sistemul bugetar, pentru ca este un sistem corect din sistemul bugetar. Cred ca a venit timpul, chiar mai tarziu, de a implementa aceste solutii pe care domnul ministru o sa vi le detalieze. Programul e foarte clar", a afirmat Ciolacu.
Premierul a anuntat ca saptamana viitoare, miercuri, va avea loc o noua discutie la Ministerul de Finante, unde se va discuta inclusiv pe tema rectificarii bugetare care va fi operata in luna septembrie.
" Miercuri o sa ne revedem la Ministerul Finantelor cu intreaga echipa, o sa discutam si incepem discutiile si pe ordonanta cu veniturile si totodata vedem intreg ansamblul si cu rectificarea pe care o sa o facem in luna septembrie. (...) Toate aceste lucruri puse in ansamblu si vazut intregul tablou, inclusiv cu rectificarea bugetara - si aici am discutat cu intreaga echipa a ministerului - o sa mai discutam miercuri, dupa ce vor definitiva cu ordonatorii principali de credite ceea ce priveste rectificarea, fiindca este o abordare corecta, este o abordare cu intregul tablou, nu este o abordare pompieristica, astfel incat impreuna cu domnul ministru sa putem merge pe urma si la Comisie si la Bruxelles sa inchidem negocierile care tin si de modificarile PNRR-ului ", a mai afirmat Ciolacu.
Ciolacu: Este foarte putin probabil sa ne incadram in deficitul asumat pentru 2023
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, ca Romania a pornit in 2019 cu un deficit bugetar de 2,7 - 2,9% din PIB, iar "dupa doua guvernari nefericite" a ajuns la un deficit de 9,2%, mentionand ca si-ar fi dorit ca masurile fiscale sa fi fost luate din timp, "de cand existau elemente clare ca este foarte putin probabila incadrarea in deficitul asumat pentru anul acesta".
Ciolacu a mentionat ca spera ca in negocierile cu Comisia Europeana sa fie evitata blocarea fondurilor europene.
"S-a pornit in 2019 cu o datorie publica de 37%, din cate stiu eu, si cu un deficit bugetar de 2,7-2,9. Si am avut, dupa doua guvernari nefericite, am ajuns la un deficit de 9,2, fiind singurul stat din Uniunea Europeana care are un acord in ceea ce priveste deficitul excesiv. Sunt multe masuri care se iau si mi-as fi dorit ca aceste masuri sa fie luate din timp, de cand existau elemente clare ca este foarte putin probabil sa ne incadram in deficitul asumat pentru anul acesta", a afirmat Ciolacu, la o conferinta comuna cu ministrul Finantelor, Marcel Bolos, in care a fost anuntat un plan de 50 de masuri de reducere a cheltuielilor.
Marcel Ciolacu a precizat ca Romania este, totusi, in stabilitate economica.
"Nu vorbim de o criza economica, nu vorbim de recesiune in Romania. Vorbim pur si simplu de lucruri pe care ni le-am asumat in fata Comisiei si cred ca cel mai important este sa continuam acest dialog cu Comisia ca sa nu se intample ce este cel mai rau pentru orice stat membru al Uniunii Europene, respectiv blocarea fondurilor europene. Eu cred ca mai mult ca sigur ca vom reusi impreuna sa evitam acest lucru, sa avem o negociere corecta cu Comisia, cu elemente atat in ceea ce inseamna cheltuielile, dar si veniturile, si de aici sa avem un plan foarte corect si asumat pe perioada urmatoare", a adaugat premierul.
El a mai spus ca nu cauta vinovati si isi asuma in totalitate aceste masuri.
"Nu este confortabil, cred ca nici pentru mine, nici pentru domnul ministru, si de aceea am si preferat sa vina astazi, fiindca, repet, eu nu caut nici vinovati si nici nu fac parte din oamenii politici care sa-si asume doar pe cele bune", a adaugat Marcel Ciolacu. Pentru informatii suplimentare, click aici!