RO EN
Košík je prázdný

GUVERN: S-au avizat proiectele strategice de investitii, atribuite de CNSP

In sedinta Guvernului din data de 24 mai 2018, membrii Executivului au adoptat mai multe acte normative importante, printre care s-a aflat si o hotarare privind aprobarea listei proiectelor strategice de investitii care urmeaza a fi pregatite si atribuite in parteneriat public-privat (PPP) de catre Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP). Aceasta hotarare survine dupa ce anterior, la 10 mai a.c., guvernantii au adoptat, prin ordonanta de urgenta, anumite modificari la Legea parteneriatului public-privat, prin care urmaresc sa elimine anumite probleme semnalate de reprezentanti ai mediului de afaceri, precum si sa rezolve dificultatile generate de lipsa normelor metodologice care au facut pana in prezent inaplicabile prevederile legislatiei. Actul normativ a stabilit, in acel moment, inclusiv infiintarea unui fond special de finantare a contractelor de parteneriat public-privat.
Revenind la hotararea prin care s-a aprobat lista proiectelor strategice care vor fi dezvoltate in sistem PPP, se remarca faptul ca acestea fac parte in principiu din programul de guvernare (fiind vorba, in principiu, despre autostrazi si spitale) si au o valoare totala estimata la circa 20 miliarde euro.
Trei autostrazi importante si un complex medical dezvoltat pe 300 de hectare
Explicand, la inceputul intrunirii membrilor Executivului, masurile ce vor fi luate in acest sens, premierul Viorica Dancila a declarat: „In sedinta de guvern adoptam, in primul rand, modificarea pachetului de legi privind achizitiile publice. Acesta este un act normativ mult-asteptat si cerut atat de administratia publica (pentru debirocratizare), cat si de agentii economici. Acest act normativ va contribui la ridicarea barierelor in calea investitiilor din Romania. Recent, ministrul de resort, Eugen Teodorovici, a prezentat pe larg in ce constau modificarile pachetului de legi in domeniul achizitiilor publice, dar a subliniat si faptul ca aceste modificari au fost facute pe baza consultarilor cu Comisia Europeana. Putem spune pe scurt ca reducem birocratia si reducem termenele. Cred ca este foarte important acest lucru si cred ca acest lucru este asteptat de foarte multi romani. Tot in sedinta de guvern, in al doilea rand, adoptam primul pachet de investitii strategice care vor fi realizate prin parteneriat public-privat. Ma refer la autostrada Ploiesti - Comarnic - Brasov, autostrada Targu Mures - Targu Neamt - Iasi - Ungheni, autostrada Bucuresti - Craiova - Lugoj, de la Craiova si cu o ramificatie spre Calafat. Avem apoi orasul medical universitar complex «Carol Davila», care se va construi in zona de nord a Capitalei, langa Aeroportul «Henri Coanda». Complexul se va intinde pe o suprafata de 300 de hectare si va cuprinde Spitalul Republican, Facultatea de Medicina, un campus universitar si medical, un institut de cercetare in domeniul medical si o zona comerciala si de agrement. Tot in parteneriat public-privat avem operarea de servicii pentru cele 15 spitale din reteaua CFR. Studiile de fundamentare necesare se vor finaliza in maximum trei luni, incepand cu data de 24 mai a.c. Avem inca o veste buna - si anume ca, la 22 mai 2018, in conturile Romaniei au intrat 288,02 milioane de euro reprezentand rambursarea platilor aferente fondului european agricol pentru dezvoltare rurala. Aceasta suma se adauga la suma de 1,85 miliarde euro primita pana in prezent pentru agricultura. Acest lucru a fost posibil prin acordarea la timp a subventiilor (...), dar si prin urmarirea atenta a proiectelor, a derularii proiectelor de dezvoltare rurala. Astfel, de la inceputul anului 2018, Romania a primit cu titlu de rambursare 2,14 miliarde euro, reprezentand 67% din suma programata a fi accesata de la UE de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Si pentru ca facem referire la fonduri europene, vreau sa reiterez ceea ce a spus recent ministrul de resort, Rovana Plumb - si anume faptul ca Romania a atins procentul de 17% la absorbtia fondurilor europene, deci ne apropiem cu pasi rapizi de media europeana, care este de 18%”. Informatii suplimentare, la www.gov.ro, iar pentru a descarca lista cu investitiile strategice, propuse spre dezvoltare prin PPP, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter