RO EN
Košík je prázdný

GUVERN: Proiect de importanta majora, de aproape un miliard de euro

Printr-un memorandum aprobat in sedinta Executivului din data de 2 septembrie a.c., membrii Guvernului au mandatat Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri sa exercite dreptul de vot in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor societatii „Complexul Energetic Oltenia”, in vederea constituirii unei companii care va implementa proiectul de constructie a unui nou grup energetic de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, dupa cum informeaza reprezentantii autoritatilor centrale.
Potrivit Guvernului, proiectul, de tip „greenfield” sau „brownfield”, va fi realizat de catre o societate cu capital mixt, la care vor participa China Huadian Engineering Co Ltd (CHEC), cu un aport initial, in numerar, de cel putin 30% din totalul capitalului social necesar realizarii investitiei si cu asigurarea ulterioara a finantarii, respectiv Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu un aport in natura (terenuri si constructii). Valoarea totala a proiectului, estimata prin studiul de fezabilitate, este de 847,64 milioane de euro, cu o perioada de recuperare a investitiei de aproximativ 12 ani si o durata de exploatare de 30 de ani, punerea in functiune fiind prevazuta pentru anul 2019.
„Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de baza lignitul de la carierele Rosia, Tismana si Pinoasa, ce apartin CEO, va aduce avantaje substantiale atat pentru Complexul Energetic Oltenia, cat si pentru economia nationala, in general. Practic, aceasta reprezinta o investitie de aproape un miliard de euro, in conditiile in care, in ultimii 25 de ani, nu s-au implementat investitii majore in sistemul termoenergetic din Romania. Un alt avantaj consta in asigurarea, din tara noastra, a unei parti din echipamentele si materialele necesare in constructia si exploatarea noii centrale, nefiind de neglijat nici asigurarea de pe plan local a personalului in perioada implementarii proiectului (prin crearea a circa 4.000 de locuri de munca). Mai mult, vanzarea, catre noul grup energetic, a unei cantitati de lignit de 4,6 milioane tone anual va insemna securizarea a 3.000 locuri de munca si crearea a 1.800 de noi locuri de munca. Nu in ultimul rand, asigurarea, contra cost, a serviciilor de intretinere si reparatii cu personalul CEO si mentinerea stabilitatii si cresterea securitatii sistemului energetic romanesc reprezinta alte atuuri de necontestat ale proiectului”, se arata intr-un comunicat al Executivului.
Finantare de 948 milioane de lei pentru plata proiectelor avizate de UE
In aceeasi sedinta, Guvernul a avizat favorabil, prin hotarare, alocarea temporara din venituri din privatizare, de catre Ministerul Finantelor Publice, a sumei de 984 milioane de lei (in echivalent euro), in scopul asigurarii finantarii necesare pentru luna septembrie 2015 a autoritatilor de management pentru programele operationale finantate din fonduri structurale in cadrul Obiectivului Convergenta. In consecinta, 280 milioane de lei sunt destinate Programului Operational Sectorial Mediu, 220 milioane de lei merg la Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, 234 de milioane de lei s-au alocat pentru Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane si 250 de milioane de lei vizeaza Programul Operational Regional.
„Autoritatile de management pentru programele operationale au obligatia efectuarii platilor in contul beneficiarilor, din sumele transferate de autoritatea de certificare si plata, in termen de 10 zile, dar nu mai tarziu de data de 30 septembrie 2015. Sumele alocate autoritatilor de management din venituri din privatizare vor fi rambursate Ministerului Finantelor Publice in euro, din sumele restituite cu aceasta destinatie de catre Comisia Europeana, pana la data de 9 octombrie 2015”, avertizeaza reprezentantii Guvernului. Informatii suplimentare, la www.gov.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter