Guvernul a adoptat, recent, la propunerea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), hotararea pentru aprobarea Programului „Case de locuit in zonele afectate de calamitatile naturale din anul 2010”. Acesta prevede achizitia de materiale pentru reconstructia sau repararea in regie proprie de catre proprietari sau prin prestatori de servicii si executanti specializati ai caselor distruse sau afectate de calamitatile naturale. Finatarea programului se asigura prin bugetul de stat, iar Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) este cea care va achizitiona, in mod centralizat, materialele destinate reconstruirii sau repararii caselor de locuit distruse sau avariate.
Institutiile prefectului vor monitoriza inventarierea caselor de locuit distruse si vor face propuneri pentru reconstructia sau repararea acestora. Ulterior, acestea sunt transmise MDRT in vederea stabilirii sumelor necesare a fi alocate de la bugetul de stat pentru achizitionarea de materiale, pentru fiecare zona de autoritate a consiliilor locale din judet. Primarii unitatilor administrativ-teritoriale raspund de depozitarea, gestionarea si predarea catre persoanele si familiile sinistrate a materialelor preluate de la ANL.
Casele de locuit ce vor fi construite in zonele afectate de calamitatile naturale din anul 2010 vor avea 2 camere, la un regim de inaltime parter si o suprafata construita de 60,50 mp, respectiv suprafata utila de 47,50 mp, conform proiectului tehnic elaborat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. “Suma totala pentru o locuinta reconstruita de la zero, este de aproximativ 39.000 de lei, inainte de procedurile de achizitie. Experienta din anii trecuti ne arata ca, in urma procedurilor de achizitie, suma devine mult mai mica”, a declarat ministrul MDRT.
Institutiile prefectului vor monitoriza realizarea alimentarii cu apa, a retelelor de alimentare cu energie electrica si, dupa caz, a celor de alimentare cu gaze naturale, precum si a bransarii la acestea a caselor de locuit reconstruite, in concordanta cu programul de finalizare si punere in functiune a constructiilor.
Consiliile locale vor asigura prin obiective de investitii proprii realizarea drumurilor si a cailor de acces pentru amplasamentele noi, in cazul stramutarii gospodariilor afectate de calamitatile naturale, in conformitate cu legislatia in vigoare. Informatii suplimentare, la www.guv.ro