Perspectivele pentru piata europeana de constructii, evaluata la 1.909 miliarde euro in 2022, au fost revizuite in scadere pentru 2023 si 2024, cu o trecere de la ipoteza anterioara de stagnare la o reducere anticipata a volumelor, potrivit datelor prezentate cu prilejul celei mai recente conferinte Euroconstruct, ce a avut loc pe 9 iunie, la Amsterdam. Factorii care explica incetinirea treptata a evolutiei sectorului, care au generat o contractie a nivelului cheltuielilor pentru constructii in 2023, sunt ritmul mai slab al economiei globale, inflatia, schimbarea directiei politicii monetare si cresterea a ratele dobanzilor.
"Cele mai recente prognoze preconizeaza o scadere de 1,1% pe piata europeana a constructiilor in acest an, urmata de o noua contractie, de 0,7%, in anul urmator, evidentiind perspectivele provocatoare pentru industria constructiilor, ale carei asteptari de redresare au fost amanate pana in 2025. Cresterea brusca a inflatiei in 2022, cauzata, printre altele, de criza energetica, a fortat bancile centrale sa majoreze brusc ratele dobanzilor si, ca urmare, a inrautatit capacitatea de finantare a investitiilor in locuinte. Ratele dobanzilor ipotecare s-au dublat in majoritatea tarilor europene in 2022 si s-au triplat in Finlanda, Slovacia, Elvetia si Marea Britanie", a precizat Thomas Endhoven, cercetator la Economisch Instituut voor de Bouw (EIB).
Conform prognozei actuale, productia rezidentiala totala in 2023 in tarile Euroconstruct va fi mai mica decat in 2022, tendinta ce se va mentine inca cel putin un an. Se preconizeaza ca tarile din estul Europei (EC-4, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia) vor inregistra o scadere mai accentuata fata de statele Occidentale (EC-15) si ca recuperarea pentru ambele regiuni ar putea incepe in 2025.
Totodata, incetinirea cresterii economice va genera o reducere si in sectorul constructiilor nerezidentiale in urmatorii cativa ani, dupa o crestere consemnata in 2022, comparativ cu nivelul din 2021. "Anul trecut, constructiile nerezidentiale au reprezentat 29,2% din productia totala de constructii in reteaua Euroconstruct, iar in acest caz se mentin proiectiile favorabile, de crestere usoara, realizate anterior, in editia din noiembrie 2022. Productia este prognozata sa depaseasca nivelul din 2019, de dinaintea pandemiei, in 2025", a precizat Thomas Endhoven.
Impactul ciclului de afaceri este mai mic in cazul segmentului lucrarilor de inginerie civila, datorita numarului mai mare de proiecte derulate pe termen lung si a unei ponderi ridicate a investitiilor publice. "Fondurile multinationale din UE au fost, in general, un factor de stabilizare. In plus, in perioadele de recesiune economica, guvernele implementeaza adesea pachete de stimulare economica pentru sectorul constructiilor, care includ intretinerea si imbunatatirea infrastructurilor existente, dar si noi proiecte. Ratele de crestere din sectorul lucrarilor de inginerie civila depasesc evolutia medie a constructiilor si indica o crestere continua din 2021 pana la sfarsitul perioadei noastre de prognoza. Ratele anuale de crestere proiectate pentru 2023-2025 sunt, insa, destul de moderate", a explicat reprezentantul EIB.
Cele 19 tari monitorizate de Euroconstruct sunt Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Elvetia, Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia si genereaza aproximativ 95% din valoarea pietei europene de constructii.