RO EN
Košík je prázdný

Eugen Radulescu, BNR: Deficitul bugetar pare sa fie si mai mare in realitate

Deficitul bugetar, care este unul mare, pare sa fie si mai mare in realitate pentru ca veniturile au fost supraestimate si cheltuielile au fost subestimate, a declarat, joi, Eugen Radulescu, director, Directia stabilitate financiara, Banca Nationala a Romaniei.
"Principala cauza a deficitului extern il reprezinta, dupa parerea mea, deficitul public. Avem un deficit public care inca inainte de pandemie ne dusese in situatia de infringement. Numai faptul ca a existat pandemia a facut ca procedura de infringement sa fie oprita. Dar situatia ramane in continuare deosebit de critica si in momentul de fata vedeti ca discutiile in plan politic sunt legate tocmai de faptul ca deficitul bugetar, care si asa este foarte mare, de fapt, pare sa fie si mai mare in realitate, pentru ca veniturile au fost supraestimate si cheltuielile au fost subestimate in bugetul care este in momentul de fata in aplicare", a spus Eugen Radulescu, la conferinta cu tema "Finantarea Romaniei", organizata de Oxygen Events.
El a afirmat ca este un moment foarte complex cel prin care trecem in momentul de fata iar in acest joc intervine si Programul National de Redresare si Rezilienta, care reprezinta "cea mai extraordinara gura de oxigen pe care Romania ar putea sa o aiba".
Eugen Radulescu a declarat ca este vorba despre sume uluitor de mari care ar putea sa fie atrase in circuitul economic national, dar si despre masuri care sunt prevazute in acest program si care ar avea in vedere restabilirea echilibrelor macroeconomice care nu stau deloc bine.
"Ori aici este nevoie de foarte multa vointa politica, intrucat masurile care trebuie adoptate nu sunt nici populare si nici usor de adoptat. Desi as putea sa spun ca unele dintre masurile care sunt greu de adoptat ar fi foarte populare, cum ar fi, de exemplu, reducerea, daca nu chiar eliminarea completa, dupa parerea mea, a pensiilor speciale. In orice caz, reducerea poverii pe care ele o reprezinta si care iata ca reprezinta deja un mare semn de intrebare chiar in momentul de fata cand vorbim, intrucat modul in care au fost modificate legile este de mai degraba cosmetic decat fundamental", a afirmat Eugen Radulescu.
Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, executia bugetului general consolidat pe anul 2022 s-a incheiat cu un deficit de 81,01 miliarde de lei, respectiv 5,68% din Produsul Intern Brut, sub tinta de 5,74% din PIB stabilita la rectificarea din noiembrie 2022. Pentru acest an este prevazut un deficit bugetar de 4,4% din PIB.
 
Marcel Ciolacu, PSD: Trebuie facuta o reforma in cheltuirea banului public
Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, ca nu se inregistreaza probleme la incasarile la bugetul de stat, insa trebuie facuta o reforma in cheltuirea banului public.
El a adaugat ca este pentru prima oara cand premierul si ministrul de resort au prezentat o situatie a finantelor.
"Planul nostru este unul foarte simplu. Trebuie facuta o reforma in cheltuirea banului public, pe care sa ne-o asumam. Romania nu-si mai permite sa cheltuiasca bani publici aiurea si atunci s-a pornit la un plan indraznet. Este pentru prima oara cand oamenii politici gandesc astfel incat sa aiba o perspectiva viabila si sustenabila pentru noi toti. Nimeni nu mai are dreptul sa se joace intr-o criza de securitate regionala, dupa o pandemie", a afirmat liderul social-democrat, dupa ce a participat la o actiune organizata la o scoala din Sectorul 4 cu prilejul Zilei Sportului.
Ciolacu a mentionat ca se vorbeste despre digitalizarea ANAF de 30 de ani, insa reprezentantii acestei institutii sustin ca nu se poate realiza. "De data aceasta se va face, pentru ca decizia politica este una foarte clara. Trebuie facute reforme in ANAF", a transmis presedintele PSD.
El a subliniat ca trebuie sa se iasa din "logica sporurilor". "Poate in zona unde sunt medicii, unde au garzi numai. Trebuie sa iesim din logica asta a sporurilor. Sporurile deja castigate trebuie trecute in anvelopa salariala. Trebuie sa schimbam ce n-a functionat si sa ne asumam acest lucru. Indraznesc si cu curaj, e momentul sa o facem, odata cu implementarea reformelor europene trecute in PNRR. Reformele nu trebuie folosite politic, pentru ca atunci iarasi vom amana implementarea lor. Intelegem ca acum este momentul sa le prindem sau nu", a explicat liderul PSD. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter