RO EN
Košík je prázdný

COFACE: Cresterea eficientei si incetinirea activitatii au scazut preturile la energie

Anul 2023 incepe cu vesti bune pe frontul macroeconomic. In primul rand, Europa a evitat o recesiune care parea inevitabila. Cresterea eficientei si incetinirea activitatii au condus la o scadere brusca a preturilor la energie si, prin urmare, la o incetinire binevenita a inflatiei. In cele din urma, perspectiva unei redresari in China in a doua jumatate a anului, desi foarte incerta, aduce, de asemenea, sperante pentru economia globala. Acest lucru a fost suficient pentru ca pietele financiare sa se dezlantuie, linistite de faptul ca cel mai rau scenariu este, deocamdata, putin probabil sa se produca.
Desi se prefateaza un acord comun cu privire la cele de mai sus, o doza de precautie este recomandata. Provocarile cu care se confrunta economia globala inca de anul trecut raman relevante, iar criza multidimensionala pe care o traversam nu va disparea in curand: fragmentarea geopolitica, criza energetica, schimbarile climatice, riscurile epidemice... Transformarea lumii accelereaza si genereaza riscuri care ar putea schimba scenariile cel mai bine concepute.
In acest context, evaluarile de risc ale Coface s-au modificat putin, cu 5 modificari pentru riscurile de tara si 16 modificari pentru riscurile sectoriale. In mare, tendinta arata mai multe retrogradari.
 
Recesiunea se retrage, in timp ce stagflatia se instaleaza
2022 s-a incheiat intr-o nota economica pozitiva. Temperaturile blande si rezervele substantiale de gaze au inlaturat spectrul rationalizarii fortate pentru Europa in aceasta iarna, iar economiile europene ar trebui, astfel, sa evite o contractie brusca a activitatii. Acest lucru a determinat Coface sa mentina neschimbata prognoza de crestere globala pentru 2023 la 1,9%. Scenariul de stagflatie in economiile avansate si rezistenta generala a tarilor emergente a fost, de asemenea, confirmat.
Aceasta continuitate se reflecta in evaluarile de risc Coface: doar 3 tari si 10 sectoare sunt retrogradate in trimestrul 4 din 2022, dupa 95 in iunie 2022 si peste 50 in octombrie 2022. Intre timp, au fost revizuite pozitiv si evaluarile pentru India si Burundi si sase evaluari sectoriale, in principal in industria auto, datorita diminuarii treptate a tensiunilor din lanturile de aprovizionare.
 
Spre o scadere (mecanica) a inflatiei in prima jumatate a anului 2023
In timp ce cresterea preturilor la energie a fost la originea cresterii preturilor de consum in economiile avansate, moderarea acestora a dus la o scadere mecanica a inflatiei pana la sfarsitul anului 2022. Inflatia pare astfel sa fi depasit varful in zona euro. Este si cazul Statelor Unite, unde inflatia a atins 6,5% in decembrie dupa un varf de 9,1%. Dincolo de moderarea preturilor marfurilor, scaderea inflatiei este atribuita si contributiei mai mici a marfurilor. Se preconizeaza ca incetinirea inflatiei va continua si in prima jumatate a anului 2023 doar datorita efectelor de baza, in masura in care preturile marfurilor vor ramane sub nivelurile inregistrate in anul precedent.
Pe acest fond de rezistenta relativa a activitatii, pieta muncii continua sa dea dovada de soliditate, cu niveluri ale somajului inca scazute din punct de vedere istoric. Rata somajului a continuat chiar sa scada la sfarsitul anului 2022 in zona euro, ramanand in acelasi timp la cel mai scazut nivel de peste 50 de ani in SUA (3,5%) si a crescut doar usor (de la 3,5% la 3,7%) in Marea Britanie. Acest trend ar putea continua in prima jumatate a anului 2023: companiile, care s-au confruntat cu dificultati istorice de recrutare in 2022, ar putea fi tentate sa-si pastreze angajatii, in ciuda cererii lente, in asteptarea reluarii activitatii.
 
Riscurile pentru economia globala raman
Perspectivele pentru economia globala raman sumbre pentru 2023, intr-un mediu atat riscant, cat si incert. Principala sursa de ingrijorare este traiectoria inflatiei. In timp ce o tendinta dezinflationista pare sa fie in curs de desfasurare, raman semne de intrebare cu privire la unde va ajunge aceasta. Scenariul unei reveniri la tinta de 2% stabilita de bancile centrale din tarile avansate nu a fost abandonat, dar se profileaza posibilitatea stabilizarii inflatiei la un nivel superior. Dezinflatia preconizata in prima parte a anului ar putea fi intrerupta inainte de a ajunge la nivelurile vizate de autoritatile monetare, neputand fi exclusa o reaparitie a inflatiei in a doua jumatate a anului.
Revenirea economica a Chinei este, de asemenea, o sursa de incertitudine. Reducerea restrictiilor impotriva COVID-19 in tara ar trebui sa conduca la o redresare a consumului chinez. Dar, deoarece redeschiderea brusca a fost insotita de o crestere a infectiilor, revenirea ar trebui sa fie treptata. Normalizarea activitatii ar putea incepe astfel la sfarsitul primului trimestru al anului 2023 si ar trebui sa aiba loc o redresare mai ferma in a doua jumatate a anului, creand conditiile perfecte pentru o noua furtuna pe frontul energetic si, prin urmare, pe zona inflatiei.
 
Reclasificarile sectoriale au revenit
Evaluarile sectoriale s-au schimbat putin in comparatie cu ultimele barometre. Cu toate acestea, daca exista putine schimbari negative, au fost facute cateva imbunatatiri care reflecta imbunatatirea relativa a scenariului economic. Acestea se observa in sectorul auto din Orientul Mijlociu, unde cererea ramane puternica. In India, situatia economica mai buna a tarii a condus la o reclasificare a evaluarii riscului de tara.
Unele companii din sectoare considerate anterior rezistente - TIC si produse farmaceutice - se confrunta, de asemenea, cu dificultati. Problemele structurale ale companiilor farmaceutice din Europa devin din ce in ce mai evidente, partial ca urmare a presiunii ridicate asupra finantelor guvernamentale. Companiile TIC sunt „prinse” de situatia economica globala si raman in centrul tensiunilor comerciale dintre China si Statele Unite.
In cele din urma, Europa de Vest este din nou regiunea cu cel mai mare numar de retrogradari sectoriale (5 din 11 in total). Desi perspectiva pe termen scurt pare mai putin sumbra, in mod clar nu este inca timpul pentru imbunatatiri in evaluarea sectoarelor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter