RO EN
Košík je prázdný

CDR: Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen aduce avantaje si responsabilitati

Aderarea Romaniei la Spatiul Schengen vine cu foarte multe avantaje, dar, evident, suntem constienti si de responsabilitatile pe care le avem, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Daniel Anghel, coordonatorul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR).
"Dupa cum stiti, in luna decembrie va fi luata o decizie finala si membrii nostri vor continua sa se intalneasca cu omologii din celelalte state membre, cu organizatiile de profil si de business din celelalte state, tocmai pentru a continua aceste discutii si a reitera exemplul pozitiv pe care il aduce tara noastra, masura in care vom intra in Schengen si din perspectiva economiei romanesti. In primul rand, as vrea sa subliniez ca doar prin apartenenta la Spatiul Schengen, Romania poate sa beneficieze pe deplin de avantajele de stat membru al Uniunii Europene. Doar asa am putea participa cu adevarat la spatiul european comun de libertati, securitate si justitie. Fara acest statut, Romania risca sa piarda timp si bani si nu va putea si nu va reusi sa recupereze decalajele fata de celelalte state-membre ale Uniunii Europene. Legat de cresterea graduala a venitului real catre media blocului comunitar, Romania a recuperat foarte mult din decalajul de dezvoltare, am ajuns la 72% din media Uniunii Europene in 2021, plecand de la 34% in urma cu 17 ani. Istoric, s-a dovedit ca decalajele economice se recupereaza datorita intrarilor de investitii straine in tehnologie si know-how. Credem ca aderarea la Spatiul Schengen vine cu foarte multe avantaje, dar, evident, suntem constienti si de responsabilitatile pe care le avem", a spus Anghel.
Acesta a adaugat ca aderarea Romaniei la Spatiul Schengen ar contribui enorm la o perceptie pozitiva a tarii noastre, a investitorilor, poate aduce investitii suplimentare, iar cresterea Produsului Intern Brut va fi in convergenta cu media Uniunii Europene.
"Mai mult, ar ajuta business-urile din Romania sa-si reduca costurile pentru exporturi. Conform datelor Institutul National de Statistica, exporturile Romaniei au ajuns la o valoare de 36 miliarde de euro, la jumatatea anului trecut, structura fiind impartita in felul urmator: 47,9% masini si echipamente de transport si alte produse manufacturate in proportie de 30,4%. Ponderea in PIB a comertului, a transportului si a HoReCa este a doua cea mai mare, de 19% in 2021, dupa productie, care a fost 21% si avand in vedere ca 75% din comertul si din schimburile economice se desfasoara cu tarile membre. Este suficient sa va spun ca apartenenta la Schengen ar contribui la reducerea costurilor asociate", a mentionat reprezentantul CDR.
In viziunea analistului, din perspectiva liberei circulatii a bunurilor ar fi vorba despre beneficii economice semnificative prin inlesnirea integrarii in comertul transfrontalier, avantaje pentru transportatori si avantaje pentru investitii straine.
"(...) faptul ca nu suntem in Schengen aduce obligativitatea efectuarii unor controale la frontierele interne, controale care duc la costuri suplimentare si la fracturarea transportului pe parcursul transfrontalier sau international. Evident, in cazul specific al Romaniei vorbim despre granite terestre cu Bulgaria si Ungaria, unde transportatorii asteapta ore in sir la frontiera. Acesti timpi indelungati de asteptare genereaza la nivelul operatorilor economici, pe de o parte, intarzieri in lanturile logistice. Ipoteza aderarii Romaniei la spatiul Schengen s-ar traduce prin crearea unui coridor terestru de trecere a marfurilor din Asia, spre exemplu, mai ales in situatia in care in ecuatie am introduce si Portul Constanta. In plus, in acest context, o serie de investitori ar putea fi interesati in extinderea parcurilor logistice la frontierele Romaniei, si vorbesc aici de Constanta sau de Arad, ceea ce ar aduce Romaniei beneficii cum ar fi crearea de noi locuri de munca, impozite si taxe suplimentare la bugetul statului si, de ce nu, o perspectiva mai buna din perspectiva cresterii economice", a explicat Daniel Anghel.
Pe de alta parte, aderarea Romaniei la Spatiul Schengen ar avea o serie de avantaje pentru persoanele fizice.
"Daca ne uitam la persoanele fizice si din perspectiva circulatiei libere a persoanelor fizice, vedem patru elemente care pot reprezenta avantaje importante, si anume: eliminarea controalelor la frontierele interne, un set comun de reguli care se aplica persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre, armonizarea conditiilor de intrare si a normelor privind vizele si cooperarea consulara, cooperare judiciara si politieneasca prin intermediul unui sistem rapid de extradare si scaderea presiunii asupra celorlalte state membre. Daca ne uitam ca, prin eliminarea controalelor interne va scadea timpul de trecere al frontierelor si va creste fluxul de persoane, evident, ne va duce cu gandul la o imbunatatire a turismului si, in total, a afacerilor din Romania. De asemenea, armonizarea regulilor de emitere, avizul de scurta de scurta sedere pentru cetateni din state terte si recunoasterea acestora de catre autoritatile romane va conduce, de asemenea, la cresterea numarului de vize emise de Romania, cu impact pozitiv asupra business-urilor. Asa cum spuneam, vor fi degrevate partial controalele facute la frontierele externe ale Spatiului Schengen, cum ar fi Ungaria, spre exemplu, ca urmare a preluarii sarcinii de control de catre autoritatile de frontiera din Romania", a subliniat Anghel.
CDR reuneste cele 20 de asociatii membre reprezentanti ai investitorilor, antreprenorilor romani si companiilor internationale si este condusa de un Consiliu Director format din presedintii si vicepresedintii a opt asociatii de business. Coordonarea Coalitiei este asigurata prin rotatie de cate una dintre organizatiile membre in Consiliul Director, pentru o perioada de sase luni.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter