RO EN
Košík je prázdný

CBRE: Tranzactiile cu proiecte industriale vor detine 20% din volumul total in 2021

Campaniile de reduceri lansate de retaileri cu ocazia sarbatorilor de Craciun au inceput inca din luna noiembrie, odata cu reducerile de Black Friday, pe fondul lipsei de predictibilitate vizavi de intrarea in carantina si a temerii legate de intarzierea transporturilor, arata datele CBRE, liderul pietei de consultanta imobiliara. Retailerii se concentreaza tot mai mult pe excelenta operationala adusa de serviciile omnichannel, care raspund nevoii de real estate indiferent ca este vorba de spatii de retail sau spatii logistice.
„2020 nu a fost un an usor pentru retaileri. In astfel de momente sa te focusezi pe excelenta operationala iar in retail acest lucru implica in mod evident logistica. Prin integrarea retailului si a industrialului in echipa de omnichannel a CBRE ne-am propus sa raspundem intregii nevoi de real estate pe care o au retailerii, fie ca vorbim de magazine online sau offline. Serviciile omnichannel contribuie astfel la excelenta operationala din retail”, a declarat Razvan Iorgu, managing director, CBRE Romania.
Negocieri de 100.000 mp de spatii logistice pentru companii din retail
La nivel local, CBRE are in prezent discutii avansate pentru o suprafata totala de aproximativ 100.000 mp de spatii de logistice pentru mai multe companii din sectorul de retail, acest tip de chiriasi generand o cerere importanta in piata spatiilor industriale si logistice in dorinta de a-si dezvolta huburi regionale. Trendul este similar si in alte piete din Europa Centrala si de Est, arata Razvan Iorgu.
„Din primele 20 de tranzactii ca marime in regiune, peste 90% sunt reprezentate de jucatori din ecommerce si retail, acestia contribuind direct la cererea ridicata din acest an. In Polonia, tranzactiile de inchiriere din primele noua luni reprezinta 85% din intregul volumul din 2019, in timp ce in Ungaria si in Romania, cererea din primele noua luni a depasit deja volumul tranzactionat anul trecut. Suntem in etapa consolidarilor, a depozitelor centralizate de mari dimensiuni”, adauga Razvan Iorgu.
In primele noua luni din 2020, volumul total tranzactionat (cererea neta si renegocierile) pe piata spatiilor industriale din Romania a depasit 600.000 mp, potrivit datelor CBRE, iar pana la finalul anului urmeaza a fi inchiriati inca aproximativ 150.000 mp. Volumul ridicat de inchirieri atrage dupa sine un potential in crestere pentru achizitiile de proiecte industriale din partea investitorilor in imobiliare.
„Ne asteptam la o crestere a ponderii a industrialului in totalul volumului tranzactiilor de investitii cu spatii imobiliare. Astfel, in 2021, tranzactiile cu proiecte industriale ar putea reprezenta 20% din volumul tranzactionat, marcand o dublare fata de ponderea din ultimii trei ani”, explica directorul CBRE Romania.
Vanzari cu 30% mai mari de Black Friday si pondere de 10% a ecommerce-ului
Un alt trend vizibil atat in Romania, cat si in Europa si Statelor Unite, este inceperea campaniilor de Craciun simultan cu campaniile de reduceri de Black Friday.
„Craciunul a inceput in noiembrie, odata cu Black Friday, pe fondul lipsei de predictibilitate vizavi de o noua carantina si de teama ca produsele comandate nu vor fi livrate la timp. Estimam o crestere de 30% a vanzarilor de Black Friday, avand in vedere ca se fac tot acum si achizitiile pentru Craciun. Ponderea ecommerce-ului va creste si ne asteptam ca in trimestrul al patrulea sa depaseasca pentru prima data pragul de 10% din totalul vanzarilor de retail”, a declarat Carmen Ravon, Head of Retail and Land, Omnichannel Real Estate Solutions, in cadrul CBRE Romania.
Totodata, comportamentul de consum s-a schimbat pentru ca petrecem mai mult timp in casa, afirma Carmen Ravon, spunand ca se vand mai putine rochii si accesorii de petrecere, dar mai multe accesorii si decoratiuni pentru casa. Vanzarile ridicate pe care magazinele home & deco le inregistreaza se reflecta si in volumul spatiilor logistice inchiriate.
„Daca in 2019 retailerii de home & deco ocupau 40.000 mp de spatii industriale, anul acesta doar din doua cereri s-au adaugat 100.000 mp. Pe termen lung estimam o crestere vanzarilor si pe alte segmente: retailul online alimentar, magazinele de jucarii, de hrana si accesorii pentru animale si magazinele de fashion. Retailerii vor sa eficientizeze modul in care aduc produsele mai aproape de consumator si vedem tot mai multe cereri de spatii logistice pentru a-si reduce timpul de livrare, dar mai ales pentru a-si securiza stocurile din magazinele fizice”, a precizat Carmen Ravon.
Stocul de spatii industriale va ajunge la 8 mil. mp in 2025
Stocul de spatii industriale si logistice va atinge 5 mil. mp la finalul acestui an, marcand o dublare fata de anul 2015, arata datele CBRE. In primele noua luni, volumul tranzactiilor de inchiriere care a dus la cresterea neta stocului a fost de 500.000, dintre care 250.000 mp au fost generati de retaileri.
„Volumul livrarilor din 2021 se va mentine la nivelul mediei din ultimii trei ani si are toate sansele sa depaseasca bariera de 500.000 mp. Cererea va continua sa vina din partea retailerilor alimentari, fiind generata de nevoia de noi huburi regionale, cresterea suprafetei de temperatura controlata si a gradului de integrare pe platformele logistice. Media actuala de integrare pentru top 10 retaileri alimentari este de aproximativ 60%. O integrare de 80%, o targetata de majoritatea jucatorilor, va duce volumul de spatii logistice destinat retailerilor la o crestere cu cel putin 50%”, a afirmat Andrei Jerca, Head of Industrial Services, CBRE Romania.
Un alt segment generator de cerere pentru spatii industriale este reprezentat de sectorul de ecommerce, fie ca vorbim de magazine online sau de retailerii traditionali care isi dezvolta acum platforme de vanzari online, completat de curierat, serviciu indispensabil pentru comertul online.
„Avand in vedere nevoia retailerilor de a-si eficientiza costurile de distributie si timpii de livrare, estimam ca Bucurestiul va atrage ponderea principala din livrarile viitoare, in timp ce o nevoie de incity logistics si last mile vedem atat in Bucuresti, cat si in Cluj-Napoca. Exista totodata o serie de orase cu dezvoltari limitate sau chiar inexistente care vor fi noile puncte de interes pentru chiriasi si dezvoltatori: Constanta, Iasi, Craiova si Bacau. Astfel, calculele CBRE ne indica o crestere a stocului de spatii industriale cu peste 50% in urmatorii 5 ani, pana la 8 mil. mp”, a declarat Andrei Jerca.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter