Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat Romania la statutul de Piata Emergenta de la cel de Piata de Frontiera, potrivit anuntului din data de 26 septembrie. Decizia a fost luata dupa ce Romania s-a aflat, timp de trei ani, pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra in vigoare in septembrie 2020.
"Suntem martorii unui moment istoric: este recunoasterea internationala ca Romania merita sa fie promovata si sunt mandru si fericit sa conduc echipa care a facut acest moment posibil. Cand bursei ii merge bine si economiei ii merge bine. Imi doresc ca noul statut sa deschida ochii cat mai multor manageri din companiile private si de stat si sa priveasca bursa ca pe un mediu eficient prin care isi pot finanta dezvoltarea afacerilor. Telul nostru pentru urmatorii 10 ani este sa dublam nivelul de reprezentativitate a pietei in economie, de la nivelul actual de 10% la 20% din PIB", a declarat Adrian Tanase, CEO al Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
La randul sau, Lucian Anghel, presedintele BVB, a adaugat: "Promovarea Romaniei la statutul de Piata Emergenta poate fi considerata, din punct de vedere economic pentru piata de capital, echivalentul momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Romania merita sa fie promovata pentru ca a demonstrat, in repetate randuri, ca este o piata functionala si accesibila. Fonduri mult mai mari decat cele de pana acum, si care gestioneaza sute de miliarde de euro, vor putea sa investeasca in Romania in urmatorii ani, pentru ca pana acum acesti administratori de fonduri erau restrictionati, prin prospect, sa investeasca in pietele de frontiera. Investitorii romani ar putea sa beneficieze pe termen lung de aceasta promovare, fructificand randamentele oferite de oportunitatile investitionale pe bursa".
In prezent, la BVB sunt listate 84 de companii doar pe piata principala si, impreuna, au o capitalizare de 36 miliarde euro.
Noi dezvoltari ale pietei
Bursa de Valori Bucuresti are planuri sa dezvolte, in continuare, infrastructura de piata si isi va concentra eforturile asupra proiectului CCP, contrapartea centrala locala care va deveni functionala in urmatoarele 16 luni si care va contribui decisiv la cresterea lichiditatii.
Piata locala de capital a atins, in luna septembrie, un nou maxim istoric pentru indicele BET-TR, care include si dividendele. Indicele a trecut de pragul de 15.000 de puncte in septembrie si a ajuns la o crestere de 39% doar in acest an, ceea ce a facut ca Romania sa fie una dintre cele mai performante piete de capital din Europa.