RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Piata locala a cimentului poate creste peste media din Europa de Est

Piata cimentului din Romania, estimata la circa 560 milioane de euro in 2014, a crescut cu 13,5% in primele sase luni ale anului in curs, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), context in care evolutia din acest an a consumului ar putea depasi estimarile de majorare cu 5% realizate la inceputul lui 2015 de managerii companiilor din domeniu si de reprezentantii CEMBUREAU, organizatie ce reuneste principalii fabricanti de ciment din UE, inclusiv Patronatul din Industria Cimentului si altor Produse Minerale pentru Constructii din Romania (CIROM). Daca avem in vedere faptul ca la jumatatea anului in curs afacerile Lafarge Romania s-au majorat cu 25%, iar cele ale Holcim Romania au crescut cu 23%, devine plauzibila o evolutie de peste 10% a pietei cimentului in 2015. Cresterea consumului din tara noastra s-ar putea situa, astfel, peste media din Europa de Est (inclusiv Federatia Rusa), unde segmentul respectiv ar putea avansa, in acest an, cu aproximativ 3%, potrivit estimarilor companiei nord-americane de cercetare de piata, Freedonia Group. O crestere anuala de 10% ar putea propulsa industria locala a cimentului la circa 620 milioane de euro.
 
Consumul global de ciment se va majora cu un miliard de tone pe an
Cererea globala de ciment va creste cu peste un miliard de tone anual in urmatorii cinci ani urmand a ajunge la 5,2 miliarde tone in 2019, potrivit estimarilor Freedonia Group. Vor fi consemnate evolutii semnificative in special in tarile aflate in curs de dezvoltare, insa o crestere puternica va fi raportata si in America de Nord. Potrivit datelor Freedonia, in 2014 regiunea Asiei-Pacific a generat cea mai mare cerere de ciment cu un consum evaluat la 3,16 miliarde tone, respectiv peste doua treimi din volumul total al pietei globale de ciment, care s-a plasat la 4,16 miliarde tone. Cererea de ciment din aceasta regiune s-a majorat cu 8% pe an in perioada 2009-2014. In perioada urmatoare, consumul din zona se va modera, pana in 2019 estimarile Freedonia indicand o evolutie anuala de maximum 4,5%, in linie cu media globala, pana la 3,94 miliarde tone.
Cele mai mari cresteri anuale din perioada care urmeaza sunt asteptate in Africa si Orientul Mijlociu (+5,5% anual), sectorul cimentului din cele doua regiuni urmand a ajunge de la 467 milioane de tone in 2014 la 611 milioane de tone in 2019 (cu o pondere de 12% din valoarea totala a pietei globale). Dintre celelalte zone aflate in dezvoltare, cererea de ciment din America Latina va spori cu 4,4% pe an, piata urmand a ajunge la 190 milioane de tone in 2019.
Consumul din Europa de Est (inclusiv din Federatia Rusa) va fi oarecum dezamagitor si nu va depasi +3% pe an, pana la 139 milioane de tone in 2019, in timp ce cererea din vestul continentului va consemna cea mai redusa rata de crestere, cu majorari anuale medii de 2,4%, pana la 142 milioane de tone in 2019. Avand in vedere scaderile medii de 5% pe an din perioada 2009-2014, Europa de Vest va reprezenta singura regiune in care consumul din 2019 nu il va depasi pe cel din 2009 (163 milioane de tone).
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter