RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Fuziunea Lafarge - Holcim va crea un nou lider al pietei de materiale

Fuziunea dintre producatorii de ciment Lafarge si Holcim, doi dintre liderii globali in domeniu, va aduce schimbari importante in clasamentul companiilor specializate atat pe plan local, cat si la nivel mondial. In ansamblu, fuziunea dintre cei doi mari fabricanti de ciment se bazeaza pe vanzarea unor active catre compania irlandeza CRH, tranzactia evaluata la 6,5 miliarde euro primind deja avizul favorabil al Comisiei Europene. Holcim si Lafarge au anuntat planurile de fuziune in luna aprilie 2014, tranzactia fiind planificata a se incheia la jumatatea acestui an. Potrivit datelor celor doua companii, procesul de integrare post-fuziune va dura intre 12 si 18 luni. Intelegerea cu grupul CRH a fost finalizata in luna mai 2015, activele ce vor intra in portofoliul CRH incluzand, in special, operatiuni din Europa, Canada, Brazilia si Filipine. In Romania, CRH va controla, astfel, cele doua fabrici de ciment pe care le detinea Lafarge la Medgidia si Hoghiz, precum si statia de macinare de la Targu Jiu. Avand in vedere faptul ca CRH mai controleaza in Romania afacerile companiilor Ferrobeton si Elpreco, odata cu finalizarea procesului de achizitie, grupul irlandez se va situa in topul pietei locale a materialelor de constructii, cu afaceri anuale ce vor depasi 250 milioane de euro. Totodata, grupul LafargeHolcim, rezultat in urma fuziunii, va coordona in Romania actualele active ale Holcim, respectiv cele doua fabrici de ciment de la Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei de agregate, doua de lianti speciali si terminalul de ciment din Bucuresti, urmand a cumula afaceri de peste 200 milioane de euro la nivel national. Entitatile legale ce vor intra in componenta CRH inca din acest an sunt: Lafarge (Ciment) Romania SA, Lafarge Comnord SA, Lafarge Betoane, Lafarge Agregate Betoane SA, Lafarge RMX & Agregate, Sicim SA, Eco Gest SA si Recy - Eco Combustibil. In Romania, Lafarge are peste 1.000 de angajati si coordoneaza capacitati de productie a agregatelor de 3,5 milioane de tone pe an, respectiv a cimentului, de 4,9 milioane de tone/an.
Lafarge si Holcim au anuntat, de asemenea, definitivarea structurii board-ului care va conduce grupul rezultat in urma fuziunii, pe baza recomandarilor lui Eric Olsen, viitorul CEO al noii companii. Tot ca parte a proiectului de fuziune, cele doua grupuri implicate vor trebui sa disponibilizeze personal inaintea incheierii tranzactiei, care va crea cel mai mare producator global de ciment, cu afaceri anuale de peste 34 miliarde euro. Astfel, Holcim a anuntat ca va concedia 120 de angajati din Elvetia, in timp ce Lafarge va renunta la 380 de persoane.
Lafarge Romania a anuntat, insa, ca-si va pastra cei peste 1.000 de angajati si echipa manageriala in urma preluarii de catre CRH. "Nu a fost planificata nicio restructurare care sa fie cauzata exclusiv de preluare. Calitatea echipelor a reprezentat unul dintre cele mai importante criterii in procesul de negociere a achizitiei de catre CRH. Se vor schimba numai numele companiei si actionarul acesteia", a declarat Costin Borc, CEO al Lafarge Romania.
 
Noua ierarhie in clasamentul mondial al producatorilor de ciment
Fuziunea dintre Lafarge si Holcim va schimba ierarhia mondiala de pe piata cimentului, noul holding urmand a deveni liderul pietei globale. In acest moment, in topul celor mai importanti furnizori specializati se afla grupul chinez Anhui Conch, companie ce detine capacitati de productie insumand 217 milioane de tone pe an si care a realizat, in 2014, vanzari totale de 8,7 miliarde euro (+36%). Grupul chinez este urmat, pe podiumul producatorilor la nivel global, de Lafarge (avand capacitati de 205 milioane de tone pe an) si Holcim (175 milioane de tone pe an), iar o fuziune a acestor companii ar face ca noua entitate formata sa aiba capacitati de maximum 380 milioane de tone pe an (inclusiv activele care vor fi preluate de CRH). Din punct de vedere al cifrei de afaceri, diferenta este, insa, mult mai mare, Lafarge-Holcim raportand incasari totale de circa 32 miliarde euro in 2014 (provenite, insa si din comercializarea altor materiale de constructii complementare). In urma unei fuziuni dintre Lafarge si Holcim, noul grup ar deveni liderul pietei mondiale de ciment, surclasand compania Anhui Conch, iar pe podiumul mondial ar urca compania ce ocupa in prezent locul al patrulea, respectiv grupul chinez CNBM (China National Building Material), ce detine capacitati totale de productie a cimentului de 128 milioane de tone pe an. Din clasamentul fabricantilor mai fac parte, in ordinea capacitatilor anuale de fabricatie, HeidelbergCement - Germania (90 milioane de tone), Italcementi - Italia (80 milioane de tone), Cemex - Mexic (76 milioane de tone), Taiwan Cement Corp - Taiwan (64 milioane de tone), China Resources si Sinoma - China (cu 59 milioane de tone, respectiv 53 milioane de tone).
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter