RO EN
السلة فارغة

UPT dubleaza numarul de specializari in engleza, pentru studentii straini

Universitatea Politehnica Timisoara si-a stabilit strategia pentru anii urmatori, iar unul dintre cele mai importante puncte este cresterea numarului de studenti straini. Acest lucru provine, de fapt, dintr-o nevoie pentru ca populatia scolara din Romania scade de la an la an, in timp ce nevoia de specialisti din piata muncii este tot mai mare. UPT va incerca sa atraga atat studenti din tari din Uniunea Europeana, cat si din tari non-UE. Conform ICEF Podcast, noua piata de recrutare in crestere, datorita cresterii economice de acolo, este India. De asemenea, mai sunt si alte tari din Asia de Sud, Africa, America Latina, precum si tari din WANA: Maroc, in special, Tunisia, Egipt si Siria.
„In prezent, asistam la o infuzie de forta de munca necalificata din Asia pentru ca, altfel, companii din constructii, Horeca sau turism nu si-ar mai putea desfasura activitatea. Dat fiind faptul ca avem tot mai putini tineri, potentiali studenti, trebuie sa ne indreptam sa atragem si straini care sa studieze la noi, care mai apoi sa acopere criza de specialisti din IT&C, inginerie sau automotive. Timisoara poate deveni un centru universitar inclusiv pentru tinerii din Uniunea Europeana, daca reusim sa le aratam toate beneficiile pe care le putem oferi. Vorbim aici despre rata mare de angajabilitate pe care o au absolventii nostri, legatura excelenta pe care o avem cu companiile. Apoi, in privinta IT, Romania nu percepe impozitul pe venit, ceea ce a atras multe companii si a dus la deschiderea de oportunitati enorme de angajare, inca din anul intai de facultate. Timisoara este locul unde Nokia, Continental, Intel, Amazon, IBM, Microsoft, Porsche si multe alte companii ofera locuri de munca semnificative si recruteaza activ studentii UPT inca din facultate”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.
In 2030, in Romania, populatia scolara cu varste intre 19 ani si 23 de ani, va scadea cu 12%, comparativ cu anul 2015, potrivit datelor INS;
In vestul tarii, situatia este si mai delicata. In Timis, Arad, Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti si Gorj populatia scolara va scadea cu 20%;
In acest context, Universitatea Politehnica Timisoara doreste sa creasca numarul de studenti straini deoarece criza de specialisti din piata muncii va atinge cote alarmante.
Din 2024, numarul de specializari in limba engleza va fi dublu la facultatile Universitatii Politehnica Timisoara. De asemenea, universitatea va deschide un program pregatitor de un an, prin care strainii pot veni sa invete limba romana. In prezent, UPT are in limba engleza specializari precum: Computer and Information Technology, Civil Engineering, Telecommunication Technologies and Systems, iar una dintre specializarile noi va fi Mechanical Engineering. De altfel, obiectivul va fi ca la nivelul fiecarei facultati sa fie cate o specializare intr-o limba straina.
„Brexit-ul a inchis Marea Britanie pentru studentii din lume, la nivel de licenta au scazut aplicatiile tinerilor cu 64%. De altfel, si Ministrul Educatiei, Culturii si Stiintei din Olanda, doreste sa restranga drastic numarul de studenti internationali in Olanda. Este momentul pentru UPT sa fie o alegere de top in Europa prin cresterea numarului de programe de licenta si master in STEM in limba engleza. Suntem prezenti la targurile internationale din Maroc, Tunisia, USA, Mexic, Columbia, iar feedback-ul primit pana acum este unul foarte bun. Un avantaj important pe care il avem este nivelul taxelor de studiu, iar costurile de zi cu zi din Romania sunt mult mai mici decat cele din vestul Europei”, a declarat Alina Dumitrel, prorector Universitatea Politehnica Timisoara.
Romania percepe una dintre cele mai mici taxe de scolarizare din Europa pentru studentii internationali, adica cei din afara UE, mai ales in STEM, unde taxele sunt mai mari ca in alte domenii: Romania - 2.430 Euro/an, in comparatie cu Olanda – unde taxa variaza intre 11.000 euro si 32.000, Italia de la 3.700 Euro/an, Spania – 6.000 euro/an, Ungaria – de la 5.000 euro la 9.000, Polonia - de la 2.200 Euro/an, Letonia - de la 2.800 la 17.000 euro, Estonia pe domenii tehnice percepe de la 4.000 la 7.000 euro/an.
 
Urmatorul obiectiv: pastrarea absolventilor straini in Romania
Cererea foarte mare de specialisti din piata muncii este unul dintre argumentele prin care studentii din strainatate pot fi convinsi sa se stabilieasca in Romania. De asemenea, in IT&C, de exemplu, nivelul salarial este apropiat de cel al multor tari dezvoltate din Uniunea Europeana. Sunt totusi, unele domenii unde mai pot fi imbunatatite anumite aspecte legislative pentru a-i putea integra pe straini pe piata muncii.
„La sase luni de la absolvire, studentii internationali trebuie sa paraseasca Romania si Europa in cazul in care nu gasesc un loc de munca. In Marea Britanie au o perioada de doi ani. Aici trebuie sa intervenim noi ca institutie cu legaturi in industrie, iar studentilor trebuie sa le oferim acces la toate oportunitatile din anii I – IV. De asemenea, la doctorat trebuie sa adoptam un sistem de burse asemanator cu cel al unor tari din vestul Europei. Din pacate, aici noi ca universitate nu putem interveni foarte mult. Sunt multe lucruri insa care depind de Guvern, iar uneori legislatia ne tine cu mainile legate pentru ce vrem noi sa construim”, a declarat Florin Dragan, rectorul Universitatii Politehnica Timisoara.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter