RO EN
السلة فارغة

GI Group: Imbunatatirea continua si recalificarea, solutii la criza fortei de munca

In prezent, Uniunea Europeana se confrunta cu cel mai ridicat nivel in ceea ce priveste deficitul de forta de munca, Republica Ceha fiind tara cu cea mai mare crestere a ratelor de locuri de munca vacante in perioada 2013-2020, urmata de Tarile de Jos si Ungaria. De aceea, mai mult de una din patru intreprinderi europene (26%) considera ca este foarte dificil sa angajeze candidati care dobandesc anumite competente necesare. In ceea ce priveste profilul locului de munca se remarca, in special, recrutarea de muncitori necalificati - instalatori, electricieni, lucratori de intretinere, mecanici - unde nevoia puternica de formare la locul de munca se imbina cu utilizarea instrumentelor digitale pentru controlul utilajelor.
Dezvoltarea si recalificarea angajatilor poate aduce si numeroase beneficii companiilor, inclusiv o productivitate si o performanta mai mare a candidatilor precum si reducerea fluctuatiei de personal. In plus, o companie care investeste in training are posibilitatea de a-si creste reputatia si pozitionarea, devenind mai atractiva pentru potentialii candidati. Potrivit Raportului LinkedIn privind lipsa de talente din 2019, 50% din angajati vor avea nevoie de recalificare pana in 2025, un pas crucial atat pentru ei, cat si pentru companii, care se dezvolta intr-un ritm accelerat. In plus, in Raportul Privind Viitorul Locurilor de Munca 2020 , publicat de Forumul Economic Mondial, arata ca doua din trei companii se asteapta ca rentabilitatea investitiei in recalificare sa se materializeze intr-un an.
In acest context, Gi Group, una dintre cele mai mari companii de resurse umane la nivel mondial, a realizat un studiu privind importanta formarii profesionale care subliniaza beneficiile pe care imbunatatirea continua si recalificarea le pot aduce atat la nivel individual, cat si la nivelul companiilor, deoarece, angajatii cauta sa beneficieze si de oportunitatile pe care compania le ofera in vederea imbunatatirii sanselor si conditiilor de viata, chiar si din punct de vedere economic. De asemenea, viitorii angajati cauta sa dobandeasca mai multe competente care, implicit vor putea duce si la o crestere salariala.
Din acest motiv, Gi Group a creat o solutie „win-win approach”, capabila sa creeze valoare adaugata atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, precum si sa sprijine dezvoltarea unei culturi a „muncii durabile”. Astfel, lucrand indeaproape cu clientii, compania a dezvoltat o solutie de Formare Profesionala, care consta intr-o adevarata calatorie in cariera atat pentru angajatii temporari, aflati pentru prima data in cautarea unui loc de munca, someri, candidati cat si pentru personalul care inchiriaza lucratori pe parcursul lor profesional. Aceasta solutie asigura beneficii atat candidatului, care se poate bucura de angajare constanta in timp, cat si companiilor care pot angaja profesionisti.
Formarea Profesionala este un proces dezvoltat in 6 pasi care se axeaza pe: orientarea si implicarea candidatilor, pe cursuri pentru dobandirea abilitatilor tehnice legate de rol, formare in materie de siguranta, training, formare la locul de munca si invatare continua. Toate aceste procese isi propun sa creeze valoare adaugata atat pentru oameni, cat si pentru companii.
„Invatarea pe tot parcursul vietii, perfectionarea si recalificarea sunt adevarate schimbari, in special pe o piata a muncii care are o evolutie rapida si care se confrunta cu o penurie de personal, larg raspandita. Lucram in fiecare zi alaturi de candidati si clienti pentru a le facilita si eficientiza procesul de cautare al unui loc de munca sau, in cazul clientilor, al unui potential angajat. Astfel, prin solutia noastra de Formare Profesionala, pe de o parte, sprijinim oamenii in dobandirea, perfectionarea si dezvoltarea competentelor lor, prevenind astfel somajul si oferindu-le o viata stabila, iar pe de alta parte colaboram cu companii pentru a le ajuta sa-si satisfaca cererea de muncitori necalificati, sa abordeze concurenta globala si sa prospere.”, declara Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Permsi
Este, de asemenea, evident ca invatarea continua, recalificarea si perfectionarea competentelor sunt factori cruciali in garantarea capacitatii de angajare. In plus, provocarile formarii profesionale interactioneaza cu o alta provocare, care a cunoscut o crestere brusca in timpul penuriei de forta de munca din cauza pandemiei, si anume dificultatea companiilor de a gasi personal calificat.
Formarea este un atu crucial, in special pentru muncitorii necalificati, care permite companiilor sa obtina beneficii precum: cresterea performantei angajatilor, care le ofera acestora o mai buna intelegere a responsabilitatilor; productivitatea crescuta, care sporeste eficienta in procese, asigurand in acelasi timp si o cota de piata mai mare; satisfactia angajatilor, prin investitia in formarea profesionala; retentia angajatilor, prin oferirea diverselor; avantajul competitiv, care creste know-how-ul profesional al unei companii si stimuleaza; reputatia si pozitionarea imbunatatita a companiei, care ajuta la dezvoltarea branding-ului.
Raportul Comun al Ocuparii Fortei de Munca din 2020 , publicat de Comisia Europeana, relateaza ca deficitul de forta de munca in UE este la un nivel ridicat, desi se afla in usoara scadere fata de acum un an. Intr-adevar, o lipsa cantitativa de forta de munca demonstreaza o situatie in care piata muncii sufera de lipsa de personal, iar in acest scenariu, cererea de munca este mai mare decat oferta. Mai mult, datele din Sondajul Eurofound privind companiile europene din 2019 evidentiaza ca 26% dintre intreprinderile europene considera ca este foarte dificil sa angajeze candidati cu competentele necesare, in timp ce 51% afirma ca este un proces destul de dificil.
Graficul de mai jos evidentiaza variatia mare intre tarile UE, cu niveluri ridicate de dificultate in gasirea candidatilor potriviti in Slovacia, Romania, Malta, Cehia si Germania, in timp ce sarcina este cea mai usoara in Slovenia, Danemarca si Grecia. Diferentele sunt clare si in ceea ce priveste compararea companiilor. 24% dintre intreprinderile mici raporteaza ca au dificultati in a gasi angajati cu competentele potrivite, in timp ce doar 14% dintre cele mari au aceeasi problema.
In ceea ce priveste macrosectoarele, deficitul de forta de munca a crescut semnificativ intre 2013 si 2019 in sectoarele de productie, constructii si servicii. Cea mai mare crestere a fost inregistrata in sectorul constructiilor, unde rata de neocupare a crescut de la 1,3% in trimestrul III 2013 la 3,6% in trimestrul III 2019. In 2020, profesionistii din domeniul asistentei medicale ocupau primul loc in ceea ce priveste deficitul de forta de munca, iar locurile de munca bazate pe IT&C, care sunt strict legate de competentele software, au fost, de asemenea, martorii unei cresteri a penuriei existente. Ospitalitatea si transportul au fost puternic afectate de pandemie si au continuat sa fie martorii unei penurii. Acest lucru s-ar putea datora si tranzitiei catre vanzarile si livrarile online.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter