RO EN
السلة فارغة

Vertiv: Centrele de date se confrunta cu reglementari /supraveghere sporita din 2023

In 2023, centrele de date se vor confrunta cu reglementari si o supraveghere sporita din partea unor terte parti, pe masura ce lumea continua sa se confrunte cu cresterea consumului de energie si de apa al acestei industrii, pe fondul schimbarilor climatice in curs. Intensificarea atentiei asupra impactului global al centrelor de date asupra mediului si comunitatii este una dintre cele cinci tendinte ale industriei pentru 2023 identificate de expertii in centre de date la nivel global din cadrul Vertiv, furnizor global de infrastructura digitala critica si solutii de continuitate.
„Industria centrelor de date este in crestere rapida, deoarece tot mai multe aplicatii necesita procesare si stocare, ceea ce determina o crestere corespunzatoare rapida a consumului de energie si apa in facilitatile de centre de date. Industria a inteles ca urmarirea agresiva a eficientei energetice si a consumului de apa este esentiala pentru succesul si supravietuirea viitoare”, a declarat Giordano Albertazzi, director de operatiuni si presedinte al Vertiv pentru America. „Reglementarile mai aspre sunt inevitabile si vor duce la inovatii importante in intreaga noastra industrie. Este posibil ca procesul sa nu fie intotdeauna usor sau liniar, dar poate fi parcurs cu ajutorul partenerilor experti in centre de date si a solutiilor inovatoare care pot anticipa schimbarile, indeplinind in acelasi timp cerintele mereu in crestere ale aplicatiilor din centrele de date.”
Progresele in proiectarea si fabricarea cipurilor, care au limitat consumul de energie al serverelor in primul deceniu si jumatate al anilor 2000, si-au atins limitele in ultimii ani si a urmat o crestere brusca a consumului de energie al serverelor. Intr-un raport recent, intitulat Silicon heatwave: the looming change in data center climates (Valul de siliciu: schimbarea iminenta a climei centrelor de date), Uptime Institute a citat date Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) care arata ca consumul de energie al serverelor a crescut cu 266% din 2017. Aceasta crestere se numara printre diversele forte tehnice si de piata care determina focalizarea asupra problemelor de mediu si sustenabilitate in mai multe dintre tendintele pentru 2023, identificate de expertii Vertiv. Aceste tendinte sunt:
 
Centrele de date se confrunta cu tot mai multe reglementari
Presiunile din ce in ce mai mari pentru a satisface cererea de energie si apa a consumatorilor obliga guvernele de la toate nivelurile sa se uite mai atent la centrele de date si la consumul lor excesiv de mare din aceste resurse. Se estimeaza ca centrele de date sunt responsabile in prezent de pana la 3% din consumul global de energie electrica si se preconizeaza ca vor atinge 4% pana in 2030. O instalatie medie de tip hyperscale consuma 20-50MW anual - teoretic, suficienta energie electrica pentru a alimenta pana la 37.000 de locuinte. Expertii Vertiv se asteapta ca acest lucru sa determine o crestere a controlului guvernamental in 2023.
Se intampla deja in unele locuri. Dublin, Irlanda si Singapore au luat masuri pentru a controla consumul de energie al centrelor de date, iar consumul de apa al centrelor de date - in special in zonele predispuse la seceta - va declansa probabil un control similar. Potrivit Departamentului de Energie al SUA, eficienta utilizarii apei (WUE) a unui centru de date mediu care utilizeaza sisteme de racire prin evaporare este de 1,8 l pe kWh. Acest tip de centru de date poate consuma 3-5 milioane de galoane de apa pe zi - similar cu capacitatea utilizata de un oras de 30.000-50.000 de persoane. Industria va continua sa ia masuri de automonitorizare si moderare - incluzand o preferinta tot mai mare pentru proiecte termice ecologice - dar in 2023 se vor inregistra cresteri ale supravegherii de reglementare.
 
Hyperscaler-ii si altii cumpara solutii standardizate
Conform unui sondaj recent realizat de Omdia, 99% dintre operatorii de centre de date pentru intreprinderi spun ca proiectele de centre de date prefabricate si modulare vor face parte din strategia lor viitoare de centre de date. Aceasta este mai mult decat o tendinta, este noua normalitate. In 2023, expertii Vertiv anticipeaza o schimbare continua in aceeasi directie in randul hyperscaler-ilor, deoarece acestia cauta viteza si eficienta pe care le ofera standardizarea.
Acesta este un concept mai nou pentru cei mai importanti furnizori de cloud din lume, iar acestia apeleaza la furnizori de colocare - care se standardizeaza de ani de zile - pentru a face acest lucru posibil. Mai exact, acesti furnizori de cloud externalizeaza noile lor constructii catre servicii de colocatie pentru a profita de expertiza lor pe piata, de repetabilitatea dovedita si de viteza de implementare. In scurt timp, standardizarea - de la componente modulare, cum ar fi modulele de alimentare si racire si platformele, pana la instalatii prefabricate cu drepturi depline - va deveni abordarea fireasca nu doar pentru intreprinderi, ci si pentru hyperscale si necesitatile edge.
 
Generatoarele diesel se confrunta cu o concurenta reala
Generatorul diesel a fost mult timp o piesa imperfecta, dar inevitabila, a ecosistemului centrelor de date. Acesta reprezinta energie stocata care, in mare parte, nu este utilizata, necesitand in acelasi timp intretinere sau inlocuirea combustibilului dupa perioade de inactivitate. Apoi, atunci cand sunt puse in functiune, generatoarele produc emisii de carbon pe care operatorii incearca cu disperare sa le evite. Deja, unele organizatii se bazeaza pe baterii pentru sustinerea unei sarcini mai lungi - pana la cinci minute in unele cazuri - si chiar isi proiecteaza centrele de date cu o capacitate minima a generatorului.
Acestea sunt masuri de tranzitie pentru a minimiza rolul generatorului, in timp ce industria cauta alte optiuni - inclusiv noi tehnologii de baterii - pentru o energie de rezerva extinsa. In 2023, expertii Vertiv anticipeaza ca va aparea o alternativa preferata - in special celule de combustie cu hidrogen. Aceste celule de combustie vor functiona la inceput la fel ca un generator, asigurand un suport de sarcina momentan, iar in cele din urma devenind o solutie promitatoare pentru o functionare sustinuta sau chiar continua.
 
Densitatile mai mari modifica strategiile termice
Dupa ani de zile de densitati relativ statice ale rack-urilor, operatorii de centre de date solicita din ce in ce mai mult rack-uri cu densitate mai mare. Potrivit 2022 Global Data Center Survey (Studiu global privind centrele de date in 2022) al Uptime Institute, mai mult de o treime dintre operatorii de centre de date spun ca densitatea rack-urilor lor a crescut rapid in ultimii trei ani. Acest lucru este valabil mai ales in randul centrelor de date de mari dimensiuni pentru intreprinderi si hyperscale, unde aproape jumatate dintre cei care opereaza instalatii de 10 MW si mai mari au raportat rackuri de peste 20 kW si 20% au declarat rackuri mai mari de 40 kW.
Acest lucru este in concordanta cu maturitatea tehnologiilor de racire cu lichid a serverelor si cu acceptarea si adoptarea tot mai mare a acestor tehnologii. Cresterile mentionate mai sus in consumul de energie al serverelor se produc in conditiile in care nevoia de a adauga rapid capacitate este in crestere, provocand operatorii din toate partile. Acest lucru nu le lasa acestora alta optiune decat sa exploreze limitele instalatiilor existente prin adaugarea de procesoare in spatii inguste, crescand densitatea rack-urilor si creand profiluri termice care necesita racire cu lichid. Desi racirea cu lichid nu este o tehnologie noua, valul timpuriu de implementari de succes, eficiente si fara probleme in medii de mare densitate au oferit o validare a conceptului care va stimula adoptarea in anul urmator. Adaugarea racirii directe la cip la noile standarde OCP si Open19 nu va face decat sa accelereze aceasta tendinta.
 
5G intalneste metaversul in zona edge
Omdia, in previziunile sale referitoare la abonamentele mobile si veniturile pentru 2022, estimeaza ca aproape jumatate din toate abonamentele de telefonie mobila - peste 5,8 miliarde - vor fi 5G pana in 2027, impingand procesarea tot mai aproape de utilizator. Metaversul este o aplicatie in cautarea unei retele de procesare ultra-densa si cu latenta redusa. In 2023, vom vedea cum aceste doua activitati se vor intersecta, cu implementari de metavers care vor profita de retelele 5G pentru a permite caracteristicile de latenta ultra-redusa pe care le solicita aplicatia. In cele din urma, acest lucru va necesita un sistem de procesare cu putere mai mare in acele locatii edge 5G si vom vedea ca acest lucru se va intampla curand - cu primele incursiuni in 2023, urmate de implementari mai raspandite in anii urmatori. Pe masura ce zona edge devine mai sofisticata, la fel va fi si infrastructura necesara pentru a o sustine. Aceasta va include tehnologii precum inteligenta artificiala si sistemele de planificare si gestionare a realitatii virtuale, precum si o adoptare sporita a sistemelor UPS Litiu-Ion in zona edge - o tendinta in curs care a inregistrat o crestere a cotei de vanzari de la 2% in august 2021, la 8% in august 2022, potrivit IDC.
„In ultimii ani, sustenabilitatea reprezinta domeniu de cel mai mare interes pentru industria centrelor de date, iar acest lucru se aliniaza cu accentul pus de 2023 pe cresterea reglementarilor din partea guvernelor, precum si pe interesul pentru sursele alternative de energie”, a declarat Karsten Winther, presedintele Vertiv pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA). „Pe masura ce avansam, proprietarii si operatorii de centre de date vor trebui sa aleaga un partener de solutii de infrastructura care este capabil sa ii consilieze cu privire la cele mai bune practici si tehnologii care sa ii ajute sa isi atinga obiectivele „net zero”. Cu o inovare si o transformare mai mare a industriei, in special in ceea ce priveste 5G si metaversul, 2023 va fi un an interesant pentru clientii nostri si pentru industrie.”

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter