RO EN
السلة فارغة

GARTNER: 94% din companiile din regiunea EMEA dezvolta strategii de digitalizare

Directorii si liderii IT trebuie sa ia masuri pentru a accelera timpul de punere in valoare (Time to Value - TTV) si pentru a stimula cresterea veniturilor brute si nete ale companiilor prin investitii digitale, conform sondajului global anual efectuat de Gartner in randul directorilor IT si de tehnologie.
Time To Value (TTV) este un parametru referitor la timpul necesar unui client nou sa realizeze si sa extraga valoare din produsul sau serviciul implementat.
„Presiunea pusa pe umerii directorilor IT pentru a aduce beneficii prin intermediul investitiilor digitale este mai mare ca niciodata”, a declarat Daniel Sanchez-Reina, VP Analyst la Gartner. „CEO si consiliile directoare au anticipat ca investitiile in active digitale, canale si capabilitati digitale de afaceri vor accelera cresterea dincolo de ceea ce era posibil anterior. Acum, conducerea companiilor se asteapta sa vada aceste imbunatatiri bazate pe componenta digitala reflectate in situatia financiara a organizatiei”, a completat Sanchez-Reina.
In 2023, directorii IT din regiunea EMEA se asteapta ca bugetele lor IT sa creasca in medie cu 4,4%, o valoarte mai mica decat rata inflatiei de 6,5% estimata la nivel global. Aceasta inseamna ca CIO vor avea disponibile mai putine resurse de finantare decat anul trecut. O tripleta de factori ce genereaza presiune economica, bazinul limitat si costisitor de talente si provocarile continue legate de aprovizionare sporesc dorinta si urgenta de a se obtine punerea in valoare cat mai rapida a investitiilor.
Analistii Gartner au prezentat rezultatele sondajului in cadrul Gartner IT Symposium/Xpo™ de la Orlando, Florida. Sondajul 2023 Gartner CIO and Technology Executive Survey a adunat date de la 2.203 respondenti CIO din 81 de tari si toate industriile majore, reprezentand aproximativ 15 trilioane USD in venituri/bugete din sectorul public si 322 de miliarde USD in cheltuieli IT. In regiunea EMEA, au participat la sondaj 780 de directori IT din 51 de tari si din toate industriile majore, reprezentand venituri de aproape 5,9 trilioane USD si 78 de miliarde USD in cheltuieli IT.
Analiza datelor sondajului a dezvaluit patru moduri prin care CIO pot oferi beneficii digitale si pot demonstra impactul financiar al investitiilor in tehnologie:
 
Prioritizarea initiativelor digitale adecvate
In regiunea EMEA, respondentii la sondaj au ierarhizat obiectivele executivilor lor pentru investitiile in tehnologie digitala in ultimii doi ani. Primele doua obiective au fost imbunatatirea excelentei operationale (53%) si imbunatatirea experientei clientilor sau a cetatenilor (44%). In comparatie, doar 29% au mentionat cresterea veniturilor ca obiectiv principal si 22% au mentionat imbunatatirea eficientei costurilor.
„In general, directorii IT trebuie sa acorde prioritate initiativelor digitale cu impact asupra cresterii, orientate spre piata”, a declarat Daniel Sanchez-Reina. „Pentru unii CIO, acest lucru inseamna sa iasa din zona lor de confort a automatizarii interne de back-office pentru a se concentra in schimb pe initiativele care se confrunta cu clientii sau constituentii”, a adaugat Hill.
Sondajul a aratat ca prioritatile de business ale directorilor IT din regiunea EMEA pentru ce a mai ramas din acest an si pentru 2023 sunt cresterea si transformarea digitala. Principalele domenii ale investitiilor sporite ale CIO pentru 2023 includ securitatea cibernetica si a informatiilor (70%), business intelligence/analiticele datelor (53%) si platformele cloud (48%). Cu toate acestea, doar 34% cresc investitiile in inteligenta artificiala (AI) si 24% in hiperautomatizare.
„Cei mai importanti directori IT au mai multe sanse sa foloseasca date, analize si inteligenta artificiala pentru a detecta comportamentul sau sentimentele emergente ale consumatorilor care ar putea reprezenta o oportunitate de crestere”, a adaugat Hill.
 
Crearea unei ierarhii de metrici
Sondajul a relevat faptul ca 94% dintre organizatiile din regiunea EMEA se straduiesc sa dezvolte o viziune pentru transformarea digitala, adesea din cauza asteptarilor concurente ale diferitelor parti implicate. „Avem directorul de marketing, directorul de vanzari, directorul financiar si alti directori care concureaza intre ei in realizarea transformarii digitale, iar acest lucru consuma resursele directorului IT, deoarece nu exista o strategie digitala unificata”, a spus Sanchez- Reina.
Principalul dezavantaj al acestei lipse de viziune digitala este inexistenta unui obiectiv de afaceri comun si cuantificat in intreaga organizatie. „De exemplu, fiecare departament isi desfasoara propriile initiative pentru a imbunatati experienta clientilor, cu toate acestea, nu sunt aliniate la un rezultat comun de afaceri, cum ar fi cresterea vanzarilor cu o anumita tinta”, a spus Sanchez-Reina.
Solutia este ca fiecare departament sa aiba o metrica proprie care sa contribuie la acelasi rezultat al afacerii.
 
Contributia talentelor IT la o echipa mixta condusa de obiective de afaceri
In timp ce angajamentul strategic cu liderii departamentelor de afaceri este necesar pentru a accelera initiativele digitale, sondajul a dezvaluit o mentalitate a IT-ului de actiona solitar in ceea ce priveste livrarea solutiei. De exemplu, doar 32% dintre directorii IT din regiunea EMEA au spus ca angajatii din zona de business participa in echipe de executie agile pentru initiativele digitale.
„Dependenta excesiva de personalul IT pentru livrarea initiativelor digitale reflecta o mentalitate traditionala, care poate afecta agilitatea”, a spus Sanchez-Reina. „Directorii IT din regiunea EMEA trebuie sa adopte metode democratice de livrare a initiativelor digitale pentru a accelera timpul de punere in valoare a acestora. Inzestrarea si investirea membrilor echipei ce nu provin din IT – in special tehnologii de business – pentru a dezvolta capabilitati, active si canale digitalizate poate ajuta la atingerea obiectivelor de afaceri mai rapid”, a completat Sanchez-Reina.
Un tehnolog de business este un angajat care raporteaza in afara departamentelor IT si creeaza tehnologii sau capabilitati de analiza pentru uz intern sau extern de afaceri.
Includerea personalului IT in echipele mixte care combina experti in afaceri, tehnologi de business si personal IT va cataliza o echipa concentrata pe obtinerea rezultatelor in afaceri digitale, deschizand totodata calea pentru reciprocitate, cum ar fi integrarea expertilor in domeniu din zona de business intr-o echipa de fuziune condusa de IT.
 
Compensarea lipsei de talente cu resurse neconventionale
Multi CIO continua sa se lupte sa angajeze si sa retina talente IT pentru a accelera initiativele digitale. Cu toate acestea, sondajul a identificat numeroase surse neexploatate de talente in zona tehnologiilor. De exemplu, doar 12% dintre organizatiile din regiunea EMEA folosesc studenti (prin stagii si relatii stabilite cu institutii de invatamant) pentru a ajuta la dezvoltarea capacitatilor tehnologice si doar 24% folosesc contractori independenti.
„Lipsa de talente se numara printre cele mai mari obstacole pe calea transformarii digitale”, a spus Sanchez-Reina. „Directorii IT sunt adesea limitati de politicile legate de furnizorii preferati sau de contractele de munca. Ei trebuie sa sublinieze conducerii operative si a departamentului de resurse umane faptul ca abordarea surselor de talente neconventionale poate ajuta la accelerarea obtinerii beneficiilor digitale”, a concluzionat Sanchez-Reina.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter