RO EN
السلة فارغة

BITSoftware: Predarea la timp a lucrarilor, cel mai important obiectiv din santiere

Acum ceva vreme, faceam o scurta trecere in revista a principalelor sarcini si a rolului managerului de proiect in zona de constructii. Am simtit insa nevoia sa reluam subiectul si sa facem update. Indiferent de tipul de proiect de constructii, ca vorbim despre proiecte civile, comerciale sau industriale, “haturile” proiectului se afla in mainile managerului de proiect. El este cel care organizeaza, planifica si coordoneaza activitatile si resursele de pe santier, verifica si controleaza lucrarile de constructie, se asigura ca are la dispozitie toate resursele materiale, financiare si umane necesare pentru fiecare etapa din proiect, se asigura de instruirea personalului din subordine si se asigura ca se respecta tehnologiile de executie si de exploatare si intretinere a echipamentelor.
Planificarea proiectului
Inca inainte de inceperea efectiva a lucrarii, managerul de proiect trebuie sa planifice activitatea intregii sale echipe. Structura cuprinde informatii despre cum si cand vor fi executate lucrarile pe etape, sub-etape si activitati, inclusiv lucrari de pregatire care trebuie finalizate inainte de inceperea constructiei. Aceasta etapa este esentiala inclusiv pentru estimarea costurilor, pentru ca acestea determina pretul oferit beneficiarului pentru lucrare.
Tot in aceasta etapa, managerul de proiect trebuie sa stabileasca datele de livrare pentru fiecare etapa sau sub etapa in parte, pe care echipa sa trebuie sa le respecte pentru a termina lucrarea la timp si in bugetul stabilit.
Aprovizionarea
Si in constructii este ca-n bucatarie: atunci cand ai o reteta de urmat, trebuie sa te asiguri ca ai toate ingredientele necesare la indemana. Una din sarcinile esentiale pentru realizarea proiectului la timp este aprovizionarea. Managerul de proiect trebuie sa intocmeasca necesarul de materiale, sa se asigure ca are absolut toate “ingredientele” necesare pentru finalizarea proiectului si sa puna in aplicare o metoda de urmarire a inventarului. E important ca aprovizionarea, dar si depozitarea materialelor si a echipamentelor sa se faca cu constiinciozitate, ca sa nu se atraga costuri suplimentare.
Realizarea lucrarilor
Pe santier, managerul de proiect este seful, ceea ce inseamna ca el este responsabil nu doar de activitatea de planificare, ci si de tot ce inseamna realizarea lucrarilor si supravegherea echipelor de executie. Aceasta inseamna coordonarea si dirijarea eforturilor lucratorilor din constructii, dar si utilizarea optima a tuturor resurselor (materiale de constructii, echipamente si utilaje).
Monitorizarea si gestionarea pontajelor
Pentru ca predarea la timp a proiectului depinde de realizarea la timp a lucrarilor si in bugetul prevazut asa cum au fost planificate, responsabilul de santier trebuie sa se asigure de prezenta reala a muncitorilor. Situatia pontajelor din domeniul constructiilor este cunoscuta ca fiind dificila si complicata, consumatoare de timp si energie. Pentru ca aplicatiile mobile sunt tot mai solicitate in domeniul constructiilor, anul trecut am lansat SocratePontaje, aplicatia mobila care permite introducerea pontajelor in timp real,
 direct de pe santier si de pe orice dispozitiv. Utilizarea aplicatiei mobile SocratePontaje eficientizeaza si toate celelalte procese care decurg din pontaj, cum ar fi administrarea resurselor umane sau salarizarea.
Urmarirea obiectivelor de timp si bani
Rolul managerului de proiect in constructii nu este acela de a intinde mortar sau de a pregati cimentul (desi idealul este sa poata da indicatii sau sa dea o mana de ajutor acolo unde e nevoie), ci este de datoria lui sa se asigure ca toate lucrarile sunt realizate conform normelor, la timp si in limitele costurilor proiectate.
Si in constructii timpul inseamna bani. Predarea la timp a lucrarii este unul din obiectivele cheie, deoarece orice intarziere atrage dupa sine penalizari din partea beneficiarului si costuri adaugate. Ca sa se asigure ca poate livra la timp, managerul de proiect trebuie sa monitorizeze zilnic lucrarile si sa se asigure ca echipa sa avanseaza in timp util. In cazul in care apare o incetinire a lucrarilor (fie datorita vremii, fie vreunei sarcini care ia mai mult timp decat prevazut), seful de santier trebuie sa revada planul si sa faca schimbarile necesare astfel incat sa asigure ca intarzierile sunt cat mai mici.
Inainte de inceperea lucrarilor, se fac estimarile de costuri, care includ salarii, echipamente, utilaje si materiale, si se stabileste un buget. Costurile previzionate determina profitabilitatea proiectului. Dupa inceperea lucrarii, seful de santier trebuie sa se asigure ca nu se depaseste bugetul, prin intermediul unui raport zilnic de costuri previzionate versus realizate.
Posibilitatea de a urmari profitabilitatea pe proiecte, pe faze si subfaze ajuta managementul sa inteleaga unde este loc de optimizare, ce trebuie corectat si cum pot fi maximizate profitul si randamentul.
“In SocrateBI am definit impreuna cu echipa BITSoftware cele mai importante rapoarte pentru o companie de constructii, printre care se regasesc P&L, raportul planificat versus realizat, solduri neachitate, raportul cheltuielilor nealocate sau productia in curs”, spune Catalin Ceposu, CEO Rampad.
Prin implementarea de solutii complete pentru constructii, Managerii de Divizie au devenit mult mai autonomi.
“Datorita implementarii SocrateBI sedintele cu Managerii de Divizie sunt mult mai eficiente si dureaza mai putin. Vorbim pe aceleasi cifre si le putem discuta si telefonic; chiar si 15 minute sunt suficiente pentru a clarifica anumite aspecte”, explica Ceposu.
Daca recitim toate sarcinile descrise mai sus, rezulta ca viata unui manager de proiect in constructii nu este deloc simpla. Dar poate fi mult usurata cu ajutorul solutiei complete pentru constructii, care ajuta la gestiunea eficienta a tuturor proceselor din companie: achizitii, managementul contractelor, costurilor, consumurilor, salariatilor, echipamentelor si utilajelor, maximizand profitul printr-o executie eficienta a fiecarui proiect si prin posibilitatea gestionarii mai multor proiecte cu resurse mai putine, prin integrarea si automatizarea proceselor cheie.
Solutiile BITSoftware ofera functionalitate completa pentru companiile din constructii
BITSoftware furnizeaza solutii software pentru constructii, care asigura un management metodic, eficient si responsabil al proiectelor de constructii si care asigura respectarea termenelor, a calitatii si bugetelor, in vederea maximizarii satisfactiei clientilor si a profitabilitatii.
SocrateERP asigura gestiunea eficienta a tuturor proceselor din companie: achizitii, managementul contractelor, costurilor, consumurilor, salariatilor, echipamentelor si utilajelor, maximizand profitul printr-o executie eficienta a fiecarui proiect si prin posibilitatea gestionarii mai multor proiecte cu resurse mai putine, prin integrarea si automatizarea proceselor cheie.
Impreuna cu SocrateBI, solutia de Business Intelligence de ultima generatie, si cu SocrateERP pentru constructii aveti la dispozitie un instrument puternic de control si analiza prin intermediul rapoartelor special create pentru companiile de constructii, care ofera o imagine de ansamblu asupra tuturor indicatorilor importanti. In plus, vorbind despre o solutie ERP flexibila, fiecare manager are libertatea de a-si creea propriile rapoarte specializate, pe care le poate trimite si altor persoane de decizie din cadrul companiei care ar putea fi interesate.
Aplicatia mobila SocratePontaje va permite sa urmariti si gestionati forta de munca de pe telefonul mobil. Obtineti informatii exacte de pe santier, detaliate la nivel de proiecte, faze si subfaze si reduceti costurile cu forta de munca! Prin prelucrarea orelor lucrate pe proiect, se calculeaza costurile si profitabilitatea in timp real. Toate datele din aplicatia mobila SocratePontaje sunt stocate in siguranta in cloud pentru acces imediat si de oriunde.
 
Articol de Alina Rafoi, Marketing and Communications Specialist, la BITSoftware

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter