RO EN
السلة فارغة

Tofan Arkitect vizeaza realizarea de proiecte complexe pentru amenajarea spatiului urban public

Bogdan Tofan (46 de ani)
Functie/firma: Arhitect Sef al Biroului Tofan Arkitect;
Experienta profesionala: 21 de ani in domeniul proiectarii de arhitectura;
Studii: Conferentiar la Facultatea de Arhitectura si Urbanism din cadrul Universitatii ''Ion Mincu'', din Bucuresti; doctor in arhitectura al aceleiasi Institutii (1999), in urma unui stagiu doctoral in Olanda;
Hobby: muzica, fotografia, calatoriile.

Biroul Tofan Arkitect, fondat in anul 1991, asigura servicii de proiectare si consulting in domeniul ingineriei tehnologice pentru cladiri, solutii arhitecturale pentru realizarea structurilor de rezistenta, instalatii sanitare, electrice, termice si de ventilatie. Compania intocmeste documentatia tehnica necesara pentru construirea de ansambluri rezidentiale complexe, centre comerciale (Home& Design Center Ghencea, Ina Center – Bucuresti, Timisoara etc.), culturale (Biblioteca Austriaca, Societatea Romana de Radio, Crowne Plaza, Complexul Parohial Sf. Iosif etc.), in colaborare cu institutii internationale, primarii sau cu Guvernul Romaniei. Totodata, au fost elaborate planuri tehnice pentru realizarea de hoteluri, locuinte unifamiliale (satul SOS Kinderdorf International pentru copii orfani, situat in proximitatea lacului Floreasca, sectorul 1), birouri, amenajari interioare si exterioare (spatiul urban public). In prezent, reprezentantii companiei participa la dezvoltarea unui proiect complex – la care isi aduc contributia si alte echipe de cercetatori - de ridicare a confortului urban si de imbunatatire a microclimatului din zona adiacenta a actualului traseu al raului Dambovita.

- Mentionati cateva trasaturi specifice proiectelor pe care le realizati.
- Compania noastra aplica metoda analizei valorice a fiecarui stadiu de constructie, ceea ce optimizeaza raportul pret/calitate. Colaboram cu experti si verificatori tehnici pentru o gama intreaga de proiecte care se realizeaza pe piata autohtona. Unul dintre obiectivele importante aflate in executie este Bazinul Olimpic Acoperit de la Izvorani (judetul Ilfov), pe o suprafata de 6.700 mp. Societatea Concas Buzau SA asigura lucrarile de antreprenoriat pe parcursul a trei ani, termenul de finalizare fiind stabilit pentru primul semestru al anului 2009. De asemenea, am elaborat planurile tehnice necesare pentru construirea unui hotel (D+P+3E), pe un teren cu aria de 5.000 mp, obiectiv care face parte din satul olimpic ''Sydney 2000'', din localitate. Solutia constructiva prevede utilizarea de beton armat (BA) si metal pentru realizarea structurii, a fundatiei, respectiv a acoperisului cladirii. Finisajele vor fi executate cu gresie, faianta, parchet, vopsele lavabile etc. Tamplaria va fi din aluminiu, cu geam termoizolant. Izolarea fatadelor se va face cu termosistem. Costul lucrarilor de executie (care se vor desfasura pe parcursul unui an, incepand din primavara lui 2008) este de 500 de euro/mp.

- Cum este afectata piata arhitecturii din Romania de criza economico-financiara?
- Se remarca o tendinta a cumparatorilor de achizitie – mai mult- a proiectelor finalizate, si mai putin a celor in curs de executie, ceea ce franeaza activitatea de proiectare. Ritmul vanzarilor pe piata constructiilor s-a diminuat semnificativ fata de perioada cand nu exista o criza, furnizorii de materiale inregistrand, la randul lor, o stagnare in activitate. Produse pe stoc, disponibilizari masive, acestea sunt semnele unei crize. Sectorul arhitecturii este afectat de faptul ca nu se mai primesc solicitari la fel de numeroase pentru elaborarea de proiecte, insa, pana la relansarea pietei, este timp pentru realizarea unor planuri de o calitate superioara celor deja existente. In pofida acestor efecte negative ale situatiei prezente, piata autohtona (spre deosebire de cele din strainatate) este intr-un stadiu incipient de dezvoltare, fiind, inca, departe de a fi saturata. La noi criza este amplificata de o nesiguranta a mediului de afaceri. Altfel, asistam la o reglare a mecanismului de creditare in limite normale, ceea ce va duce la eliminarea acelor compartimente ale economiei care nu functioneaza bine. Una dintre solutii pentru firmele de constructii ar putea fi reorientarea spre sectorul de infrastructura, care va beneficia de fonduri nerambursabile importante pana in anul 2013.

- Care sunt principalele dificultati intampinate in activitate?
- Principala problema se refera la managementul institutiilor bugetare, ce inregistreaza anumite carente tehnice. Astfel, criteriul de selectie intre proiectele care participa la o licitatie este pretul cel mai mic, ceea ce poate insemna si o calitate mai slaba a acestora. In consecinta, nu de putine ori, este necesara o redistribuire a fondurilor, ceea ce ridica nivelul bugetului agreat initial. Alteori, proiectele mai putin reusite nu mai sunt terminate din lipsa de fonduri pentru cheltuielile neprevazute ce apar pe parcursul lucrarilor de constructie. Lipsesc, de asemenea, concursurile de arhitectura pentru proiecte destinate domeniului public (teatre, muzee, parcuri etc.). O alta problema vizeaza necorelarea intre activitatea de constructie a unor ansambluri rezidentiale mari cu o infrastructura insuficient dezvoltata.

- Ce obiective aveti in vedere pentru 2009?
- Se resimte lipsa spatiilor verzi din mediul urban, in contextul cresterii temperaturii medii pe timp de vara fata de anii anteriori si a aparitiei «insulelor» de caldura, in special in zona centrala a Bucurestiului, ca efect al «boom»-ului investitional din domeniul constructiilor. Totodata, se constata deteriorarea calitatii aerului din cauza diminuarii intensitatii curentilor orizontali si verticali. Astfel, este oportuna pregatirea unui proiect complex de sporire a confortului urban, care sa contribuie la ameliorarea conditiilor climatice din regiunea adiacenta a actualului traseu al raului Dambovita. La elaborarea acestui proiect de cercetare colaboram cu o echipa de specialisti de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism ''Ion Mincu'', Universitatea Politehnica Bucuresti si Institutul de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie Bucuresti. In perioada urmatoare intentionam sa demaram un proces de acoperire a structurii betonate a canalului prin care curge raul Dambovita cu un ansamblu articulat modulat de platforme plutitoare autonome (sistem care face obiectul unui brevet de inventie). Deocamdata, cercetarea se afla intr-o faza avansata in care a fost conceput deja proiectul tehnic si s-a trecut la etapa de modelare 3D a fenomenelor care influenteaza microclimatul.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter