RO EN
السلة فارغة

ANALIZA: Tendinta de crestere a cererii de aplicatii software integrate

Piata locala de aplicatii software pentru sectoarele de arhitectura si constructii s-a inscris pe un trend de crestere in acest an, majoritatea companiilor specializate indicand majorari importante (de 20%-30%) ale cifrelor de afaceri la nivelul anului 2015. In 2016 sectorul s-ar putea inscrie din nou un trend crescator, avand in vedere, in special, nivelul ridicat al exigentelor arhitectilor si inginerilor pentru gestionarea cat mai corecta si in timp real a proiectelor, in toate etapele de executie. Pe plan national exista aproximativ 20 de companii specializate in furnizarea de programe software pentru proiectare arhitecturala si a lucrarilor de instalatii. Potrivit unor calcule realizate pe baza datelor de la Ministerul Finantelor Publice, cele 20 de societati au consemnat, in 2014, o crestere de 3% a incasarilor fata de nivelul anului anterior, pana la 35 milioane de euro, dupa scaderea de 8% raportata in 2013, fata de 2012. Trebuie precizat, insa, faptul ca nivelul total al cifrei de afaceri include si incasarile obtinute ca urmare a derularii altor activitati specifice domeniului IT.
Piata aplicatiilor software pentru arhitectura si constructii se afla intr-un proces permanent de schimbare, avand in vedere dezvoltarea tehnologica fara precedent din ultimele decenii si capacitatea imensa de inovare in acest sector. Dezvoltarea din domeniu nu se limiteaza numai la tehnologia software, fiind, de asemenea, importanta din punct de vedere al spatiilor de stocare (mai ales a celor de tip "cloud"), al integrarii si interconectarii mai multor solutii, al managementului informatiilor si, nu in ultimul rand, al sigurantei datelor. Dupa ce piata a fost transformata radical de trecerea de la proiectarea 2D la cea 3D, au devenit tot mai solicitate solutiile de tip "cloud" privat "la cheie", care pot ajuta companiile de constructii sa-si modernizeze infrastructura IT fara a mai fi limitate de necesitatea sigurantei datelor sau de spatiul de stocare.
Un nou trend in sectorul aplicatiilor software pentru constructii este legat de utilizarea telefoanelor inteligente si a tabletelor, in special pentru operatiunile pe teren ale societatilor de constructii. Cu ajutorul unei aplicatii mobile realizate pe baza uneia web, echipamentele de comunicatii inteligente au posibilitatea de a rula versiuni complete ale programelor utilizate intr-o companie, avand drept rezultat obtinerea in timp real a informatiilor de pe santier si transmiterea acestora la birouri, pentru procesele ulterioare.
O crestere a cererii a fost raportata si pentru sistemele de tip Building Information Modelling (BIM), atat pentru dezvoltarea planurilor de constructii, cat si pentru managementul cladirilor, de infrastructura sau al unitatilor de productie. In ansamblu, aplicatiile BIM sunt folosite pentru imbunatatirea rezultatelor in activitatea de proiectare si constructie, intrucat acestea ofera mai multe detalii si o predictibilitate optima a proiectelor pentru care sunt utilizate. In prezent, inginerii interesati sa foloseasca aceste instrumente de modelare pot opta pentru versiuni "in cloud", puse la dispozitie de furnizorii de aplicatii software.
Cresterea interesului utilizatorilor pentru solutii de proiectare in cadrul unei singure platforme, capabile sa ofere unelte complexe de proiectare asistata, reprezinta o alta tendinta predominanta in domeniu. In ansamblu, aplicatiile utilizate in sectorul constructiilor asigura solutii de proiectare mecanica, electronica, electrotehnica, din domeniul arhitectural, in geodezie, cartografie, topografie, cadastru etc., programele preferate tot mai mult de utilizatori fiind cele care integreaza solutiile respective in elemente complexe de planificare a resurselor companiei, de tip ERP (Enterprise Resource Planning). De asemenea, s-a constatat o diversificare a segmentului local de aplicatii si in sensul gestionarii si managementului proiectelor, contractelor, documentelor, resurselor umane, solutiilor pentru colectarea debitelor sau de tip "business intelligence", "self service", control al costurilor etc. sau chiar externalizarea acestui tip de servicii aplicate pentru reducerea cheltuielilor operationale si eficientizarea activitatii. In prezent, pe piata globalizata a aplicatiilor software exista peste 200 de programe destinate proiectarii specifice industriei constructiilor, cele mai multe dintre acestea fiind disponibile si in Romania.
O analiza completa a pietei locale de aplicatii si solutii software pentru arhitectura si constructii poate fi lecturata in editia Noiembrie-Decembrie 2015 a revistei Agenda Constructiilor, care va fi disponibila spre sfarsitul lunii noiembrie 2015. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter