RO EN
السلة فارغة

IMOTECA: Dezvoltatorii trebuie sa aiba preturi competitive pentru a putea vinde

Piata imobiliara este acum mult mai matura decat in 2008, potrivit expertilor Imoteca care au facut o analiza ampla asupra evolutiei preturilor pentru proprietatile noi, oferta disponibila pe piata si comportamentul cumparatorilor de locuinte. De fapt, piata imobiliara este intr-un punct foarte bun in anul 2019, in ciuda zvonurilor ca ar urma o noua criza ce ar lovi din nou sectorul imobiliar, iar acest lucru se vede in statisticile companiei.
Din datele pe care le-am adunat constatam ca preturile pe piata de rezidential nou au ramas constante, cu un ritm de vanzari la fel de constant. S-au inregistrat mici ajustari de pret fata de anul trecut, ca medie generala un minus de 3-4%. Aceste scaderi sunt in general pe piata proiectelor de volum si sunt firesti in conditiile unei cresteri mari de produs. (Rafaela Nebreda, Imoteca)
In 2018 pe piata au fost mai putine produse livrate si mai multe produse off plan, anul acesta estimarile arata o crestere cu 40% a locuintelor noi finalizate, in jur de 14.000 de unitati.
Un numar mai mare de locuinte scoase la vanzare creste presiunea pe preturi pentru dezvoltatori care, pentru a vinde tot ce finalizeaza au nevoie de preturi bune. Asa ca fata de maximul istoric de preturi pentru apartamente noi care s-a inregistrat in 2006-2007 si prima jumatate din 2008 ( inainte de debutul crizei din octombrie 2008 ) preturile din prezent sunt semnificativ mai mici, deci suntem departe de un maxim istoric in piata rezidentiala. De exemplu, in 2008 media de pret la apartamentele noi era la 2160 euro/mp util pe cand anul trecut a fost cu 42% mai jos, adica 1260 euro/mp util.
Interesant este ca in vreme ce in ultimii doi ani preturile apartamentelor noi s-au stabilizat, locuintele vechi inca au cresteri de preturi. Astfel ca unele apartamente vechi costa cat cele noi, iar clientii incep sa le prefere tot mai mult pe cele noi. Mai ales ca au aparut tot mai multe proiecte dezvoltate in zone accesibile, langa metrou, in cartiere care au toate facilitatile aproape. (Rafaela Nebreda, Imoteca)
6 din 10 romani cauta sa cumpere o locuinta noua
Potrivit analizei realizata de Imoteca The Residential Experts in sase mari orase ale tarii 58% dintre cei care cauta o locuinta aleg locuintele noi. In Bucuresti si Ilfov ponderea este si mai mare, de 61% pentru locuinte construite dupa anul 2000. Astfel, dintr-un total de 80.400 cereri pentru locuinte, 49.000 au reprezentat locuinte noi in Bucuresti si Ilfov.
Din punct de vedere al tranzactiilor diferentele intre unitatile vechi si cele noi sunt si mai mari. Noi am sesizat ca anul trecut in ultimul trimestru, de pilda, dintr-un total de 47.500 tranzactii, 37.500 tranzactii au fost pentru locuinte noi. (Rafaela Nevreda, Imoteca)
Din anul 2014 preturile locuintelor recupereaza pierderile de dupa criza, dar cresterile sunt temperate
Dupa criza, scaderile de preturi nu au fost uniforme, in cartiere au fost mai mari (pana la 48% in Drumul Taberei, de exemplu) pe cand piata proprietatilor de lux avea inainte de criza din 2008 preturi mai mari decat in prezent, dar in medie cu 6-10%.
In cazuri particulare in continuare daca vorbim de un varf al preturilor in zone ca Kisellef, Aviatorilor, Herastrau, Primaverii adica ceea ce numim segmentul fine living suma medie solicitata pentru apartamente a scazut cu aprox 18% ajungand in prezent la valori de aproximativ 4000 euro/mp util de la aprox 5000 euro cat era inainte de criza.(Rafaela Nebreda, Imoteca).
Pentru anul acesta prognozele sunt rezervate cu privire la cresteri de preturi intrucat stocul de apartamente este deja mare. Pot insa exista cresteri pe piata proiectelor boutique si pe segmentul de lux, de altfel, in aceste categorii preturile au inregistrat cresteri constante inca din anul 2012.
Ca si concluzie preturile au incetinit sau si-au oprit cresterea ceea ce este normal intr-o piata mai matura cum e cea din ultimii ani.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter