RO EN
السلة فارغة

SCHNEIDER sustine reducerea cu 50% a emisiilor globale de gaze cu efect de sera

Cu ocazia Earth Overshoot Day (Ziua Suprasolicitarii Pamantului), marcata pe 29 iulie in calendarul acestui an, Schneider Electric, lider in transformarea digitala a managementului energiei si automatizarii isi anunta angajamentul de a promova grija fata de resurse (compatibilitatea cu o singura planeta - one-planet compatibility) drept cadrul necesar pentru succesul pe termen lung al companiilor. Schneider Electric a elaborat o lucrare in parteneriat cu Global Footprint Network, organizatia internationala de sustenabilitate care a introdus conceptul de amprenta ecologica. Lucrarea stabileste detaliile si metrica pentru compatibilitatea cu o singura planeta si cu prosperitatea omenirii, in general.
Earth Overshoot Day (EOD) marcheaza ziua in care cererea oamenilor de hrana, fibre, cherestea si absorbtia de carbon (amprenta ecologica globala) depasesc cantitatea de resurse biologice pe care eco-sistemele Pamantului le pot reinnoi intr-un an (biocapacitate globala). Anul acesta, EOD s-a anuntat cel mai devreme din istorie, pe 29 iulie, potrivit Global Footprint Network. Aceasta data evidentiaza faptul ca omenirea utilizeaza resurse biologice de 1,75 ori mai repede decat le poate reinnoi natura, agravand deficitul ecologic in urmatoarele patru luni ramase din an, prin epuizarea capitalului natural al Pamantului. Se spune ca omenirea „foloseste" resursele a 1,75 planete. Emisiile de carbon reprezinta 60% din amprenta ecologica totala. Din momentul in care a aparut acest proces de suprasolicitare a resurselor Pamantului, la inceputul anilor 1970, Earth Overshoot Day continua sa fie devansata in calendar. Acum treizeci de ani se intampla in octombrie, iar cu douazeci de ani in urma, la sfarsitul lui septembrie. Dupa o incetinire recenta, ritmul s-a intensificat din nou in ultimii doi ani din cauza cresterii emisiilor de carbon.
Tendinta este reversibila
Conceptul compatibilitatii cu o singura planeta consta in necesitatea transferarii datei EOD inapoi la 31 decembrie sau mai tarziu. Decarbonizarea economiei este un factor important in acest sens. Reducerea emisiilor globale de gaze cu efect de sera la jumatate ar muta data mai tarziu cu trei luni, conform Global Footprint Network. In ultimii doi ani, Schneider Electric a colaborat cu Global Footprint Network pentru a evalua solutiile disponibile. Cercetarile realizate de cele doua organizatii indica faptul ca, daca 100% din infrastructura cladirilor si a industriei actuale ar fi echipata cu tehnologia disponibila in domeniul eficientei energetice si energiei regenerabile de la Schneider Electric si partenerii sai, presupunand ca nu s-ar schimba obiceiurile omenirii, ar fi posibila mutarea datei mai tarziu cu cel putin 21 de zile. Aceasta inseamna ca numai schimbarile din domeniul energiei ar putea insemna o diferenta de trei saptamani. In plus, daca mutam Ziua Epuizarii Resurselor Pamantului mai tarziu cu 5 zile in fiecare an, vom reveni la compatibilitatea cu o singura planeta inainte de 2050, in conformitate cu Acordul Privind Schimbarile Climatice de la Paris.
„O companie de top ca Schneider Electric, a carei strategie se axeaza pe cresterea eficientei energetice si a resurselor, are automat un model de afaceri de succes deoarece este construit in jurul obiectivului ca omenirea sa nu-si mai utilizeze atat de repede resursele naturale", a declarat fondatorul retelei Global Footprint Network, Mathis Wackernagel.
„Ideea compatibilitatii cu o singura planeta trebuie sa devina o noua metrica a modului in care o anumita strategie de afaceri ajuta sau nu societatea sa intarzie data EOD", adauga Xavier Houot, Senior Vice President Global Safety, Environment, Real Estate. „O astfel de metrica forteaza companiile sa adopte o perspectiva exterioara mai ampla: „Afacerea noastra opereaza conform conceptului privind compatibilitatea cu o singura planeta?” si „Ofertele noastre ne ajuta concret clientii sa depaseasca suprasolicitarea ecologica?". Daca raspunsurile sunt afirmative, prosperitatea pe termen lung este mult mai probabila. Atunci cand devin o parte integranta a solutiei, companiile capata din ce in ce mai multa valoare in ochii investitorilor si nu numai.”
Implicatii pentru afaceri
In 2019, Schneider Electric si Global Footprint Network au colaborat pentru a invita liderii din business sa evalueze modul in care strategiile privind compatibilitatea cu o singura planeta pot livra diferentiere si valoare pe piata. Companiile care sprijina conceptul „o singura planeta” sunt acele companii ale caror bunuri si servicii respecta principiul ca natura sa fie in echilibru cu ceea ce pot oferi ecosistemele Pamantului. Mai exact, acele companii ale caror modele de afaceri sporesc bunastarea generala a omenirii au mai multe sanse de a avea succes pe termen lung din punct de vedere economic decat acele companii care sunt incompatibile cu prosperitatea pe o singura planeta si care se vor confrunta, inevitabil, cu o cerere scazuta si cu riscuri sporite.
Prosperitatea pe o singura planeta este un instrument simplu pentru evaluarea strategiilor companiilor in functie de doua intrebari esentiale: „Operam conform constrangerilor conceptului unei singure planete?" si „Ofertele mele ajuta clientii sa depaseasca suprasolicitarea resurselor ecologice?”, dupa cum se arata in lucrarea intitulata „Pledoarie pentru prosperitatea pe o singura planeta". Aceasta prezinta strategii pentru a furniza valoare pe termen lung de catre companii din diverse sectoare, cum ar fi energia, alimentatia, asistenta medicala si gestionarea deseurilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter