RO EN
السلة فارغة

CFA: 87% dintre respondenti asteapta o majorare a primei de risc de tara

In luna mai 2018, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al CFA Romania a scazut fata de luna anterioara cu 8 puncte pana la valoarea de 41,5 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 25,1 puncte). Aceasta evolutie s-a datorat ambelor componente ale Indicatorului. Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioatra cu 9,5 puncte, pana la valoarea de 56,9 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 27 puncte). Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 7,2 puncte pana la valoarea de 33,8 puncte (fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 24,1 puncte).
In ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, aproximativ 90% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7046, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7603. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (mai 2019/mai 2018) a inregistrat o valoare medie de 4,58%.
Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 92,5%, si respectiv 87,5% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,45%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 5,03%. Ca urmare, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate dobanzi real negative.
Incepand cu luna mai 2018, in cadrul sondajului au fost adaugate doua noi intrebari si anume:
Cum considera participantii la sondaj evolutia primei de risc de tara a Romaniei in urmatoarele 12 luni, precum si valoarea anticipata pentru un orizont de 12 luni pentru prima de risc de tara a Romaniei, prima de risc masurata prin valoarea CDS in USD pentru scadenta de 5 ani. In cadrul acestui exercitiu, peste 87% dintre participanti anticipeaza o majorare a primei de risc de tara, iar valoarea medie anticipata a acesteia este de 112 bps (crestere de aproximativ 20 bps fata de valoarea actuala).
Indicatorul CFA Romania de Incredere Macroeconomica, a fost lansat de catre CFA Romania in luna mai 2011 si reprezinta un indicator prin intermediul caruia asociatia doreste sa cuantifice anticipatiile analistilor financiari cu privire la activitatea economica in Romania pentru un orizont de timp de un an. De asemenea, sondajul in baza caruia este calculat Indicatorul include si intrebari referitoare la evaluarea conditiilor curente macroecnomice.
Prin modul de realizare, acest sondaj cuprinde atat elemente specifice unui indicator de sentiment (incredere) care arata perceptia grupului de analisti membri ai CFA Romania privind evolutia pietelor financiare, a mediului de afaceri, a randamentelor si riscurilor, cat si un indicator fundamental de prognoza privind evolutiile cursului de schimb, a ratelor dobanzilor si inflatiei. Sondajul este realizat in ultima saptamana a fiecarei luni iar participantii sunt membri ai CFA Romania si candidatii pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.
Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:
- Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
- Anticipatiile, pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.
Pe langa intrebarile necesare pentru calculul Indicatorului de Incredere Macroeconomica, sondajul evalueaza si anticipatiile, tot pentru un orizont de timp de un an, pentru rata inflatiei, ratele de dobanda, cursul de schimb EUR/RON, indicele bursier BET, conditiile macroeconomice globale si pretul petrolului. 3 Titlul CFA este unul dintre cele mai prestigioase din lume in randul profesionistilor din domeniul financiar. Administrat de catre CFA Institute, programul CFA este un program post-universitar, care pregateste si testeaza candidatii in domeniul eticii si standardelor profesionale, analizei situatiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei si evaluarii diverselor instrumente financiare si de investitii.
Astazi, in lume exista peste 150.000 de detinatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliati la cele peste 148 societati membre ale CFA Institute
Candidatii pentru titlul CFA trebuie sa promoveze o serie de trei examene cu frecventa anuala. Fiecare examen presupune cca 250-300 de ore de studiu individual. In plus, sunt necesari 4 ani de experienta profesionala relevanta in domeniul financiar, precum si aderarea la un cod de standarde etice si profesionale stricte
CFA Romania este asociatia profesionistilor in investitii din Romania, in mare parte detinatori ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA®), calificare administrata de CFA Institute (USA). CFA Romania este una dintre cele peste 148 de societati membre ale CFA Institute, asociatia avand misiunea de a promova interesele specialistilor in investitii si de a mentine standarde ridicate de integritate si excelenta profesionala.
In prezent, CFA Romania are peste 215 de membri, majoritatea detinatori ai titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) sau candidati pentru unul din cele 3 niveluri ale examinarii care conduce la acordarea acestui titlu. Profesionistii care sunt membri CFA Romania lucreaza pentru institutii de reglementare, institutii supranationale, institutii bancare, firme de asigurari, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanta, sectorul public, institutii de invatamant, companii care activeaza in diverse sectoare economice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter